AGERPRES: Moartea lui Stefanescu, regretata si de FRF

Federatia Romana de Fotbal isi exprima regretul fata de decesul fostului mare fotbalist Costica Stefanescu, intr-un comunicat dat publicitatii pe site-ul oficial al forului national.

‘‘Federatia Romana de Fotbal anunta cu regret si durere disparitia dintre noi a unuia dintre cei mai mari fotbalisti din istoria fotbalului romanesc, Costica Stefanescu. La doar 62 de ani, fostul capitan al echipei noastre nationale a anilor 80 lasa in urma o cariera prodigioasa si cifre pe masura‘‘, se arata in comunicat.

Nascut la Bucuresti pe 26 martie 1951, Stefanescu a inceput sa joace ca atacant si a debutat in Divizia A sub culorile Stelei in ziua de 1 iunie 1969, cu ocazia unui derby Steaua - Rapid 2-0. A evoluat pentru gruparea ros-albastra pana in 1973, cand s-a transferat la echipa al carei simbol si capitan avea sa devina, Universitatea Craiova. A aparat culorile alb-albastre pana in 1986, incheindu-si cariera la FCM Brasov, unde a jucat in ultimele doua sezoane competitionale ale carierei (din 1986 pana in 1988).

A jucat de 490 de ori pe prima scena fotbalistica a Romaniei (locul 2 in clasamentul all-time, al carui lider a fost timp de 14 ani), inscriind, din postura de fundas central, 19 goluri. In palmaresul sau se afla 3 titluri de campion (toate cu Universitatea) si 5 Cupe ale Romaniei (una cu Steaua, restul cu Universitatea), precum si patru clasari pe locul 2 in ierarhia celui mai bun fotbalist roman al anului (1979, 1981, 1982 si 1985).

Costica Stefanescu a evoluat de 53 de ori in cupele europene, fara a fi inscris vreun gol, si de doua ori in echipa nationala olimpica, tot fara vreun gol marcat.

Un capitol aparte il reprezinta echipa nationala, sub ale carei culori a debutat pe 14 august 1977, cu ocazia unui joc Cehoslovacia - Romania 1-3. In total, a acumulat 64 de meciuri sub tricolor (fara gol marcat), in 43 dintre ele purtand banderola de capitan, inclusiv la turneul final al Campionatului European din 1984, potrivit FRF.

Primii ani ai carierei de antrenor (1985-1994) i-a petrecut in tara (mai putin un an in Qatar, la Al Waqra), la nivel de club (FCM Brasov, Steaua, Selena Bacau si Politehnica Timisoara), pentru ca, in perioada 1994-1998 sa fie secundul lui Anghel Iordanescu la echipa nationala.

Exceptand un an in Israel, la Hapoel Tzafririm Holon, activitatea sa de dupa anul 2000 (imediat dupa stagiunea 1999-2000, la Astra) l-a purtat prin tarile arabe, la Al-Sho‘ala, Najran (ambele din Arabia Saudita), Al-Jaish Damasc si Al-Wahda Damasc (ambele Siria), Al-Tadamon (Kuweit) si, ultima data, Al-Shamal (Qatar).

Fostul fotbalist Costica Stefanescu a murit, marti, dupa ce s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului Militar, au precizat pentru AGERPRES oficiali ai Politiei Capitalei. Fostul capitan al echipei Universitatea Craiova avea 62 de ani si suferea de o boala incurabila, fiind internat de mai mult timp la Spitalul Militar.