Gandul.info : LONDRA 2012 INOT SINCRON si gimnastica ritmica. Cele doua probe sportive INTERZISE BARBATILOR

JOCURILE OLIMPICE reprezinta, printre altele, un simbol al egalitatii intre femei si barbati. La competitia de la LONDRA 2012, spre exemplu, femeile vor evolua pentru prima data in istorie la toate cele 26 de sporturi, dupa adaugarea boxului ca disciplina olimpica feminina. Cu toate acestea, raman 30 de discipline destinate exclusiv barbatilor (precum proba de inele din cadrul gimnasticii artistice).
Pe de alta parte insa, barbatii nu pot evolua la INOT SINCRON si gimnastica ritmica, discipline la care sportivele detin monopolul.
Barbatii pot participa la INOT SINCRON (o forma hibrid de inot, dans si gimnastica, care presupune flexibilitate, gratie, arta si sincronizare perfecta) doar la o serie de concursuri nationale si internationale, nu si la JOCURILE OLIMPICE sau la Campionatul Mondial.
Un grup de lobby format din practicanti ai acestui sport au sesizat Comitetul Olimpic International (IOC) si Federatia Internationala de Natatie (FINA) pentru ca barbatii care practica acest sport sa nu mai fie exclusi de la JOCURILE OLIMPICE.
In jurul practicantilor acestui tip de inot s-a nascut o serie de controverse, de-a lungul timpului. Ei au fost ironizati in diferite seriale televizate sau in cadrul unor emisiuni precum "Saturday Night Live".
In Anglia, functioneaza un club de inot, "Out to Swim Angels", destinat homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transexualilor. Dupa ce echipa de inot sincron a clubului a cucerit, in 2011, medalia de aur la Jocurile Europene de la Rotterdam, reprezentantii clubului s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu pot participa la competitia de la LONDRA 2012. Ei spun ca isi doresc ca generatiile viitoare sa nu mai fie victime ale discriminarii si sa aiba sansa "gloriei olimpice".
Ca si inotul sincron, gimnastica ritmica intampina o piedica in reprezentarea la JOCURILE OLIMPICE: numarul prea mic de sportivi din toata lumea care il practica pentru ca disciplina sa devina olimpica.
Dintre disciplinele de la JOCURILE OLIMPICE, echitatia este singura proba la care pot evolua in acelasi concurs, atat femeile cat si barbatii.