In sedinta Senatului din 1 februarie 2017 a fost dezbatut un proiect de lege al Guvernului Ciolos privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 95/2016 pentru prorogarea unor termene, precum si pentru instituirea unor masuri necesare pregatirii punerii in aplicare a unor dispozitii din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. Senatorul Serban Nicolae, liderul Grupului parlamentar PSD, a avut o interventie la dezbateri generale care a fost apreciata si aplaudata de senatorii prezenti. Iar presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a exclamat, la finalul interventiei: Bravo. Puteti citi in continuare cuvantul integral al senatorului Serban Nicolae:
- extras din stenograma sedintei Senatului din data de 1 februarie 2017 -

Domnul Calin Popescu-Tariceanu: Senatorii doresc sa adreseze intrebari initiatorului? Nu sunt? Nu sunt intrebari. La dezbateri generale, domnul senator Serban Nicolae. Aveti cuvantul.

Domnul Serban Nicolae: Multumesc, domnule presedinte,
Doamnelor si domnilor,
Stimati colegi,
Vorbim de o ordonanta de urgenta pentru prorogarea unor termene pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, adoptata de Guvernul Ciolos, la propunerea ministrului Pruna, pe 27 decembrie 2016. E adevarat ca ar fi putut sa-l puna si in dezbatere publica. E adevarat ca ar fi putut sa anunte societatea civila si opinia publica in legatura cu intentia de a proroga unele termene de intrare in vigoare a Codului de procedura civila, intrat in vigoare, dupa cum stiti, cu ani in urma, chiar inaintea Codului penal si a Codului de procedura penala, dar n-a facut-o. Pentru ca Partidul Social Democrat este un partid responsabil si intelege ce inseamna responsabilitatea publica, nu facem caz de faptul ca nu a existat o dezbatere publica, ca nu a fost invitata societatea civila la Ministerul Justitiei sa-si spuna punctul de vedere si ca doamna Pruna si cu domnul Ciolos au promovat o ordonanta de urgenta pe 27 decembrie 2016. Fac precizarea ca la acea data Parlamentul, in forma actuala rezultata din alegerile din 11 decembrie, care, unora, le provoaca atat de mari frisoane, era deja intrunit si juramantul de senator era depus. In aceste conditii, sustinem propunerea de aprobare a acestei ordonante de urgenta Pruna - Ciolos, cu precizarea facuta astazi de prim-ministrul Marii Britanii Theresa May in cadrul Camerei Comunelor, care spunea asa despre liderul opozitiei:
- El are de condus un protest, eu am de condus o tara.
Va multumesc. (Aplauze.)

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Bravo! In regula. Alte interventii la dezbateri generale. Nu sunt. E in regula. Declar incheiate atunci dezbaterile generale.
Trecem la votul asupra proiectului de lege. Raportul comisiei este favorabil, deci de admitere. Proiectul face parte din categoria legilor ordinare. Senatul e prima Camera sesizata.
Supun votului raportul si proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei. Votul este deschis. Va rog sa votati. 105 voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere. Proiectul de lege a fost adoptat.