AZI: Romanii Lui (Autor-Octavian Stireanu
Octavian Stireanu ii dedica o parte a editorialului din AZI lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, cel care a primit intr-o dimineata vizita lui Iohannis. Presedintele i-a cerut atunci lui Victor Ciorbea sa ridice la CCR exceptia de neconstitutionalitate privind OUG relativa la Codurile penale. Dupa ce initial Ciorbea a zis ca legea nu-i permite, in final el a sesizat totusi CCR cu o motivatie laborioasa, care se conformeaza in esenta cererii presedintelui Iohannis si pretentiilor cu iz totalitar ale procurorilor. Nu e de mirare, caci Victor Ciorbea este din aceeasi tagma: el a fost procuror in perioada 1984 -1988, la Directia judiciara pentru cauze civile din Procuratura Generala (Parchetul General). Octavian Stireanu descifreaza planul secret al lui Iohannis, pus in practica pas cu pas: pasul 1 - paralizarea Guvernului prin urmarirea penala de catre DNA a premierului; pasul 2 - blocarea programului de guvernare; pasul 3- asaltul final asupra Parlamentului, programat pentru data de 7 februarie 2017. Puteti citi in continuare textul integral al editorialului scris de Octavian Stireanu.

xxx

Aflat prin Malta, dl Iohannis n-a scapat ocazia sa mai faca de ras inca o data Romania, defiland cu situatia complicata, ingrijorarea si romanii lui iesiti din strada. Ca si predecesorul sau, actualul presedinte are o voluptate in a prezenta tara sub etichete dintre cele mai urate. Sperand ca, daca tot morfoleste in fata strainilor tema coruptiei si a statului de drept, va starni compasiune si admiratie pentru bataliile pe care le duce el pe plan intern, dl. Iohannis nu face decat sa ne faca de ras. Inteleg ca nu poate sa distinga sensurile reale ale notiunii de stat de drept, ca drepturile omului sunt pentru el un moft si ca, fara SRI si DNA, este nul, vorba lui Cornel Nistorescu. Dar macar sa aiba minima decenta de a-si spala rufele in familie si sa nu mai improaste cu noroi tara pe oriunde se duce. In Malta a mai adaugat inca o piesa la proprietatile sale. Pana acum, alaturi de Casele Lui, mai vroia Guvernul Lui si Parlamentul Lui. De data asta am aflat ca are si Romanii Lui. Distinctia nu ne surprinde, pentru ca modul de a fi al ocupantului functiei de presedinte este dezbinarea, bazata de o ura cumplita fata de cei care nu l-au votat. Despre Tariceanu vorbea cu ACEST INDIVID; presedintelui Camerei i-a zis ACEL DRAGNEA DIN SCOARTA-N SCOARTA. Iar romanii, sunt, din cate ne spune, de doua categorii: romanii Lui si ceilalti.
- Sunt foarte ingrijorat. Trebuie sa admit, chiar daca imi e foarte greu ca situatia e foarte complicata si am sute de mii de romani de-ai mei in strada.Am incredere in oamenii mei, spunea Iohannis, vineri dimineata, la summit-ul din Malta.
El are romanii Lui, nicicum sa fie presedinte al tuturor romanilor. Iar noi, care nu suntem romanii Lui, trebuie sa ne supunem capriciilor totalitare ale acestui personaj si INSTINCTULUI SAU GENETIC DE COTROPITOR, cum il caracterizeaza Octavian Andronic. In orice caz, falia pe care ocupantul functiei de presedinte o creeaza in societate este mult mai grava decat orice modificare a Codului penal. Legat de acest subiect, ieri a intrat in joc si Avocatul Poporului. Dl Victor Ciorbea a decis sa ridice la CCR exceptia de neconstitutionalitate privind OUG relativa la Codurile penale. Motivatia pe care a prezentat-o este destul de laborioasa, dar, din pacate, doar in sensul de a imbraca in aparenta de legalitate pretentiile procurorilor. Cateva exemple. Avocatul Poporului preia intocmai argumentele Sistemului de represiune (Iohannis, DNA, CSM, Procurorul general) referitoare la lipsa de urgenta a reglementarii adoptate de Guvern. Avocatul Poporului spune ca modificarea Codului de procedura penala, ceruta prin Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European, invocata de Guvern, are ca termen 1 aprilie 2018, deci mai e timp! Ceea ce ignora aceste personaje ale statului neosecuritst este ca, in tot acest timp, sute sau poate mii de oameni risca sa intra in puscarie pe baza unor articole penale care fie au fost declarate neconstitutionale de CCR, fie contravin directivelor UE. Deja in Codurile penale exista peste 70 articole neconstitutionale, pe care procurorii si judecatorii le aplica si pe baza carora oamenii intra in puscarie, iar cand acele prevederi vor fi modificate dupa vrerea lui Iohannis, destinul acelor oameni e deja compromis.
