Senatorul Serban Nicolae, liderul Grupului parlamentar PSD din Senat, a avut un discurs senzational la dezbaterea motiunii de cenzura. Puteti citi in continuare discursul integral, extras din stenograma sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului din ziua de 8 februarie 2017.
Domnul Serban Nicolae:
Stimati colegi,
Incep cu o veste buna pentru noi toti. Curtea Constitutionala, sesizata de Presedintele Romaniei, domnul Iohannis Klaus Werner, si de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a respins sesizarile privind generarea unui conflict juridic de natura constitutionala de catre Guvernul Romaniei. (Aplauze.) Este adevarat, este adevarat ca domnul Iohannis se plangea de faptul ca Parlamentul ar fi fost victima acestui conflict juridic generat de Guvern, dar, chiar si in aceste conditii, Curtea Constitutionala s-a pronuntat. Nu m-as feri sa folosesc numele unui antevorbitor care mi-a facut impresia ca se ofera pentru functia de ministru al justitiei, dar va asigur, domnule - (dl senator Traian Basescu vocifereaza.) - dar va asigur - nu, poate secretar de stat -,dar va asigur, domnule fost presedinte Traian Basescu, ca aici, in sala, sunt multi cei care au ajuns la aceleasi concluzii ca si dumneavoastra fara sa fi trecut de cinci ori prin Guvern, fara sa fi fost de doua ori primar general al Capitalei si fara sa fi fost timp de zece ani presedintele Romaniei (Aplauze.) Ne miscam.
Stimati colegi,
Motiunea de cenzura este intr-adevar un act de control al Parlamentului asupra Guvernului. Si este un act eminamente politic. De aceea, planul pus la cale - de a discuta despre daramarea Guvernului - inceput de presedintele Romaniei - si am sa revin la chestiunea cu ayatollahul, pentru ca si noi am avut acelasi sentiment pe vremea Guvernului Boc (Aplauze.) inceput de presedintele Romaniei, atunci cand a solicitat o intrevedere cu presedintele ALDE, cu copresedintele ALDE, cerandu-i sa nu se alieze cu PSD-ul, atunci cand a cerut unor lideri ai organizatiilor minoritatilor reprezentate in Parlament sa nu se alature Guvernului PSD-ALDE; atunci cand a venit in Parlament si a rostit cateva replici de umor indoielnic si fara talent, considerand ca acesta este rolul presedintelui Romaniei. De aceea nu ati putut da inapoi, desi era in mod evident ca si sesizarea la Curtea Constitutionala si motiunea de cenzura nu au niciun temei serios. Am vorbit de aceste doua coduri si ma surprinde faptul ca un fost ministru al justitiei spune ca doar o mica parte a fost declarata neconstitutionala. Dar ati fi vrut sa fiti in acea mica parte? Sa fi fost victima acelei mici parti? (Aplauze.) Vreau sa va mai dau o informatie, stimati colegi. De anul trecut, de cand Curtea Constitutionala a spus ca dispozitiile art. 297 alin. (1), foarte bine recitat de un antevorbitor, sunt neconstitutionale, instantele de judecata nu s-au mai pronuntat pe acest temei de drept. Suntem intr-o situatie de blocaj. Inalta Curte a cerut Ministerului Public sa redefineasca toate faptele descrise in rechizitorii, din perspectiva acestei decizii, tocmai pentru ca nu s-a facut o legiferare in sensul deciziei. Aceasta este cauza urgentei, aceasta este situatia exceptionala pe care Pruna si Ciolos au evitat-o la vremea respectiva. Acesta este motivul pentru care s-a gasit o asemenea solutie. Daca solutia e buna sau rea, daca este in acord cu decizia Curtii Constitutionale, era rolul Parlamentului. Nicidecum. As vrea sa nu admiteti sa fim condusi de CSM, de Inalta Curte, de orice alta autoritate. Atunci cand ati depus juramantul, in Constitutia pe care ati pus mana scrie ca Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii, ca pe timpul mandatului deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului, mandatul imperativ fiind nul.
Stimati colegi,
Si daca veti ajunge vreodata, si cei care sunt treji si cei care dorm, la putere, am sa apar acelasi punct de vedere. Am sa apar Parlamentul, chiar si din afara Parlamentului, pentru ca pentru asta am iesit in strada in 1989, cand nu stiam cum arata un parlament democratic ales. Or, as vrea sa nu acceptam asemenea imixtiuni. Am spus astazi in fata plenului Curtii Constitutionale ca s-a generat un conflict juridic de natura constitutionala, din pacate. El a fost generat de presedintele Romaniei. A fost generat atunci cand a iesit in strada ca sa dea semnal de incurajare pentru manifestatii, a facut-o atunci cand s-a dus la Consiliul Superior al Magistraturii si a cerut si a obtinut sesizarea Curtii Constitutionale, a facut-o atunci cand a cerut imperativ Avocatului Poporului sa faca o asemenea exceptie, tot in fata Curtii Constitutionale. Este un comportament inacceptabil si recunosc, domnule fost presedinte, ca nu mi-am inchipuit ca se poate si mai rau ca pe vremea dumneavoastra. (Aplauze.)
As fi vrut ca fostul presedinte al Romaniei sa ajunga la concluzia ca aceste prevederi sunt sursa de abuz, sunt sursa de actiuni antidemocratice, atunci cand era presedinte si putea sa intervina sa nu avem protocoale secrete, sa nu avem echipe mixte, sa nu avem o adresa de la CSAT in care se spune ca aceste echipe aveau ca scop impiedicarea accesului in functii publice a unor persoane corupte, pentru ca asta o stabilesc judecatorii, domnule fost presedinte, nu echipele mixte. (Aplauze.) Aceasta nu este democratie, acesta nu este regim constitutional. In legatura insa cu motiunea de cenzura. Am fi tratat-o cu alta seriozitate daca era consistenta. Apropo, am rugamintea sa-i spuneti celui care a declansat motiunea de cenzura ca n-are cum sa fie Ordonanta nr. 13 primul act al Guvernului. Nici macar in fizica. Ca asa a spus ieri. Si atunci, daca nu aveti nimic de comentat in legatura cu masurile economice si sociale luate de Guvern, in legatura cu cele care au produs deja efecte in societatea romaneasca - in privinta salarizarii, in privinta sistemului fiscal, in privinta sistemului de impozitare - atunci aceasta motiune este una pur politicianista, este exact cum a spus cineva mai devreme - ca sa salvam imaginea - lucru care pe noi nu ne preocupa, poate pe dumneavoastra, da - si ea trebuie sa fie nevotata. Si as mai avea o rugaminte. Am vazut ca ati imitat un gest folosit si de cei din Piata, care la randul lor imitau o actiune din Ucraina, probabil ca modelul e foarte placut si dorit si la noi de unii. As fi vrut insa sa ma asigur ca toti cei care au facut acest gest si-au folosit telefonul si abonamentul provenite din fonduri proprii, nu pe banii Parlamentului.Va multumesc. (Aplauze.)