Cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei (Purple Day), marcatape 26 martie in peste 50 de tari din lume, AsociatiaPacientilorcu Epilepsie din Romania (ASPERO) continua si in acest an actiunile de informare asupra implicatiilor pe care aceasta boala le are atatpentrupacienti, cat si pentru cei din jurullor: familie, prieteni, angajati, angajatori.
Cu sprijinul companiei farmaceutice UCB, Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania marcheaza Ziua Mondiala a Epilepsiei printr-o serie de actiuni care vorbesc
despre solidaritate, despre intelegere si despre recunostinta.
Astfel, in dimineata zilei de 26 martie, voluntarii sireprezentantii ASPEROvor imparti briose mov medicilor sectiilor de neurologie din SpitalulUniversitar de Urgenta Bucuresti si din Spitalul Clinic de Urgenta ' Bagdasar-Arseni '. Apoi, in jurulpranzului, voluntarii ASPERO se vor afla in puncte strategice ale Capitalei, pentru a imparti materiale de informare continand informatii esentiale despre epilepsie. Ziua se va incheiacu un moment emotionant, in care pacientii si voluntarii vor lansa lampioane pe lacul din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).
Cei care dorescsaafle mai multe desprea ceasta boala, despre cauze, simptome, precum si despre cum se poate acorda primulajutor in cazul in care sunt martorii unei crize epileptice, pot accesa site-ulwww.aspe.ro.
Epilepsia afecteazaaproximativ 500.000 de romani, conform estimarilorspecialistilor. Mai mult, aceasta tulburare raspunde la tratament medicamentos in doar 70% dincazuri, astfel ca la 3 din 10 pacientiaparitiacrizelor nu poate fi prevenita, intrucatunele forme ale boliisuntrezistente la tratamentul medicamentos si necesitaaltfel de interventii.
Dr. Ioana Mandruta, medicneurolog: ' Publicul trebuie informat asupra formelor de manifestareale acestei tulburari si asupra suportului de care au nevoiecei care suntbolnavi. Dincolo de informare si educatie, avemnevoie de mai multeresurse si de mai multsprijinpentrutratareapersoanelor care sufera de aceastaafectiune. Accesul la tratamente moderne, la investigatii performante este acumposibil si in Romania dar mai sunt multi pasi de facut pentru a acorda sanse reale unui numarlarg de pacienti si mai ales celorcu forme dificil de tratat.'
Aproximativ 70% dintrepersoanele care sufera de epilepsietraiesc in tari aflate in curs de dezvoltare, unde incidenta afectiuniieste aproape de 2 ori mai mare in comparatie cu tarile dezvoltate. Totodata, in tarile in curs de dezvoltare, 75% din pacientii epileptici nu beneficiaza de tratament adecvat.
6 milioane de europeni si peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial sufera de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventa tulburare neurologica grava.
Potrivit estimarilor, intre 6 si 10 pacienti la fiecare 1.000 de persoane sufera de epilepsie activa, care se manifesta princrizefara o cauzaidentificabila. La nivel mondial, 10% dintreoameni au o criza convulsiva de-alungul vietii si sunt suspectati ca arputea fi afectati deepilepsie, desi tulburarea presupune existenta a cel putin 2 crize convulsive neprovocate, lainterval de minim 2 saptamani.
"Atunci cand vorbim despre epilepsie, cuvantul care cred ca o defineste cel mai bine este STIGMATIZARE. Pacientii epileptici sunt etichetati, sunt marginalizati, isi gasesc cu greu un loc de munca, si toate acestea din cauza lipsei de educatie. Cei din jur nu inteleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte usor sa fie speriati. Daca am sti ce trebuie facut in cazul in care suntem martorii unei crize, multe vieti ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Aici intervine rolul nostru, de reprezentanti ai celor afectati de epilepsie. Dorim sa ii invatam pe oameni cum trebuie sa se poarte in cazul in care sunt martorii unei crize si vrem sa transmitem ca bolnavii de epilepsie au nevoie de intelegere si de accepta resociala, pentru a putea duce o viat anormala", spune Ileana Stefan, Director Executiv ASPERO.

Despre epilepsie

Epilepsia este o tulburare neurologica adesea incurabila, care afecteaza aproape70 de milioane de oameni in intreagalume, si care poate sa apara la orice varsta, fiind diagnosticata cel maifrecvent fie la varste foartemici, fie dupa varsta de 65 de ani. In mai mult de 50% dincazuri, cauzele acestei afectiuni nu sunt identificate. De obicei, cauzele cunoscute ale aparitiei bolii sunt legate de prezenta unei leziuni cerebrale.