Gruparea de criminalitate informatica Anonymous Romania, formata din 14 membri, a fost destructurata de procurorii DIICOT, 12 persoane urmand sa fie duse la audieri astazi, in urma unor perchezitii efectuate in Craiova, Drobeta Turnu Severin si in municipiile Bucuresti, Iasi, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca,Arad, Resita si Targu Mures.
Liderul gruparii a fost identificat ca fiind Gabriel Balaeasa, in varsta de 24 de ani, din municipiul Piatra Neamt, cunoscut in mediul virtual cu nickname-urile "lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman". Acesta, impreuna cu invinuitii Gábor Fábián si Mihai Emil Picos, a constituit o grupare, la care au aderat si alte persoane, implicata in derularea agresiunilor de terorism cibernetic sub numele Anonymous Romania.
"Anonymous Romania a desfasurat o vasta activitate infractionala specifica, de criminalitate informatica, ce a constat in accesarea ilegala a sistemelor informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si publicarea in mediul on-line a datelor exfiltrate. Bazele de date confidentiale/clasificate vizate erau de predilectie administrate de institutii si persoane juridice publice, atat din Romania cat si din strainatate", se arata intr-un comunicat al DIICOT.
Membrii gruparii au procedat la lansarea de atacuri informatice asupra unui numar de 29 de site-uri, patrunderea neautorizata in respectivele infrastructuri informationale realizandu-se prin incalcarea masurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care gazduiau site-urile web tinta, mai spun procurorii.
Activitatea infractionala a dus la compromiterea totala sau partiala a paginilor si domeniilor de internet vizate, generand costuri semnificative in vederea recuperarii datelor si implementarii de noi masuri de securitate.