Pe 29 septembrie 2013, in peste 100 de tari, se sarbatoreste "Ziua Mondiala a Inimii" cu tema "O lume, o casa, o inima".

Din momentul in care incepe sa bata, inca dinainte de a te naste si pana in ultimul moment al vietii tale, o inima sanatoasa functioneaza fara odihna. De-a lungul unei vieti de 70 ani, inima bate neincetat de mai mult de 2.5 miliarde de ori. Asemenea unei pompe, inima iti furnizeaza puterea de a trai. Uneori insa, inima nu mai functioneaza asa cum ar trebui.

Tu esti o parte foarte importanta a unui viitor mai sanatos. Actioneaza acum pentru a-ti proteja inima!
De cate ori in viata nu te-ai gandit la alegerile pe care le-ai facut si nu ti-ai zis "Ar fi trebuit sa fac mai bine...!". Desi se cunoaste ceea ce ar trebui sa facem pentru a ne salva viata, bolile de inima si accidentul vascular cerebral raman cauzele principale de deces in lume. In fiecare zi ai puterea de a-ti influenta propria viata, precum si vietile celor dragi. Reducandu-ti riscul de a face un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral, investesti intr-o viata mai lunga si intr-un viitor mai bun.
De ce sa nu adopti cea mai buna stare de sanatate? Afla care sunt obiectivele unei inimi sanatoase.
Specialistii recomanda 7 masuri simple pentru o viata sanatoasa:
1. Controleaza-ti tensiunea arteriala. 1din 3 romani sufera de hipertensiune arteriala, fara sa stie acest lucru. O tensiune arteriala crescuta este un factor de risc pentru boala de inima sau accidentul vascular cerebral.
2. Fii activ. Oamenii care fac regulat o activitate fizica au o stare de sanatate mai buna decat cei care nu practica sport.
3. Controleaza-ti colesterolul. Atunci cand in sangele tau este prea mult colesterol ai un risc crescut de infarct de miocard si de accident vascular cerebral.
4. Mananca sanatos. O varietate de alimente sanatoase te ajuta sa obtii cea mai buna stare de sanatate pentru inima ta.
5. Slabeste. Un indice de masa corporala (IMC) mai mic de 25 este optim pentru sanatatea inimii si a vaselor tale.
6. Nu mai fuma. Fumatul este cauza numarul 1 care ucide si care poate fi modificata.
7. Scade nivelul de glucoza in sange. Glicemia crescuta favorizeaza formarea placii de aterom la nivelul vaselor si creste riscul de a face diabet, infarct de miocard si accident vascular cerebral.

Numerele care conteaza atunci cand alegi sa ai o inima sanatoasa:
• 0 0 tigari fumate
• 5 sa mananci in fiecare zi 5 sau mai multe portii de fructe si legume
• 25 sa ai un indice de masa corporala (IMC) mai mic decat 25 kg/m²
• 30 sa practici cel putin 30 minute de exercitiu fizic moderat pe zi, 5 zile pe saptamana
• 40 valorarea colesterolului "bun" HDL sa fie mai mare decat 40mg/dl
• 80 circumferinta abdominala la femei sa fie mai mica de 80 cm
• 94 circumferinta abdominala la barbati sa fie mai mica de 94 cm
• 110 glicemia pe nemancate sa fie mai mica decat 110 mg/dl
• 115 valoarea colesterolului "rau" LDL sa fie mai mica decat 115 mg/dl
• 120/80 tensiunea arteriala optima este de 120/80 mmHg
• 150 valoarea trigliceridelor sa fie mai mica decat 150 mg/dl

Pe 29 septembrie 2013, in peste 100 de tari se sarbatoreste "Ziua Mondiala a Inimii" cu tema "O lume, o casa, o inima". Ne alaturam si noi activitatilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Federatiei Mondiale a Inimii si Fundatiei Romane a Inimii in acest demers de a te informa ca si tu poti sa-ti reduci riscul de a face un infarct de miocard sau accident vascular cerebral. Desi in lume mor in fiecare an peste 17.3 milioane de oameni ca urmare a acestor boli, 80% din aceste morti premature ar putea fi evitate renuntand la fumat, mancand sanatos si practicand sport.

Sursa: www.reginamaria.ro