JURNALUL NATIONAL : TRAGEDIA AVIATICA din Apuseni: Medicul Radu Zamfir, audiat la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti (Autoare : Magda Marincovici)

Medicul Radu Zamfir s-a prezentat astazi la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti pentru a da o declaratie in dosarul privind accidentul aviatic din Apuseni, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion.
Medicul s-a prezentat la Parchet in jurul orei 12.00.
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia au dispus inceperea urmaririi penale in rem in cauza privind accidentul aviatic, pentru doua infractiuni: incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor si vatamare corporala din culpa.
Medicii Valentin Calu, de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru, de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor, internati la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) din Cluj-Napoca in urma accidentului aviatic din Muntii Apuseni, au fost audiati marti de catre procurori, in timp ce copilotul, care a fost operat luni, va fi audiat in perioada urmatoare. De asemenea, anchetatorii au audiat, luni, mai multe persoane dintre cele care au ajuns primele la locul accidentului, localnici sau membri ai echipelor de salvare, relateaza Mediafax.
Audierea martorilor si a persoanelor ranite in accidentul aviatic produs in Apuseni se desfasoara si prin comisii rogatorii, in cazul persoanelor care au domiciliul in alte judete.
Ziana Motora si Raluca Zaganescu, cele doua tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj care au ajuns primele la victimele accidentului aviatic din Muntii Apuseni, au fost audiate in calitate de martor, miercuri, de procurorii Parchetului Curtii de Apel Cluj.
Medicul coordonator al Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Adela Golea a declarat ca probabil va fi audiat tot personalul de la SMURD Cluj care a participat la interventie.
Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara ca in urma anchetei desfasurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmeaza sa fie supuse expertizei, precizand ca ancheta va dura cateva luni.
"Aceasta aeronava nu a avut o cutie neagra, insa are alte instrumente la bord care urmeaza sa fie examinate in perioada urmatoare pentru a vedea cum au functionat si pentru a-si face un punct de vedere expertii in domeniu. Se va emite un raport de catre inspectia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autoritatii Aeronautice. Acest raport sigur ca va fi facut dupa o perioada de timp, dupa cateva luni. De regula, este o procedura laborioasa pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet si apoi procurorul va putea sa administreze probatiunea si sa solutioneze dosarul", afirma Lazar.
De asemenea, pe langa expertizele medico-legale dispuse in cauza, urmeaza sa fie facute si expertize tehnice, procurorii solicitand, totodata inscrisuri de la diferite institutii privind procedurile de zbor si actiunile de salvare.
Epava avionului prabusit a fost transportata la Bucuresti, fiind depozitata la Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), pentru a putea fi analizata de catre expertii in aeronautica.
Avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla echipajul medical a aterizat fortat, in 20 ianuarie, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.
In urma accidentului si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.
Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.
Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca. In 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Cluj, ajungand in Capitala la bordul unui avion de linie.
Ulterior, medicul a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni, el spunand ca datorita lui Adrian Iovan sunt 5 oameni in viata, dupa ce aeronava a intrat in ceata, a pierdut inaltime, a pierdut un motor si apoi "ne-am recules".