Noua echipa de fotbal a Craiovei, care va evolua in Liga a II-a, va ramane o afacere exclusiv privata, dupa ce consilierii municipali, in frunte cu primarul Olguta Vasilescu, au refuzat sa se implice in fotbal
Consilierii municipali craioveni au lasat la latitudinea FRF infiintarea noii echipe de fotbal a Craiovei, pe locul de Liga a II-a oferit orasului in cadrul Adunarii Generale (AG) de pe data de 14 mai. Pe ordinea de zi a sedintei de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova s-a aflat si un punct privind prezentarea scrisorii pe care primarul Olguta Vasilescu a primit-o recent din partea FRF, in legatura cu aceasta oferta.
Ieri-dimineata, clubul Universitatea Craiova a trimis catre CL o alta scrisoare, prin care Adrian Mititelu solicita ca alesii locali sa respinga oferta FRF. "Va solicitam sa respingeti cu fermitate aceasta oferta a FRF, ce reprezinta o mare ofensa adusa atat orasului Craiova, cat si clubului de fotbal FC Universitatea Craiova si/sau orice colaborare a Consiliului Local al Municipiului Craiova cu FRF, in ceea ce priveste participarea dumneavoastra la infiintarea unei noi echipe. A accepta, fie si de principiu, o colaborare cu FRF, ar insemna asocierea cu persoane urmarite penal, care au facut un mare rau clubului Universitatea Craiova si, implicit, orasului Craiova", se spune in aceasta scrisoare.
In deschiderea discutiilor referitoare la acest punct de pe ordinea de zi, Olguta Vasilescu a subliniat ca primariile nu se mai pot implica financiar in fotbal, conform legislatiei in vigoare. "M-am exprimat public, oricum, nu este un proiect de hotarare, practic nu avem ce vota, nu stiu de ce mi s-a transmis mie aceasta scrisoare de catre Mircea Sandu. Asa dupa cum cunoasteti foarte bine si dumneavoastra legislatia, primaria unui oras si consiliul local nu se mai pot implica in fotbal, deci sa cream noi o echipa acum si sa o sustinem financiar mi se pare ori o gluma proasta, ori o necunoastere crasa a legislatiei in vigoare. Motiv pentru care nu am ce argument sa dau", a spus Olguta.

Olguta nu se implica...

Consilierul PNL si fostul fotbalist Pavel Badea a tinut sa lamureasca situatia in privinta brandului Universitatea Craiova. "Sunt directorul Clubului Sportiv (CS) Universitatea Craiova si in Craiova este un singur club care poarta numele de Universitatea, cu temei legal. Acest club a fost infiintat in 1948, apartine de Ministerul Educatiei si are 14 sectii in componenta. In 1992 a avut loc o sedinta de rectorat, in care cei de la fotbal au cerut dezafilierea sectiei de fotbal din cadrul CS Universitatea Craiova. Pana in 1998, FC Universitatea Craiova a facut parte din cadrul Ministerului Educatiei, ca si entitate in subordinea ministerului, cu desfasurarea activitatii pe resurse extrabugetare. In momentul actual, situatia este alta. Exista o decizie in instanta prin care FRF este obligata sa-i dea domnului Mititelu un loc, si i l-a dat. Exista, de asemenea, la nivelul FRF o dorinta, de fapt un avantaj pe care l-a facut orasului, acela de a avea o echipa in divizia B, dar ea nu poate fi data decat primariei (de fapt, orasului, nu primariei ca institutie - n.r.). Am inteles din partea executivului, in speta doamna primar, ca nu exista aceasta intentie de a se da curs favorului pe care ni l-a facut FRF. In momentul acesta, nu avem prea mult de discutat", a afirmat Badea. Pentru a lamuri definitiv problema, Badea i-a adresat o intrebare directa primarului: "In cazul in care primaria nu doreste acest loc, doamna primar, sunteti de acord sa se dea acest loc catre o alta entitate sportiva din Craiova?". Olguta Vasilescu s-a eschivat insa. "Domnule Badea, haideti sa respectam legea. Nu este treaba noastra, nu ca este o dorinta a primarului de a avea sau nu o echipa. Nu am text de lege ca sa ma implic in asa ceva".

...dar fotbalul merge mai departe

Fara implicarea CL Craiova, noua echipa a orasului ramane o afacere exclusiv privata. In acest moment, un grup de oameni de afaceri din Craiova a constituit un club de fotbal cu 20 de fotbalisti, care s-a inscris la FRF pentru afiliere si pentru a evolua pe locul de Liga a II-a acordat orasului Craiova cu unanimitate de voturi, de catre membrii FRF. Presedintele noului club este Catalin Craciunescu, fost fotbalist la Universitatea Craiova.
"Nu inteleg de ce doamna primar si domnii consilieri nu sunt alaturi de noi moral, pentru ca noi nu vrem sa facem decat bine fotbalului craiovean si orasului, pana la urma. Nu ne trebuia practic decat acordul lor sa putem demara lucrurile la echipa. Si nu inteleg de ce s-a vorbit despre Universitatea Craiova, pentru ca noi nu aveam nici o legatura cu echipa aceea, nu voiam sa-i luam locul sau mai stiu eu ce altceva. Nu-l inteleg nici pe Adrian Mititelu de ce a trimis acea scrisoare catre consilieri... Stiu ca doamna primar si domnii consilieri nu pot face mai mult pentru noi, dar nu-i costa nimic sa ne sustina si nu trebuia sa ne lase la mana altora, cand rezolvarea era aici. Noi vom continua sa luptam pentru locul oferit si vom merge la FRF sa-l obtinem. Sper ca zilele acestea sa primim un raspuns pozitiv", a spus Catalin Craciunescu, pentru GdS, la finalul sedintei CL.
Evident, CL Craiova nu poate adopta o hotarare prin care sa interzica infiintarea unui club privat de fotbal si nici ca acesta sa evolueze in competitiile organizate de FRF.
In consecinta, craiovenii iubitori de fotbal sunt asteptati de pe 18 august la meciurile noii echipe a orasului, pentru care se pare ca exista doua variante de nume: CS "Viitorul" Craiova sau Uniunea Fotbal Club (UFC) Craiova.
Fotbalul, inexistent pentru autoritati
Cu atitudinea indiferenta a autoritatilor locale s-au obisnuit, de altfel, suporterii craioveni. Sa reamintim ca alesii locali nu au ajutat pana acum fotbalul, de-a lungul timpului ignorand mai multe formatii, care s-au vazut nevoite sa plece in "exil" pentru a-si putea desfasura activitatea. De exemplu, Gaz Metan CFR Craiova, actualmente CS Turnu Severin, nu a fost sprijinita deloc de autoritati si i-a fost refuzata cererea de a evolua pentru o scurta perioada pe "Ion Oblemenco", timp in care stadionul "Depou" suferea imbunatatiri, motiv pentru care a dat curs ofertei venite de la malul Dunarii de a evolua pe "Municipal". Un alt caz s-a petrecut in aceasta vara, cand CS Apa Craiova a solicitat ajutor pentru a-si putea continua activitatea, insa a fost refuzata. Ca sa nu se desfiinteze, trupa lui Victor Naicu a acceptat sa fie "adoptata" de autoritatile locale din Bals, acestea gasind resursele necesare inclusiv pentru un cantonament montan.