Contele de Saint Germain (Blog politic si polemic): Sistemul revine in forta!
Faptul ca aseara i-am felicitat pe invingatori nu inseamna ca pactizez cu ei, cu metodele sau cu ideile lor. Inseamna doar ca dau vointei majoritare respectul cuvenit intr-o democratie. Dupa surpriza votului de ieri convingerile mele nu s-au schimbat, ba, dimpotriva, unele s-au confirmat si chiar consolidat. Am sa va explic si de ce. Cand Traian Basescu a dat liber serviciilor secrete la organizarea statului paralel, adica a unei conduceri ilegitime, din umbra, a tarii, nu si-a inchipuit ca atunci cand monstrul va creste se va repezi sa-l devoreze chiar si pe el. Mai tarziu a recunoscut glontul care i-a trecut pe la ureche, si-a pus cenusa in cap si a scuipat de trei ori in san ca sa nu se mai intoarca frisonul. Prima restauratie a statului paralel basescian, dupa ce fusese marginalizat de victoria PSD in alegeri, s-a produs prin intermediul tragediei de la Colectiv, sub numele actualizat statul paralel iohannisian. Un guvern scos din joben, de nimeni votat, guvernul Ciolos (supranumit si guvernul meu), a fost instalat atunci la manetele tarii pentru a executa intocmai si la timp ordinele transmise din umbra. Ieri s-a produs a doua restauratie a statului paralel, de data asta substantial consolidata, cu un mare plus: legitimarea sa printr-un vot popular. Astfel ca va trebui sa renuntam la sintagma stat paralel si sa o inlocuim cu sintagma sistemul. Sistemul insemnand mai mult decat puterea administrativa aleasa la urne. Adica aceasta putere legitima, condusa insa de o componenta oculta a unor institutii de forta (servicii secrete + parchete) care, in mod normal, nu ar avea ce cauta la guvernare. Prin prizma rezultatelor de ieri de la urne mi se pare inevitabil si iminent transferul de putere administrativa de la PSD - ALDE la PNL -USR. Consider ca ar fi o gafa a perdantilor de ieri sa se cramponeze de putere invocand faptul ca nu au fost alegeri generale ci doar europarlamentare. Cu vantul pe care il au acum in panze iohanistii si ciolosistii, vor spulbera tot, pe alte cai: proteste, transferuri de parlamentari pentru o eventuala motiune de cenzura, presiuni prin intermediul partenerilor europeni etc. etc. etc.! Si acum cateva vorbe despre convingerile mele care s-au consolidat.

1. Implicarea serviciilor secrete in alegeri

- A fost o participare exceptionala si de nimeni anticipata la nivelul de 50% pentru acest vot. Sondajele cele mai apropiate opozitiei vorbeau de cel mult 40 - 45%. Si totus, ieri s-a produs o explozie de mobilizare pe Internet comparabila doar cu cea de la protestele legate de Ordonanta 13. Cand, dupa toate informatiile, Coldea a pus in miscare intreg arsenalul SRI (aparatura si tehnologie informatica de ultima ora) dedicat propagandei tintite si generalizate prin intermediul retelelor de socializare. Ieri, dupa multe indicii in acest sens, se pare ca a fost reactivat respectivul sistem, la care Eduard Helvig nu apelase niciodata.

- Totul a mers ca uns in favoarea lui Iohannis. Nu mi se pare suspect faptul ca cvorumul la referendum a fost depasit cu peste 10% sau ca PSD a pierdut 20% ca sa cada sub PNL. Acestea sunt efecte ale nivelului exceptional de participare (atins, dupa parerea mea, cu ajutorul SRI). Pana la urma, indiferent cum au fost oamenii mobilizati la vot, ei au votat asa si vointa lor trebuie respectata. Ceea ce este insa foarte suspect priveste procentele partidelor mici. Faptul ca ALDE care in toate sondajele aparea cu un procent in jur de 10% nu a facut pragul, in schimb au prins parlamentul european prietenii de campanie ai lui Iohannis cotati cu sanse mult mai mici (ProRomania, PMP), totul in marja de +/- 2%, da mult de banuit. La acest nivel de influentare a scorurilor finale serviciile secrete si-au aratat din plin eficienta la prezidentialele din 2009 cand l-au scos victorios pe Basescu in fata lui Geoana. De ce sa nu am suspiciunea ca ar fi putut interveni si acum? Prea s-au aliniat astrele numai si numai in favoarea lui Iohannis.

2. Pasivitatea sinucigasa a PSD

- Dragnea nu a reactionat la atacurile concertate impotriva partidului sau. Le-a tratat pe toate ca pe niste provocari la care nu trebuie sa raspunzi. Asta le-a dat curaj agresorilor si a subminat increderea sustinatorilor PSD in partidul lor si in conducatorii acestuia. In vreme ce opozitia a fost mereu in priza, pe picior de razboi, pesedistii si-au pierdut vigilenta, spiritul de lupta, mobilizarea necesara castigarii unui razboi adevarat.

- S-a demonstrat inca o data ca binefacerile oferite de guvern sub forma de scutiri de taxe, de mariri de pensii si salarii nu schimba in niciun fel optiunile politice ale beneficiarilor. Studentii nu au devenit pesedisti pentru ca li s-a dat gratuitate pe transportul feroviar, nici corporatistii nu au inceput sa aprecieze guvernul dupa multele facilitati fiscale pe care le-au primit de la acesta. Toti au considerat ca ceea ce au primit li se cuvine si au ramas fideli simpatiilor si antipatiilor anterioare. Din acest punct de vedere PSD a gresit grav invocand masurile bune din programul sau de guvernare ori de cate ori era atacat, discreditat, hartuit de comandourile de protestatari hastagisti.

Ar mai fi multe de spus in cautarea explicatiilor cele mai juste pentru votul compatriotilor nostri de ieri. Acum, la cald, nu vedem decat suprafata. Si ce reflecta ea. Iar mie, privind viitorul prin acest glob imperfect, imi apare cu insistenta o imagine blurata: Raluca Pruna, noul ministru al justitiei. Sau o fi Monica Macovei? Ori, si mai bine, Laura Kovesi? Sistemul revine in forta! Cu Ludovic Orban la Palatul Victoria. Ca sa-i faca loc lui Rares Bogdan la conducerea PNL.

(Sursa: conteledesaintgermain.ro)