Senatorul Octavian Uviu Bumbu a sustinut o declaratie politica cu titlul: "O decizie istorica", pe care o puteti citi in continuare.

In urma cu doar cateva zile, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a adoptat urmatoarea hotarare:
Articol unic. - Constitutia Republicii Moldova, adoptata la 29 iulie 1994, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: la articolul 13, in alineatul (1), cuvantul jnoldoveneasca" se substituie prin cuvantul "romana".
O substituire atat de simpla, cu implicatii enorme.
Dupa adoptarea, in 1994, a Constitutiei Republicii Moldova, au fost formulate obiecfli privind consistenta unor articole, cele mai multe vizand art. 13 din legea fundamentala, ce proclama ca limba oficiala "limba moldoveneasca". Obiecple au fost generate de faptul ca in acest articol se contine un neadevar convenabil pentru promotorii ideologiei moldovenismului, ai diferentei lingvistice intre limba romana si inexistenta limba moldoveneasca, drept instrument de deznationalizare si de lichidare continua a constiintei nationale a romanilor din Republica Moldova, care reprezinta populara bastinasa majoritara, in pofida oricaror rezultate ale recensamintele*. Fata cu acest fals din legea fundamentala e firesc faptul ca, imediat dupa adoptarea Constitutiei din 1994, s-au emis nenumarate opinii privind necesitatea modificarii acestui articol, politizat, numerotat, in mod fatal, cu cifra 13.
Argumentele in acest sens au fost dezbatute profund. Despre denumirea corecta a limbii vorbite in Republica Moldova s-a scris si s-a vorbit incredibil de mult, la toate nivelurile - sesiuni, colocvii si congrese stiintifice, declarati si motiuni semnate de savanti lingvisti de vaza din Republica Moldova si Romania, din multe alte tari europene. De fiecare data s-a sugerat autoritatilor de la Chisinau sa modifice art. 13 in spiritul adevarului istoric, stiintific. Autoritatile de la Chisinau au ramas pana acum surde si mute la apelurile savantilor, probabil si pentru ca fac o legatura nepotrivita intre denumirea limbii si statalitatea Moldovei, lasand a se intelege ca numele corect al limbii vorbite de populatia bastinasa majoritara ar pune in pericol aceasta statalitate.
Denumirea unui grai nu poate substitui denumirea limbii. Cei care promoveaza cu indaratnicie notiunea Jmba moldoveneasca", in opozitie fata de notiunea "limba romana", ii opun pe romanii basarabeni, moldoveni celorlalti romani si contribuie la perpetuarea unei forme perverse de romanofobie.
in concluzie, modificarea denumirii corecte a limbii oficiale (de stat) a Republicii Moldova e o necesitate, ce ar pune capat multor probleme ale unui trecut mai indepartat sau mal putin indepartat, probleme ce complica si ne invenineaza existenta, prezentandu-ne in fata lumii ca certati cu adevarul stiinpc, cu elementarul bun-simt, cu onestitatea si corectitudinea Dilema "limba moldoveneasca - limba romana" e una inventata si, ca orice nascocire, trebuie abandonata. Eminescu nu poate avea alternativa, ca sa recurgem la cel mai elocvent exemplu de unitate in timp si spatiu a limbii romane, a spiritualitatii romane in ansamblu. ,A promova sub orice forma o limba "molcloveneasca,, diferita de limba romana este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica. Din punct de vedere istoric si practic, e o absurditate si o utopie, iar din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, un act de genocid etnico-cultural, un delict nu mai pufln grav decat genocidul rasial, chiar daca nu implica eliminarea fizica a vorbitorilor, ci numai anularea identitati si memoriei lor istorice", spunea marele lingvist Eugeniu Coseriu. Ce se va intampla in continuare ?
Dupa decizia Curtii, sintagma ‘limba romana‘ va putea fi folosita si in actele oficiale, ceea ce nu era posibil pana acum. In acelasi timp, dupa parerea mea exista dubii in legatura cu faptul ca actuala componenta a Parlamentului va putea modifica si articolul din Constitutie care, in prezent, prevede ca denumirea limbii de stat este ‘limba moldoveneasca‘. In actualul parlament nu exista nici compromis, nici majoritate care sa voteze aceasta modificare. Vor continua, probabil, fenomenele de exploatare a denumirii limbii in scopuri politice. Pe de alta parte, Parlamentul este obligat sa respecte aceasta hotarare si sa efectueze modificarile necesare, in caz contrar el riscand sa fie dizolvat.