4tuning.ro: Secretele rovinietei auto: unde sa o faci si cand iti vine amenda daca ai uitat de ea
- De ce platim rovinieta in Romania?
- Unde putem sa platim rovinieta?
- Cand primesc amenda ca am circulat fara rovinieta?
Rovinieta este taxa de drum pe care toti soferii o platesc inca din 2002. Cat de corecta sau nu este incasarea acestui bir din partea Statului e alta discutie. Dar cert este ca orice sofer care calca pe o sosea nationala, europeana sau autostrada din Romania fara a avea rovigneta valabila la masina, o sa fie amendat.
De ce platim rovinieta in Romania?
Pentru ca asa este normal. Orice tara incaseaza o taxa de drum, intr-o forma sau alta, iar acest lucru este firesc. Pentru ca asfaltarile, constructia de sosele si intretinerea lor sunt costisitoare, iar banii din roviniete se duc la buget in acest scop. Ceea ce nu este normal si intalnim doar in Romania este ca Statul sa aiba 3 taxe pentru acelasi lucru. Adica avem o taxa de drum inclusa in pretul carburantului, una pe care o platim la poduri care apartin tot de CNAIR si a treia numita rovinieta. Ce-i drept, in afara, exista taxe de autostrada, deloc ieftine, dar acolo macar soferii pot spune ca au autostrazi pe care sa circule. Noi avem taxe, dar drumuri nu foarte multe.
Cat costa rovinieta?
Rovigneta din Romania se achita in functie de categoria autovehicului (A, B, C, D, E, F, G, H) si de perioada de valabilitate (1, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni).

Categoria A - autoturisme
- 1 zi - nu poate fi achizitionata pentru categoria A;
- 7 zile - 3 euro;
- 30 de zile - 7 euro;
- 90 de zile - 13 euro;
- 12 luni - 28 euro.

Categoria B - vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 0 si 3,5 tone.
- 1 zi - nu poate fi achizitionata pentru categoria B;
- 7 zile - 6 euro;
- 30 de zile - 16 euro;
- 90 de zile - 36 euro;
- 12 luni - 96 euro.

Categoria C - vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 3,5 si 7,5 tone
- 1 zi - 4 euro;
- 7 zile - 16 euro;
- 30 de zile - 32 euro;
- 90 de zile - 92 euro;
- 12 luni - 320 euro.

Categoria D - vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 7,5 si 12 tone
- 1 zi -7 euro;
- 7 zile - 28 euro;
- 30 de zile - 56 euro;
- 90 de zile -160 euro;
- 12 luni - 560 euro.

Categoria E - vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) mai mare sau egala cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv).
- 1 zi - 9 euro;
- 7 zile - 36 euro;
- 30 de zile - 72 euro;
- 90 de zile -206 euro;
- 12 luni - 720 euro.

Categoria F " vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) mai mare sau egala cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv).
- 1 zi - 11 euro;
- 7 zile -55 euro;
- 30 de zile - 121 euro;
- 90 de zile - 345 euro;
- 12 luni - 1.210 euro.

Categoria G -vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusive soferul) si maxim 23 de locuri pe scaune.
- 1 zi - 4 euro;
- 7 zile - 20 euro;
- 30 de zile - 52 euro;
- 90 de zile - 120 euro;
- 12 luni - 320 euro.

Categoria H - vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv soferul).
- 1 zi - 7 euro;
- 7 zile - 35 euro;
- 30 de zile - 91 euro;
- 90 de zile -210 euro;
- 12 luni - 560 euro.

Unde putem sa platim rovinieta?

Rovinietele se pot achizitiona de la oficiile postale, de la benzinarii sau online. Cel mai facil mod de a cumpara o rovinieta astfel incat sa nu mai stai la cozi este sa o cumperi online prin aplicatia AUTO.RO disponibila pe ANDROID si iOS. Selectezi categoria masinii, perioada de valabilitate si achiti cu cardul in cateva minute inainte sa pleci la drum.
Poti chiar sa faci rovinieta si fara aplicatie, de pe calculator, accesand acest LINK: https://m.auto.ro/rovinieta

Cum verific daca am rovinieta valabila?

