GSP.ro : Intamplari incredibile la o cursa din Romania. Un arbitru l-a atacat cu un aparat electrosoc pe liderul plutonului de ciclisti!
Tatal si, totodata, antrenorul lui Eduard de la Torpedo Zarnesti, Viorel Grosu, e socat: "A fost o provocare gindita de cei din federatie spre a ma obliga sa reactionez si sa ma suspende. I-a enervat ca le-am cerut sa explice cum au cheltuit banii din bugetul pe 2011". Grosu jr. e acum in afara pericolului. FRC sustine ca "familia Grosu e pusa pe scandal, cei doi vor fi suspendati"
Ciclismul romanesc abia mai respira, dar are resurse sa ofere un incident socant! Cititi si va cruciti! S-a intimplat duminica trecuta, pe 18 martie, la Cupa Niro, prima competitie de sosea a anului organizata de FRC, pe un circuit aflat in incinta complexului Dragonul Rosu, de la marginea Capitalei. O cursa fara miza, doar o verificare a stadiului de pregatire, efectuata pe o "bucla" de 2 km, parcursa de participanti de 20 de ori.
Iar in timp ce era lider, in tura a 15-a, Eduard Grosu (19 ani, club Torpedo Zarnesti) a fost atacat de pe margine cu un aparat de electrosocuri, dupa cum sustin sportivul si tatal sau, Viorel, care-i este si antrenor! Actiune reusita dupa ce, cu un tur inainte, tentativa esuase! Agresorul ar fi Mihai Florea (25 ani), fost ciclist si o prezenta constanta la concursurile de profil.
FRC: "Florea nu era arbitru, dar e cunoscut ca un tip recalcitrant"
"Era chiar arbitru duminica, a deschis plutonul de pe motocicleta", puncteaza, agravant, Grosu sr., confirmat de un alt martor, Ionel Dumitru, fost arbitru international: "Toti concurentii erau indrumati sa nu-l depaseasca si sa urmeze traseul pe care-l face el".
Asta in timp ce secretarul general al federatiei, Vasile Selejan, pretinde ca baiatul a venit acolo doar ca simplu spectator: "A fost arbitru pina anul trecut, n-a avut nici o treaba cu acest sector la 'Cupa Niro'". "El e stiut in federatie ca un tip mai libertin, mai recalcitrant, poate si din cauza asta n-a reusit sa treaca toate testele spre a-si pastra calitatea de arbitru", completeaza si Bogdan Floares, din conducerea FRC.
"Am simtit ca o unda de curent in corp"
Eduard Grosu a cistigat pina la urma cursa, dar sustine ca a trecut printr-un moment de groaza: "Florea s-a apropiat de mine si m-a atins cu acel obiect pe care-l avea in mina. Am simtit ca o unda de curent in corp, m-am dezechilibrat un pic, dar am reusit sa ma controlez si sa trag pina la finis". Tatal sau spune ca "individul a recunoscut ca a folosit aparatul impotriva fiului meu din gluma, dar consider ca a existat premeditare".
De ce? "Fiindca la ultima Adunare Generala, din 9 martie, am avut curajul sa solicit sa ni se prezinte cum s-au cheltuit banii federatiei in 2011. Mi-au raspuns atunci ca nu sint pregatiti, ca vor afisa raportul pe site, dar n-au postat nimic nici pina in ziua de azi. Ma provoaca sa comit vreo greseala, astfel incit sa ma suspende pentru ca le stau in git".
Reactie ciudata a federatiei: "O sa-l suspendam pe Grosu!"
