Jurnalul National: Romania - Ungaria, un meci decisiv pentru calificarea tricolorilor la barajul pentru CM 2014
Nationalele de fotbal ale Romaniei si Ungariei se vor intalni vineri seara, de la ora 21,00, pe Arena Nationala din Bucuresti, intr-un meci vital pentru tricolori in tentativa de calificare la barajul pentru Cupa Mondiala de fotbal din 2014.
Echipa antrenata de Victor Piturca este in prezent pe locul trei, la un punct de Ungaria (locul secund), si are nevoie de victorie, coroborata cu macar un egal in fata Turciei, marti, tot in Capitala, pentru a fi in cartile calificarii la baraj.
Optimismul domina ambele tabere, care arata motivate si pregatite de un meci cu asemenea miza. Daca presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat Romaniei va invinge Ungaria ‘‘cu cel putin 1-0‘‘ si ‘‘va marca Tanase‘‘, Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, are incredere in valoarea selectionerului, subliniind ca ‘‘Piturca este un invingator‘‘. Mihai Pintilii a admis ca ar fi ideal pentru tricolori sa obtina 6 puncte in urmatoarele doua meciuri din preliminariile CM 2014, dar si 4 puncte, cu o victorie obligatorie in meciul de vineri cu Ungaria, ne-ar avantaja in cursa pentru locul 2 in grupa. Bogdan Stancu a subliniat ca cele trei puncte cu Ungaria ‘‘sunt esentiale‘‘.
Piturca a recunoscut ca are 2-3 semne de intrebare privind formula de start si a mentionat ca atacantul Ciprian Marica, in prezent fara echipa, poate sa joace 60-70 minute fara probleme. Antrenorul echipei nationale crede ca si un egal ar mentine nationala in ecuatia locului 2, cu conditia sa batem Turcia: ‘‘Teoretic si la un meci egal, sansele noastre de a merge la baraj raman. Sigur, cu conditia sa castigam cu Turcia. Noi in momentul acesta tintim victoria, vom vedea si daca putem s-o obtinem. Dar nu vreau sa ma gandesc ca se poate termina meci egal‘‘.
La randul sau, Sandor Egervari, selectionerul Ungariei, a afirmat ca echipa sa a venit la Bucuresti sa castige.
Nationala de fotbal a Romaniei este neinvinsa in ultimele sapte partide directe cu Ungaria, dintre care patru au fost victorii, iar trei egaluri. Sase dintre aceste meciuri au fost oficiale, iar unul amical. In total, cele doua echipe s-au intalnit de 23 de ori, Ungaria castigand 12 partide, Romania 5, iar alte 6 s-au incheiat remiza, golaverajul fiind net favorabil adversarilor, cu 52-27. Cea mai drastica infrangere a tricolorilor (chiar din palmaresul lor general) a fost in 1948, la Budapesta, 9-0 pentru Ungaria. Primul meci a insemnat si o victorie clara a Ungariei, cu 4-0, in 1931. Al doilea meci a adus revansa, cu 5-1 pentru Romania, la Bucuresti.
Victor Piturca a fost selectionerul Romaniei la trei partide cu Ungaria, 1-1 la Budapesta, 2-0 la Bucuresti, ambele in preliminariile EURO 2000, si 2-2 la Budapesta in primavara, la ultimul meci direct, in care tricolorii au smuls egalul in prelungiri.
Meciul de vineri va fi cu numarul 643 din palmaresul general al tricolorilor. Romania are in prezent 285 de victorii, 161 egaluri si 196 esecuri in 642 de meciuri si un golaveraj de 1070-838.
Piturca are un palmares la nationala Romaniei de 84 de partide, in care a obtinut 47 de victorii, a inregistrat 20 de egaluri si a pierdut 17 meciuri, avand un golaveraj de 144-71.
Selectionerul Ungariei, Sandor Egervari, aflat in functie din 2010, are un bilant de 16 victorii, 8 egaluri si 7 infrangeri, in 31 de partide pe banca adversarei Romaniei.
Egervari a deplasat la Bucuresti un lot de 24 de jucatori, fiind nevoit sa renunte la fundasul Norbert Meszaros (Debrecen VSC-Teva), titular in meciul tur, in locul caruia l-a convocat pe debutantul Szilard Devecseri (Haladas). De fapt, selectionerul maghiar are nu mai putin de patru debutanti in lot, ceilalti trei fiind portarul Megyeri si fundasii Fiola si Gyomber. Zece jucatori sunt din campionatul intern, iar restul sunt stranieri. Portarul Gabor Kiraly este cel mai varstnic component al lotului (37 ani) si totodata cel mai selectionat (89 meciuri). Imre Szabics este golgheterul la zi al echipei, cu 13 reusite. Istvan Kovacs (21 ani) este mezinul echipei maghiare.