Este regretabil ca dl Ciorbea, om de buna credinta, n-a sesizat ca urgenta modificarii Codurilor penale nu rezida in faptul ca NU ESTE IMINENTA DECLANSAREA PROCEDURII DE INFRINGEMENT, desi n-am aplicat acea directiva, ci in faptul ca, pana atunci, oameni sunt condamnati pe baza unor articole neconstitutionale. Oare salvarea unor oameni de la pedepse ilegale nu este o urgenta a statului DE DREPT? De la Iohannis si de la procurori nu ma astept sa inteleaga faptul ca nimic nu este mai urgent decat inlaturarea unor prevederi neconstitutionale care duc la pedepsirea oamenilor, dar nici macar Avocatul Poporului sa nu fie al poporului? Sa fie tot al romanilor Lui?
Avocatul Poporului citeaza doctrina potrivit careia situatia extraordinara, in care se pot da OUG, este O CONDITIE CONSTITUTIONALA DE ESENTA, pe care decizia Guvernului n-ar respecta-o. Dar trimiterea in puscarie pe nedrept, pe legi neconstitutionale, a unor oameni reprezinta exact o astfel de situatie extraordinara. Si asta deoarece insasi Constitutia Romaniei plaseaza in intreaga sa arhitectura suprematia drepturilor omului si a libertatilor cetatenesti. Adica a acelor lucruri pe care tehnocratii Lui si ministra Lui le considerau un moft. Sunt si alte aprecieri asumate de dl. Ciorbea care nu fac decat sa astearna covor regal in calea procurorilor. De pilda, aceasta OUG a prevazut â€" intr-o premiera istorica! - ca fiind abuz in serviciu, care se pedepseste cu inchisoare de 6 luni la 3 ani sau cu amenda, O VATAMARE GRAVA, CERTA SI EFECTIVA A DREPTURILOR SAU INTERESELOR LEGITIME ALE UNEI PERSOANE FIZICE SAU JURIDICE, ASTFEL CUM SUNT GARANTATE DE LEGILE IN VIGOARE. Este evident ca aceasta prevedere, pusa ca o pavaza de aparare a drepturilor omului si intereselor firmelor, era menita sa tamponeze abuzurile procurorilor si securistilor deghizati in inspectori ANAF. Este prevederea care i-a oparit cel mai mult pe lucratorii sistemului opresiv. De aici vehementa atacurilor multidirectionale pe care toti acestia le dau, concertat si sub bagheta lui Iohannis, asupra Guvernului si, in curand, asupra Parlamentului. Ei, bine, distinsul Avocat al Poporului, in loc sa salute aceasta prevedere istorica, facuta chiar in slujba poporului, afirma ca ea ESTE LIPSITA DE PREVIZIBILITATE! Alta suparare mare a provocat procurorilor limitarea duratei de valabilitate a denuntului la 6 luni de la comiterea faptei denuntate. Fara denunturi luate la subsol, cu lampa in ochi, despre lucruri reale sau ireale de acum 6-7-10 ani, pe principiul DA-MI-L PE X SI TE SCAP, procurorii sunt morti. Avocatul Poporului, in loc sa incurajeze asanarea societatii de practica imunda a turnatoriei, spune ca:
- Nu se poate identifica vreo situatie care sa reclame modificarea institutiei traditionale (!) a denuntului exonerator si, cu atat mai putin, nici vreun motiv pentru care o atare interventie normativa nu ar putea fi amanata.
Dorintele cu iz totalitar ale procurorilor sunt, din pacate, preluate tale quale in documentul Avocatului Poporului, care, in loc sa le combata, le justifica. Asa se intimpla, de pilda, cu plafonul de la care abuzul in serviciu devine penal, ori cu posibilitatea ca procurorii sa ancheteze autoritatile publice pentru decizii politice â€" cum procedeaza, chiar in aceste zile, DNA, care a facut dosar penal celor care au redactat si adoptat OUG! Despre acest lucru absolut uluitor, Avocatul Poporului spune ca:
- Excluderea persoanelor care au atributii in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative din sfera de incidenta a raspunderii penale nu constituie un criteriu obiectiv!
Regretabil.
Prin asaltul dat in ultima saptamana asupra Guvernului din toate directiile si cu toate fortele â€" la care s-a asociat, din pacate, si Avocatul Poporului - dl Iohannis este in grafic. Pas cu pas, el face zob toata bruma de reguli democratice care mai exista in tara asta. Campania pe care a declansat-o are drept unic scop demolarea rolului majoritatii in democratie. Deligitimarea majoritatii - pe motive penale si, mai nou, de STRADA, ocupata de ROMÂNII LUI - este marele proiect politic al lui Iohannis. Anchetarea penala a premierului si a unor ministri, ce se produce pe repede inainte - cu efectul suspendarii lor din functie, al paraliziei Guvernului si blocarii programului de guvernare - este doar un bilant de etapa. Urmeaza asaltul final asupra Parlamentului. La fel ca Saakasvili in 2004 ori ca Iateniuk in 2014. Autoinvitarea pe care si-a facut-o la Parlament, pentru a adresa UN MESAJ, in 7 februarie, este semnalul.

(Sursa: eazi.ro)