Vacanta la care cei 36 de turisti din Republica Moldova au visat un an intreg s-a incheiat tragic, ieri, pe drumul spre casa.
Alarma s-a dat ieri dimineata, in jurul orei 9.00, printre toate echipajele de salvatori din sudestul tarii. Medicii de pe ambulanta, pompierii si elicoptere SMURD din Braila, Galati, Constanta si Bucuresti au fost concentrati in comuna Baldovinesti, judetul Braila, unde un autocar de pasageri s-a rasturnat intr-o curba.
Sositi la fata locului, salvatorii au incercat sa faca trierea celor 38 de victime, dintre care 36 de turisti din Republica Moldova si doi soferi de origine turca. Sapte pasageri, printre care si ghidul grupului, au scapat fara nici o zgarietura si au reusit sa le ofere politistilor informatii pretioase, in timp ce medicii faceau eforturi sa le salveze vietile celorlalti.
Ne-am speriat foarte tare. S-a intamplat intr-un moment, toata lumea tipa, se auzeau strigatele copiilor... A fost groaznic! Au cazut cadavrele peste mine, plangeau mamele ca nu-si gaseau copiii”, a povestit un tanar de 30 de ani, ranit in zona capului.
O familie si-a pierdut doi copii
Din pacate, doi copii, frati, au suferit rani foarte grave, iar medicii de pe ambulanta au incercat in zadar sa ii resusciteze, spre disperarea mamei lor.

Soferul, audiat de politisti

Ambulantele au transportat de urgenta la spitalele din Braila si Galati 25 de pacienti care au suferit fracturi sau lovituri puternice la cap, iar altii au primit ingrijiri la fata locului. Abia cand acestia au fost mutati, iar pompierii de la descarcerare au putut sa ridice autocarul rasturnat, sub fiare si bagaje aruncate a fost gasit si trupul neinsufletit al unui adolescent de 15 ani, care figura ca disparut. Soferul autocarului a refuzat internarea si a fost audiat de politisti.
Din primele cercetari, barbatul, care obisnuia sa conduca frecvent pe traseul Istanbul - Bucuresti - Chisinau, avea viteza prea mare pentru conditiile de drum, mai ales ca afara ploua torential. Tocmai de aceea acesta ar fi pierdut controlul volanului intr-o curba, iar acum va fi cercetat pentru omor din culpa. In urma cu cateva zile, un alt autocar plin cu turisti ucraineni s-a rasturnat pe Autostrada Soarelui, accidentul soldandu-se cu doi morti.

Unul dintre salvatori, doborat de soc!

Scenele de groaza gasite de echipele de salvatori la fata locului au fost coplesitoare chiar si pentru cei mai experimentati dintre acestia.
La finalul actiunii de salvare, unul dintre pompierii braileni care au intervenit in carnagiul de la Baldovinesti a ajuns si el la spital.
Barbatul in varsta de 43 de ani a suferit un accident vascular cerebral, marcat, probabil, de experienta de la locul accidentului, dar si de efortul depus pe parcursul a mai multe ore, in incercarea de a-i salva pe calatori.