Cand pui perioada de valabilitate, aplicatia AUTO.RO iti va spune si daca in acel moment ai rovinieta valabila si pana cand este ea valabila, inainte sa ti se emita alta rovinieta.

Ai circulat fara rovinieta o zi, dar poti scapa de amenda

Daca ai iesit pe un drum national sau autostrada fara rovinieta valabila la masina, cel mai probabil una din sutele de camere fixe sau mobile ale CNAIR care monitorizeaza traficul te-a inregistrat si numarul de inmatriculare a intrat automat intr-o baza de date figurand ca neavand rovinieta valabila. Daca insa iti aduci aminte in aceeasi zi pana la ora 23:59 ca ai mers fara rovinieta si o faci imediat, scapi de amenda. Adica sistemul reface automat o verificare a tuturor numerelor inregistrate in acea zi si cele care au avut rovinieta cumparata pana la sfarsitul zilei respective sunt sterse din baza de date cu masini fara rovinieta. Asadar poti face rovigneta pana la miezul noptii.

Cand primesc amenda ca am circulat fara rovinieta?

In cazul in care ai fost prins de Politia Rutiera, daca la verificarea documentelor reiese ca nu ai taxa de drum platita, o sa primesti amenda pe loc. Daca ai circulat fara rovinieta valabila si ai fost inregistrat de o camera speciala de monitorizare, poti primi amenda in termen maxim de 8 luni. Conform legii, o amenda contraventionala poate fi aplicata in maximum 6 luni de la data faptei. Adica procesul verbal trebuie incheiat in maximum 6 luni de cand tu ai trecut cu masina prin dreptul unei camere de monitorizare care te-a inregistrat. Acestor 6 luni li se mai poate adauga termenul legal de 2 luni prin care amenda contraventionala ii este comunicata soferului. Adica de la incheierea procesului verbal tu trebuie sa primesti amenda acasa in maximum 2 luni. In total, perioada maxima in care poti primi o amenda de rovinieta este de 8 luni. Daca au trecut mai mult de 8 luni de cand stii tu ca ai circulat fara rovinieta si nu a venit nicio amenda, poti sta linistit. In realitate insa, amenzile de rovinieta vin mult mai repede. Deoarece numarul celor care circula fara taxa de drum valabila sunt tot mai putini. In general, amenzile de rovinieta ajung la soferi cam in 2-3 luni de la data faptei.

Cate amenzi de rovinieta pot sa primesc?

Daca ai fost surprins de camerele CNAIR fara rovinieta, poti primi o singura amenda in 24 de ore, chiar daca tu ai trecut cu masina prin mai multe camere si ai fost filmat. Dar daca circuli in continuare fara rovinieta, vei primi o amenda in fiecare zi. Asadar, teoretic, daca circuli o luna de zile fara rovinieta si in fiecare zi esti prins de camerele video, o sa ajungi sa achiti amenda de 31 de ori.

Cat este amenda de rovinieta?

Amenda pentru cei care circula fara taxa de drum achitata este cuprinsa intre 250 si 4500 de lei, in functie de categoria autovehicului. Pentru autoturisme, amenda este cuprinsa intre 250 si 500 de lei. Surprinzator este faptul ca amenda de rovinieta nu este ca una rutiera, adica nu poti achita 50% din cuantumul sau in 48 de ore, respectiv 125 de lei. Ci este invers: daca nu o platesti in 48 de ore, o sa achiti 500 de lei ulterior. Dar de ce sa te gandesti la amenda? In concluzie, de ce sa platesti 500 de lei amenda cand poti plati in cateva minute rovinieta online? Intra pe aplicatia AUTO.RO si vezi daca ai rovinieta valabila, iar daca nu, o poti cumpara pe loc incepand cu data la care stii ca vei iesi din oras.

Sursa: 4tuning.ro