Interesant e ca secretarul general al FRC, Vasile Selejan, vorbeste acum exact despre asta: "Noi stim ce s-a intimplat acolo, dar domnul Grosu n-a depus o sesizare scrisa la federatie decit joi dimineata, desi regulamentul spune ca o contestatie trebuie facuta la maximum o ora dupa ce ultimul concurent trece linia de sosire. Pentru ca dinsul a incalcat prevederile si, in plus, vorbeste public de un complot al federatiei contra lui si a fiului sau, fara sa existe nici un fel de dovezi, vom lua in discutie sanctionarea lui. Nu face decit sa creeze scandaluri, acum citiva ani l-a batut pe un sportiv sloven si a scapat de belea numai la interventia federatiei, iar un alt ciclist al sau s-a sinucis. In lumea ciclismului sint multe suspiciuni vizavi de caracterul si modul sau de lucru. Trebuie sa luam pozitie, daca miine-poimiine ne pomenim ca-i da in cap vreunui elev de-ai sai?".
Sectia 9 Politie se face ca nu stie nimic
Inapoi la incidentul incredibil. La finalul cursei, baiatul a fost controlat de cadrele medicale prezente la fata locului, iar un echipaj de la Sectia 9 Politie a ajuns la Dragonul Rosu dupa ce Grosu sr. a semnalat povestea la numarul de urgenta 112. Viorel Grosu: "Au venit doi politisti cu o masina avind numarul de inmatriculare B26172. Au intocmit doar un proces-verbal, pentru ca oamenii de acolo, stiindu-se cu musca pe caciula, s-au evaporat imediat. Doctorul ne-a spus pe moment ca nu e nici o problema, dar am repetat analizele la Brasov, luni, si electrocardiograma a iesit ingrijoratoare. N-am dormit toata noaptea, am mers iar la EKG, a rezultat ca e OK pina la urma, dar tot mai sint ingrijorat. Chiar am ajuns sa ne fie frica sa ne mai lasam copiii la asemenea competitii? La ce ne putem astepta daca la o cursa premiata cu o diploma apar astfel de intimidari? O sa ne impuste pe dupa bloc?!".
Ce stie insa Sectia 9 Politie? "La noi nu s-a inregistrat nici un incident de acest gen. Si, oricum, nu putem da nici un fel de relatii prin telefon", a venit raspunsul de la Biroul Relatii Publice al unitatii din Pantelimon. "O sa mai facem o plingere, nici o problema", conchide Viorel Grosu, care si ieri era bulversat de incidentul science-fiction petrecut la marginea Capitalei.
Fara agenti de securitate!
Competitia de la Dragonul Rosu n-a avut parte de nici un sistem special de siguranta! Secretarul general FRC, Vasile Selejan, explica insa ca nu era nevoie: "Circuitul s-a derulat pe un spatiu inchis, unde nu intrau decit cei care aveau treaba cu concursul. Au existat agentii de paza de la 'Dragonul Rosu', care, la intrare, indrumau oamenii sa ocoleasca zona pentru a nu perturba concursul. In rest, au fost cei 16 arbitri, amplasati in diferite puncte ale traseului".

Plingere la ANST
Viorel Grosu a redactat un memoriu si catre ANST, document adresat spre rezolvare Doinei Melinte, presedinta Agentiei Nationale de Sport. "Da, stiu despre ce e vorba, am trimis cazul la federatie. Dinsii trebuie sa faca o ancheta si sa adopte masurile necesare", spune fosta atleta.

Seful FRC: fost ofiter de Militie, purtator de cuvint la NIRO
Presedintele FRC, Ion Badea, e un personaj controversat. Actual purtator de cuvint al grupului NIRO, el a ocupat aceeasi functie la PNA, acum DNA, in perioada 2003-2005. A absolvit Scoala Militara de ofiteri de Militie in 1980 si a activat ca ofiter de Militie si de Politie pina in 2000, cind a fost numit consilier al lui Petre Lificiu, fost ministru PSD al apelor si protectiei mediului. In 2005 a fost trecut in rezerva. El nu a putut fi contactat pentru a comenta evenimentele de la Dragonul Rosu, secretarul general Vasile Selejan explicind ca "e plecat in strainatate si eu va pot da toate detaliile cazului".
