Jurnalul National : 28 de medicamente oncologice monitorizate (Autor : Magda Marincovici)

28 de medicamente pentru cancer si leucemie sunt monitorizate temporar, pentru a evita riscul aparitiei unor disfunctionalitati in aprovizionarea farmaciilor si spitalelor, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu.
"Nu cred ca este posibil sa revenim la livrarea citostaticelor prin farmaciile cu circuitul inchis. Noi trebuie sa cautam solutii pentru ca pacientul sa aiba cat mai usor acces la tratament, sa nu se deplaseze kilometri intregi si sa stea pe la usile spitalelor. Pentru medicamentele oncologice care sunt monitorizate am sistat exporturilor paralele. Pe buna dreptate au fost comentarii ca o asemenea masura nu este suficienta. Sigur ca nu este suficienta, dar este una dintr-un lant de masuri pe care le avem in vedere. Sunt 28 de medicamente pentru oncologie si pentru transplantul aferent leucemiei. Cred ca sunt cuplate doua patologii. Aceste 28 de medicamente ar putea avea disfunctionalitati in aprovizionare si noi le consideram medicamente cu risc de a fi in anumite perioade deficitare si de aceea le monitorizam", a spus ministrul Sanatatii.
Eugen Nicolaescu a precizat ca a luat masura sistarii exporturilor paralele de medicamente oncologice dupa ce s-a consultat cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, cu Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania si cu Asociatia Distribuitorilor de Medicamente. Incepand din octombrie 2012 si pana in ianuarie 2013, au fost livrate de catre Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran si Purinethol, esentiale in tratamentul pacientilor bolnavi de cancer catre reteaua de spitale si farmacii, cu prioritate in unitatile spitalicesti care au comandat aceste produse, a precizat ministrul Nicolaescu.