Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul IGPR au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 24 de persoane, specializat in savarsirea de fraude informatice, conform unui comunicat de presa al DIICOT.
Astazi, au fost efectuate 25 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Arges, Teleorman, Valcea, precum si in municipiul Bucuresti, la sediul D.I.I.C.O.T. fiind conduse 30 de persoane in vederea audierii.
In perioada 2011 - 2012, membrii grupului infractional organizat au postat anunturi fictive de vanzare pe site-uri specializate in comert electronic, privind vanzarea unor bunuri mobile precum automobile, ATV- uri, motociclete.
Invinuitii au folosit scripturi predefinite pentru incarcarea anunturilor, alaturi de fotografii si VIN (Vechicle Identification Number) apartinand unor bunuri deja postate de alti utilizatori.
Dupa acceptarea de catre victime a tranzactiilor, invinuitii, utilizand identitati fictive, le comunicau acestora prin e-mail detaliile tranzactiilor, facturile false, in cuprinsul carora erau aratate detaliile concrete ale tranzactiei, precum numarul de ordine al obiectului listat, obiectul cumparat, pretul, numele si adresa agentului, modalitatea de plata precum si solicitarea ca sumele de bani aferente pretului integral sau partial al vanzarii sa fie expediat catre agent.
In aceasta modalitate, invinuitii au indus in eroare un numar de circa 350 de victime, cetateni straini din SUA, Canada si Marea Britanie.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este de peste 8.000.000 de dolari. Procurorii DIICOT au colaborat in instrumentarea cauzei cu ofiterii Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, precum si cu ofiteri din cadrul FBI. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre SRI si D.O.S.