ZIARE.COM: 3 greseli ale lui Klaus Iohannis. Cu munitia de la PSD, presedintele a oprit contraatacul la jumatate (Autoare: Magda Gradinaru)
Klaus Iohannis a refuzat 2 propuneri ale Partidului Social Democrat pentru Guvernul ramas tot in mainile Vioricai Dancila: Olguta Vasilescu, la Transporturi, si Ilan Laufer, la portofoliul Dezvoltarii. Aparent, presedintele a intrat pe front deschis si, totusi, s-a oprit la jumatatea drumului, dand sentimentul unor decizii arbitrare si intrand in capcana lui Liviu Dragnea.

Sunt 3 erori pe care presedintele Klaus Iohannis le-a facut:

1. Klaus Iohannis nu a explicat de ce refuza cele doua propuneri, nu a oferit niciun temei. Ce e gresit aici? In prima instanta, Constitutia ii lasa presedintelui posibilitatea de a refuza, o singura data, o propunere pentru formula guvernamentala, motivat. Sigur, practica politica si, din pacate, si cea constitutionala, a ultimilor ani, au dovedit ca multe concepte din textul fundamental sunt flatus vocis, interpretabile in functie de cine e la putere sau cine inclina balanta numirilor in CCR. Totusi, fie si formal, aceasta motivare a refuzului este obligatorie. Nemotivandu-si decizia, Klaus Iohannis cade in capcana celor doua clisee de imagine pe care PSD i-a construit-o, intr-o campanie de demonizare constanta:
- imaginea unui politician cu ambitii si comportament semi-monarhic, care ia o decizie arbitrara si isi aroga dreptul absolut de a nu o explica;
- imaginea unui presedinte captiv - PSD poate sa forteze si sa faca exact aceleasi numiri a doua oara (desi e o decizie care nu ar permite asta, din februarie 2008, dar ramane, iarasi, sa vedem un conflict constitutional) sau macar o perversa rocada, iar Klaus Iohannis va fi obligat sa accepte, sa semneze fortat, asa cum a facut-o si cu demiterea Laurei Codruta Kovesi de la conducerea DNA, dar si cu promulgarile unor legi toxice.

2. Refuzand doua propuneri ale PSD, Klaus Iohannis a acceptat alte sase propuneri, plus cea pentru portofoliul Educatiei, Ecaterina Adronescu. In acest fel, presedintele a transmis, in subsidiar, ca Nicolae Badalau este omul potrivit pentru Economie si ca intoarcerea Ecaterinei Andronescu la Educatie este un lucru cat se poate de firesc. Intrand in ofensiva contra PSD-ului, Klaus Iohannis a legitimat, de fapt, guvernarea controlata de Liviu Dragnea, pentru ca a parcurs doar jumatate de drum. Greseala consta in aceea ca, nemotivand nici refuzurile, nici acceptarile, Klaus Iohannis a dat sentimentul ca nu a actionat pe baza unei analize, ca nu a avut in vedere anumite criterii pentru o buna guvernare, ci ca a ales de pe lista, aleatoriu, doua nume. Sunt spatii goale, pe care fiecare e chemat acum sa le completeze si ne dam cu totii seama ca PSD le va umple cu varf si indesat. Klaus Iohannis a mutat bine, neacceptand revocarea lui Paul Stanescu la Dezvoltare, pentru ca, astfel, postul nu e vacant. Presedintele e obligat sa numeasca a doua oara, dar nu e obligat sa revoce, dar acest joc inseamna, iarasi, calea Curtii Constitutionale.

3. Klaus Iohannis a facut aceste anunturi si a plecat. Nu a fost o conferinta de presa - de altfel, de cand nu a mai fost o conferinta de presa la Cotroceni? -, iar jurnalistii nu au putut cere detalii, explicatii. Prin comparatie, PSD a devenit maestru in a ocupa toata agenda publica, uzurpand temele, inventand prilejuri mediatice si transmitand natiunii sentimentul de urgenta privind treburile partidului. O data pe saptamana, Liviu Dragnea pune la cale o sedinta de partid, un Comitet Executiv, o intalnire informala, bine anuntata pe surse, pentru ca la finalul unei zile de transmisiuni la foc continuu a stirilor de la partid, sa iasa in conferinta de presa - flancat sau nu de Viorica Dancila -, sa glumeasca cu jurnalistii, sa ii ia in rapsar, dar sa controleze astfel temele de pe agenda. Klaus Iohannis a transformat institutia prezidentiala intr-una ermetica, nedispusa dialogului si adepta a unei comunicari verticale, in care institutia anunta si jurnalistul scrie, natiunea luand astfel act de deciziile presedintelui. Intr-o societate deschisa, in care spatiul democratic inseamna negociere si reprezentare, Klaus Iohannis ii lasa pe Liviu Dragnea si ai lui sa ocupe intreg intervalul, sa propuna temele esentiale pentru societate si sa confiste rand pe rand prerogativele reale ale presedintelui. Daca presedintele ar fi explicat de ce cele doua propuneri nu sunt bune pentru guvernarea tarii, daca ar fi explicat de ce o numeste pe Ecaterina Andronescu la Educatie, dupa ce a anuntat ca este o solutie rea, ar fi impiedicat PSD-ul sa se inalte acum pe varfuri, instituindu-se ca partid serios, cu resurse umane, cu program de guvernare, in contrast cu un presedinte care tine in loc guvernarea, pentru ca asa vrea, nu pentru ca are serioase temeiuri si ingrijorari privind politicile de tara ale PSD.