"Credeti ca la competitiile de ciclism putem sti ce-i in capul fiecarui spectator aflat pe margine? De unde sa stim ca e vreun smintit acolo? Uitati-va ce s-a intimplat si la Ploiesti cu Galamaz, fiindca situatiile pot fi comparabile" (Vasile Selejan, secretar general FRC)


"Doar te pisca, nu patesti nimic"
Acuzatul Mihai Florea spune ca nu l-a atins pe Grosu si-si descrie aparatul ca pe un minidispozitiv de electrosocuri cu cuart.
Florea sustine ca a vrut sa-si sperie un alt coleg in timpul cursei: "N-am nimic de impartit cu Eduard". Lucreaza ca agent de vinzari pentru decoratiuni interioare si se prezinta pe Facebook drept absolvent de Harvard!.
- Domnule Florea, ce s-a intimplat la cursa de la "Dragonul Rosu"?
- Nimic! Chiar nimic! I-am spus si lui Eduard, pe care-l cunosc de mult din ciclism, sa inceteze cu aceste atacuri la adresa mea, fiindca nici nu l-am atins! Mi-a zis ca n-are nici o treaba cu mine, ca el se bate cu federatia, dar de ce trebuie sa ma bage la inaintare? Sa-si rezolve problemele direct, nu folosindu-se de numele meu!
"Sint mai musculos, dar imi vad de treaba mea"
- Dar ati avut acolo un aparat de electrosocuri, pe care l-ati folosit?
- Am un cuart, cum sint cele de la brichete. Daca te atinge, te ciupeste un pic, te pisca la deget, nu patesti nimic. Eu voiam sa-l sperii pe un alt coleg. Eduard a trecut la vreo doi metri de mine, cum puteam sa-l ating cu acel cuart?!
- Ati dat vreo declaratie la Sectia 9 Politie?
- (Se gindeste citeva secunde). Mmm, nu! Nu! Inca nu! Dar daca ma vor chema, n-am nimic de ascuns. Dau orice explicatii!
- Eduard zice ca ai inceput sa-l ameninti pe Facebook, sa-si inchida gura!
- Eu sint un baiat simplu, imi vad de treaba mea, daca sint asa, mai musculos, nu inseamna ca sint si periculos. Am grija de mine, care-i problema? L-am rugat numai sa inceteze sa spuna aceste minciuni. Eu chiar il apreciez ca sportiv, se vede ca munceste si e un ciclist de valoare.
"Ma bufneste risul!"
- Stiti ca sint chiar oameni din federatie care va caracterizeaza drept un tip recalcitrant?
- Da, cine, domne? Ma bufneste si risul cind aud minunile astea! E ca si cu alea cind ii faci unuia poza cu o fata si, pe urma, folosindu-te de imagine, spui ca s-a culcat cu tipa respectiva si-si insala sotia sau prietena. E de ris!
Ce mesaje i-a scris Florea lui Eduard Grosu pe Facebook:
- grosule...stii k fratele tau nu iarta k ati facut tamtamu ala DEGEABA
- dak aveti ceva de impartit cu federatia...treaba voastra...dar nu faceti dastea pe spatele meu..k nu o sa iesiti prea bn din asta....!!!
- si dak mai aud ceva URAT despre MINE pe aici o sa iasa urat ...iti promit!!! asa k potolitiva si vedeti-va de bicikletele voastre k stii doar k o sa ne mai int...
- si sa stergi filmarea asta k numi place cum am iesit...nu aveam freza facuta asta dak vrei sa mai fim prieteni..:p
Dispozitivul poate provoca stop cardiac
Mihai Florea n-a dorit sa ofere detalii despre aparatul pe care l-a utilizat la "Dragonul Rosu", dar, in functie de capacitatea lui, un dispozitiv de electrosocuri, cu doi electrozi, poate dezvolta o tensiune electrica de peste 10.000 kv in impulsuri! "Exista riscul de a provoca un stop cardiac, mai ales daca se aplica asupra unui om aflat in plin efort", explica medicii.