Jurnalul National : Avertisment din partea unui general al Armatei Romane: Cercetarea stiintifica medico-militara, pe cale de disparitie!
Acad. prof. dr. Victor Voicu, directorul Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare: "Riscul agresiunilor de tip chimic/toxicologic, biologic, radiologic, nuclear este permanent"

● Magda Marincovici : Care sunt caracteristicile intoxicatiilor acute?
● Intoxicatia acuta este o stare critica, o urgenta medicala majora. Daca o intoxicatie acuta este bine abordata si tratata, coma toxica rezultata are mai multe sanse de supravietuire fara sechele decat orice alt tip de coma (neurologica,infectioasa,traumatica). Dar si daca nu e tratata la timp, e fatala. De exemplu o coma cu oxid de carbon sau cu substante convulsivante, deprimante ale sistemului nervos central etc. Intoxicatiile acute cu barbiturice sau cu alcool se pot rezolva, cu conditia sa se actioneze rapid si corect. Conceptul este urmatorul: daca se intervine precoce si competent, perspectivele de recuperare ale unui intoxicat acut in coma toxica sunt mult mai bune decat cele ale unui pacient in coma traumatica.
Intoxicatiile acute sunt relativ restranse si fac parte din categoria afectiunilor mai rare comparativ cu patologia cardiovasculara, infectiile, gripa etc. Si medicamentele administrate, inclusiv antidoturile, sunt definite ca produse farmaceutice ' orfane ' (mai rare, cu indicatii restranse). De aici apar toate problemele. Daca ar fi vorba, de exemplu, de un antibiotic cu indicatii de larga utilizare, nu ar mai fi nevoie de institutii cu profilul nostru. De aceste medicamente orfane este nevoie in situatii de criza, dar si in situatii de pace, evident in cantitati mai mici. As vrea sa mentionez, spre exemplificare, ca recent Comisia Europeana a desemnat un produs al nostru, medicament orfan pentru tratarea intoxicatiei cu plumb si cu mercur. Cercetarea respectiva este protejata prin brevetare in Romania si cu un brevet european. In sectiile de terapie intensiva sau de toxicologie trebuie sa fie cateva sute de doze de antivenin, vaccin antirabic etc., cu atat mai mult, antidoturi diverse care se adreseaza intoxicatiilor acute. Nu sunt scumpe, dar trebuie sa faci o aprovizionare si sa le ai intr-o minima cantitate in centrele regionale de interventie, in orice moment. Pentru ca, intr-o situatie de criza, sa nu te gasesti total descoperit. Se declanseaza, de exemplu, o encefalita epidemica cu virusul West Nile, mai ales ca noi suntem zona endemica. In urma cu cativa ani, am avut o situatie critica cu acest virus si noi am fost cei care am precizat diagnosticul. Am fost contrazisi de unii conationali, dar confirmati de laboratoarele specializate din Londra si Paris. Noi am reusit sa punem diagnosticul, deoarece am transmis si mentinut multi ani susa si am izolat anticorpi pentru a face reactii serice. In prezent se promovaeza conceptul OMS: trebuie sa ai resurse si o gandire prospectiva pentru ca in situatii de criza sa rezolvi problema la nivel national. Adica sa depozitezi materii prime si sa ai o facilitate de productie care, la cerere, in 24 de ore, sa-ti asigure necesarul. Altfel, consecintele sunt dramatice.

● Magda Marincovici : Noi in ce situatie ne aflam?
● Cu toate eforturile mele de peste 50 de ani ne aflam in situatia ca rezultatele cercetarii nu sunt valorificate tehnologic. Si nu e normal sa te bazezi pe ce-ti dau altii. Pentru ca nu stiu ce ne facem daca nu au nici ei sau au doar pentru ei. Suntem la dispozitia sortii. Principalele antidoturi de care avem nevoie de urgenta vizeaza toxicele organofosforice, cianurile, substantele vezicante s.a. nu trebuie neglijate substantele care actioneaza asupra psihicului, contaminarea cu izotopi radioactivi, contaminarea biologica, etc. Bineinteles, in mod curent avem nevoie de antidoturi si medicamente pentru tratamentul intoxicatiilor cu diverse substante chimice, inclusiv cu medicamente, substante decontaminante si decorporatoare, semisintetice, vaccinuri, etc.

■ Magda Marincovici : Dar exista aceste amenintari ?
■ Tot timpul. Permanent exista vulnerabilitati si riscuri. Ele nu scad, dimpotriva, cresc. Evoc tensiunile din zone apropiate, fierbinti; ma gandesc la Iran, Siria, Afganistan... sunt zone care ar putea ridica mari probleme. Si, in acest context, care creeaza vulnerabilitati chiar si pentru statele puternice, centrul nostru este supus permanent unor atacuri primitive, cu intentia de discreditare; unii si-ar dori poate chiar sa dispara! Cui folosesc aceste lucruri? Cum le putem interpreta?

● Magda Marincovici : Domnule academician, ce proiecte aveti in curs de realizare?
● Mai multe, in raport de resurse. Oricum, nu inclinam steagul! Un laborator de inalt nivel de biosinguranta, care urmeaza sa fie dat in functiune pe masura ce se obtine o sursa de energie electrica suficienta. Laboratorul e destinat identificarii si diagnosticarii nivelului de contaminare cu agenti biologici deosebiti de periculosi, cum ar fi antraxul, unele virusuri etc. Sa valorificam rezultatele cercetarii stiintifice prin brevetare, elaborarea de metodologii moderne de diagnostic si tratament, prototipuri de produse.

● Magda Marincovici : Cati angajati aveti?
● Din ce in ce mai putini. In ultimii 20 de ani, efectivele s-au redus cu peste 60%, din care o parte au ales sa plece in strainatate unde continua cu succes activitatea de cercetare. Un exemplu in acest sens este colegul Adrian Pistea devenit cercetator celebru in Suedia. Toxicologi nu mai avem, ii numeri pe degetele de la o mana. Si perpectiva e sa disparem. Eu mentin in functii oameni in varsta, inclusiv eu, nu pentru ca suntem de neinlocuit, ci pentru ca din din urma nu vin alti specialisti in sistem. Atentie! Daca plecam dispar cateva domenii ale cercetarii stiintifice medico-militare.

● Magda Marincovici : Si ce buget are acest centru?
● Atat de mic ca nu merita evocat. Cercetarea stiintifica necesita resurse, asa cum stim cu totii. Cercetarea stiintifica in domeniile mentionate este extrem de importanta pentru orice tara. Ii invit pe cei care nu gandesc asa sa se uite in jur, la bulgari, la cehi, care au dezvoltat o scoala si facilitati in acest domeniu de maxima importanta europeana.
Cei care am mai ramas inca, am incercat sa ne facem datoria atat la nivel national, cat si prin prezenta in literatura de specialitate din lume. In acest sens as aminti publicarea, in ultimii 5 ani, a peste 20 de articole in reviste de mare impact cum sunt: J.Appl.Toxicol, Expert Opinion Drug Metab. Toxicol., Eur.J.Neuropsychopharmacol.,Toxicol.Letters, Bioanalysis, J.of Pharm.Sci. s.a., bucurandu-ne de prestigiu in randurile comunitatii stiintifice internationale. Și toate acestea in numele unor interese nationale!