Piturca a convocat un lot de 23 de jucatori, 12 din campionatul intern si 10 stranieri, in timp ce atacantul Ciprian Marica nu are inca o echipa dupa ce s-a despartit in mai de Schalke 04. Razvan Rat, cu 89 de selectii, este fotbalistul cu cele mai multe meciuri la nationala, dar portarul Bogdan Lobont este cel mai varstnic (35 ani). Marica este golgheterul lotului, cu 21 de goluri. Alexe este cel mai tanar din lotul lui Piturca, 23 de ani neimpliniti. Lipsesc, printre altii, Adrian Mutu, Banel Nicolita, Gabriel Tamas, Costin Lazar sau Gheorghe Grozav.
Partida va fi condusa de o brigada de arbitri din Spania, avandu-l la centru pe Alberto Undiano Malleno. In varsta de 40 ani, Malleno este purtator al ecusonului FIFA din 2004, fiind desemnat cel mai bun cavaler al fluierului din Spania in 2005 si 2007 si a oficiat la Cupa Mondiala din Africa de Sud, in 2010. Ibericul a mai arbitrat o data nationala Romaniei, pe 7 octombrie 2007, intr-un meci cu Belarus, castigat pe Ghencea de tricolori cu scorul de 3-1, in preliminariile EURO 2008. Totodata, a condus meciul dintre CFR Cluj si Manchester United (1-2), din 2 octombrie 2012, din grupele Ligii Campionilor. Mallenco va fi ajutat la cele doua tuse de compatriotii sai Roberto Diaz Perez Del Palomar, Pau Cebrian Devis, arbitri asistenti, in timp ce Carlos Clos Gomez va fi al patrulea oficial (arbitru de rezerva). Comisar de joc la partida cu Ungaria va fi englezul Mike Foster, iar evaluator (observator) de arbitraj, italianul Alfredo Trentalange.
Tot vineri, in Grupa D au loc si partidele Turcia - Andorra (21,00, la Kayseri) si Estonia - Olanda (21,30, la Tallinn). In clasament, pe primul loc se afla Olanda, cu 18 puncte, urmata de Ungaria, 11 p, Romania, 10 p, Turcia, 7 p, Estonia, 6 p, Andorra, 0 p, toate din cate 6 meciuri.
Ordinea si siguranta vor fi asigurate la meciul Romania - Ungaria de 1.000 de jandarmi, 1.000 stewarzi si 800 politisti. Totodata au venit la Bucuresti si trei reprezentanti ai politiei din Ungaria.
Ultimele bilete la meciul dintre nationalele Romaniei si Ungariei, cu preturi de 40, 80, 160, 400, 600 si 800 lei, vor putea fi cumparate, vineri 6 septembrie, in ziua meciului, de la sediul Federatiei Romane de Fotbal (Casa Fotbalului), intre orele 09,00 si 16,00. Echipa Ungariei va fi sustinuta la Bucuresti de 3.000 de suporteri.
Vineri va avea loc si un meci intre jurnalistii romani si cei unguri, organizat de Asociatia Presei Sportive din Romania, echipa invingatoare urmand sa fie rasplatita cu trofeul ‘‘Josif Petschovschi Friendly Cup‘‘. Josif Petschovschi, un jucator de origine romana, poreclit ‘Ciala‘, a evoluat atat in campionatul Romanei, cat si in cel al Ungariei.
Joi a fost vernisata la Bucuresti expozitia ‘‘Istorie la firul ierbii‘‘, dedicata meciurilor de fotbal oficiale si amicale dintre echipele Romaniei si Ungariei. Expozitia, gazduita de Muzeul Sportului din Bucuresti, este organizata de Institutul Maghiar din Bucuresti, Muzeul Olimpic si al Sportului de la Budapesta si Muzeul Sportului din Bucuresti, fiind structurata pe urmatoarele perioade: ‘‘Primele meciuri: 1933-1940‘‘, ‘‘Meciurile de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial: 1945-1948‘‘, ‘‘Olimpiada de la Helsinki si anii ‘50‘‘, ‘‘Anii ‘70 si partida decisiva de la Belgrad‘‘, ‘‘Ultima victorie maghiara si prima victorie romaneasca: anii ‘80 si ‘90‘‘, ‘‘Secolul 21‘‘.
Expozitia a fost vernisata si in luna martie, in cladirea Muzeului Sportului Maghiar din Budapesta, aflat in apropierea stadionului ‘‘Puskas Ferenc‘‘, inaintea meciului dintre selectionatele Ungariei si Romaniei, in preliminariile Cupei Mondiale 2014, incheiat la egalitate, 2-2.
(Sursa: Agerpres)