Dupa episodul Becali si spritul cu fotbalistii stelisti, numele presedintelui Traian Basescu este adus din nou in atentia opiniei publice cu un subiect nu tocmai placut. Cand aproape multi dintre noi uitasem ca exista un anume Mugur Ciuvica, iata ca acesta a revenit cu ideea potrivit careia presedintele ar fi fost colaborator al Securitatii. Ba mai mult, cele spuse de Ciuvica au intrat in atentia Colegiul CNSAS, care asteapta acum de la MApN documentele originale, pe baza carora se va putea verifica daca presedintele Traian Basescu a fost sau nu colaborator al Securitatii. Si cum la moda in aceste zile - gratie si votarii, dupa ani de asteptare si taraganare, a legii lustratiei - este sa se vorbeasca despre comunisti, securisti si turnatori, de ce sa nu luam in calcul toate persoanele trecute de o anumita varsta? Sau... toti marinarii? Sau pe fratele presedintelui, Mircea Basescu, ca doar a fost student... tot la Institutul de Marina Militara! "Dar cine il baga in seama pe Mugur Ciuvica?", a fost prima reactie a lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Basescu. Dupa o tentativa politicoasa de a refuza dialogul pe tema acuzatiilor pe care Ciuvica le-a aruncat pe piata, Mircea Basescu a acceptat, pe jumatate convins, sa palavrageasca "la o barfa si o cafea..., dar in nici un caz un interviu". Evident, "ostilitatile" au decurs la firma pe care acesta o conduce, Plusfood - o "firma romaneasca, cu capital exclusiv olandez" si unde Mircea Basescu a refuzat sa comenteze prea mult acuzatiile lui Ciuvica, in pofida faptului ca acelasi personaj, in luna iulie a anului trecut, il ataca pe tema unei datorii catre stat. Pe de alta parte, o discutie cu Mircea Basescu poate deveni o adevarata aventura: de la politica la sport, amintiri din dulcele Iasi..., marinarie si nemultumirile nepoatei legate de body-guarzii care o insotesc. Si, peste toate acestea, ziua de ieri a fost poate mai lunga decat si-ar fi dorit la birou, pe motiv ca ambasadorul Ambasadorului Olandei in Romania, Jaap Werner, a fost ieri in judetul Constanta. Asa se face ca, pe langa vizita ambasadorului la Eforie, la o expozitie, sau la Prefectura judetului, Jaap Werner a decis sa vada si cum se munceste in fabrica Plusfood - ca, de, capitalul societatii este olandez. Dupa un la revedere spus in engleza atat de gazda Basescu, dar si de Jaap Werner, discutia a inceput sa prinda contur: "Sa fim seriosi, care comandant si-ar da echipajul in gat?", a fost comentariul fratelui mai mic al presedintelui vizavi de subiectul pe care bate moneda Mugur Ciuvica. Insa, acelasi Mircea Basescu a concluzionat ca nu vrea sa-si bata capul cu Ciuvica, nici sa dea apa la moara pe tema in cauza...

Traian Basescu, stelist in adancul sufletului, rapidist din cauza Transporturilor

In schimb, fratele presedintelui a fost mult mai receptiv la cele petrecute in seara de dupa meciul Steaua- Rapid, in sensul ca desi crede ca paharul ciocnit de fratele sau cu fotbalistii a fost mult prea comentat si umflat artificial, este convins ca... "Traian ramane stelist in adancul inimii sale". Nu are cum altfel, atata vreme cat tatal celor doi - Mircea si Traian - a lucrat in cadrul armatei, mai crede Mircea Basescu. Iar faptul ca Traian Basescu se declara la un moment dat suporter al Rapidului este, potrivit lui Mircea Basescu, din motiv ca actualul presedinte a fost ministru al Transporturilor... legaturi cu CFR-ul... Clar. Steaua insa ramane acea poveste din clasa I (pentru Traian Basescu) si varsta de 5 ani pentru Mircea Basescu, atunci cand familia s-a mutat la Iasi. "Pe mine atunci, prin anii '60, stelistii m-au tinut in brate, nu rapidistii si nici dinamovistii...", a povestit Mircea Basescu, facand referire la echipa Armatei (viitoarea Steaua), venita la Iasi pentru un meci de fotbal. Concluzia: Mircea Basescu este stelist, dar... cu masura, in sensul ca a recunoscut ca nu se prea pricepe la acest sport, preferand sa joace table. Sau... un poker mic.

"Traian, orice, numai turnator nu a fost!"

Schimband putin macazul de la Steaua spre politica si ultimele acuzatii la adresa presedintelui, oricat a incercat Mircea Basescu sa evite o asemenea discutie, concluzia a fost: "Ciuvica, nu stiu... poate e obsedat de familia Basescu, de Traian...". Pentru a nu lasa in coada de peste intreaga poveste, Mircea Basescu a spus-o pana la urma: "Traian, orice, numai turnator nu a fost!". Acesta a mai explicat ca si el a facut Institutul de Marina, cu fratele sau, asa ca stie "mersurile", mai exact ca Institutul, fiind institutie de invatamant militara, se afla in grija unui ofiter de contra-informatii. "Dar nu aduna prostii de genul daca faceam glume despre Ceausescu. Nu, avea grija sa nu fie date altcuiva din unitate informatii de genul cate tunuri... lucruri din acestea... In orice caz, avea datele tuturor din Institut, asa se proceda", a mai spus Mircea Basescu. Cat despre turnatori... fratele presedintelui a admis ca se stia de existenta unora, dar nu era nimic cert, insa "lupii de mare" se invatasera sa se fereasca de cateva cativa telegrafisti, de cateva cadre militare si chiar cativa marinari. In grupa lui si a lui Traian Basescu insa - "nici pomeneala de asa ceva". Si daca pe timpul lui Ceausescu tata cu fiu sau frati nu avea voie navige, la ei a fost insa o exceptie: grupa lor - tancuri (petroliere) - era compusa din prea putini oameni.

Mircea Basescu "sponsorizeaza" PD cu cate o inghetata, la insistentele sotiei

Ca sa incheie conversatia pe un ton mai actual, Mircea Basescu a recunoscut: slabe sanse sa mai dea de fratele sau pe telefonul mobil! Dar il intelege, asa ca solutia care ramane intotdeauna in picioare este aceea de a suna la Cabinetul presedintelui. "Sun acolo, spun cine sunt si transmit sa ma sune cand are el timp...", a recunoscut Mircea Basescu. De altfel, acesta este mai mult decat multumit cu ce are. Si, sub nici o forma, nu-si doreste sa faca politica. "Familia Basescu are prea multi reprezentanti care au intrat in politica. Unii ramanem in afara ei, sa aducem si painea in casa...", zice, razand, Mircea Basescu. Si daca tot a facut "greseala" de a declara acest lucru, a fost momentul potrivit pentru a lamuri barfa - aparuta de altfel si in presa centrala - potrivit careia ar "sponsoriza" Partidul Democrat. "Ce sa fac? Ei, asta-i buna! Nu, nu sponsorizez PD-ul. La insistentele sotiei (n.r. Doinita Basescu, membru PD, consilier local municipal) ii mai dau inghetata de la firma sa duca la sedintele cu femeile din partid...", a "marturisit" Mircea Basescu. In rest, legatura sa cu PD-ul ramane la stadiul de discutii, comentarii si implicare egala cu gradele inghetatei de care se face "vinovat" ca o furnizeaza democratelor.