Adversarii lui Liviu Dragnea recunosc ca liderul roman a dat o lovitura de imagine cu pozele lui cu presedintele-ales Donald Trump
petreanu.ro informeaza: Semnificatia pozelor Trump-Dragnea
Liviu Dragnea a dat o lovitura de imagine cu pozele lui cu presedintele-ales Donald Trump, nu se poate nega asta. Nu conteaza ca intalnirea n-are nici o consistenta si nici vreo semnificatie pentru relatiile romano-americane, pentru o buna parte din publicul roman, contactul Dragnea-Trump este o legitimare a sefului PSD si o declaratie implicita: cel mai puternic om al planetei n-are nici o problema sa se intalneasca cu domnul Dragnea, in ciuda faptului ca acesta are o condamnare in tara lui. Or, ce inseamna asta decat ca domnul Dragnea a fost condamnat pe nedrept? Ca doar cel mai puternic om al planetei stie tot si nu inchide ochii la nimic, nu? Adevarul mult mai prozaic este ca astfel de interactiuni se platesc. In America nu-i nici o rusine. Asa functioneaza lucrurile, foarte pragmatic - si accesul se vinde tocmai pentru ca nu exista nici o semnificatie politica, ci doar de enterteinment. Investirea noului presedinte este transformata la propriu intr-un spectacol, unul foarte complex si intins pe mai multe zile - si, ca la orice spectacol, se pot cumpara bilete cu diferite grade de acces. Ganditi-va la un concert cu o mare trupa rock. Se pun in vanzare bilete cu diferite grade de acces: golden circle, diamond circle, VIP pentru cine are bani si vrea in backstage, eventual cu oportunitatea unui selfie cu vedeta, la peluza pentru entuziasti saraci - iar pentru cei fara bani raman disponibile acoperisurile cladirilor din vecinatate (chestie din care asociatiile de locatari pot incerca, la randul lor, sa faca un banut). Asa si in cazul investirii presedintelui-ales Donald Trump. Euractiv a publicat oferta de pachete (chiar asa) pentru festivitatile de inaugurare a mandatului. Dar, in SUA, stirea nu e ca se vinde accesul la diverse intalniri - asta nu e nici o noutate si nici nu e ceva iesit din comun - ci ca organizatorii s-au incurcat si au suprapus o cina cu vicepresedintele Pence cu o cina cu membri ai cabinetului, ceea ce nemultumeste sponsorii care ar fi vrut sa cumpere acces la amandoua.
- Totul e varza, cina cu vicepresedintele e in aceeasi seara si la aceeasi ora cu cina cu membrii cabinetului, citeaza Politico un donator care nu reusea sa se decida la care dintre evenimente sa participe.
Pentru 1 milion de dolari, pe principiul primul venit, primul servit, sponsorii au putut cumpara acces la urmatoarele:
- la un dejun cu unii membri ai cabinetului si parlamentari (4 bilete)
- la o cina cu vicepresedintele (4 bilete)
- la un pranz cu doamnele (8 bilete)
- la Receptia Victoriei, an enterteinment-filled welcome reception (8 bilete)
- la o cina la lumina lumanarilor, la care vine (special appereance) si presedintele-ales (8 bilete)
- la concertul public si focurile de artificii de pe National Mall (8 bilete)
- la parada, acces VIP, adica in tribuna (8 bilete)
- la Balul Inaugurarii, la care vin (special appereances) si cuplurile prezidential si viceprezidential.
Nu stiu la cate din aceste evenimente a cumparat bilet dl Dragnea, dar mi se pare ca fotografiile pe care le-a difuzat sunt de la candlelight dinner (am avut onoarea de a participa, impreuna cu premierul Sorin Grindeanu, la o cina in format restrans alaturi de Presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, spune dl. Dragnea pe pagina sa de Facebook). Posibil sa nu mai fi avut bani si pentru fotografii profesioniste (nu va imaginati ca-s gratis sau ca nu erau fotografi profesionisti la eveniment) deci, in consecinta, i-a facut cineva din echipa niste poze cu mobilul, exact cum faci la un concert unde nu ti se da voie sa intri cu DSLR-ul la tine. 10 poze in 5 secunde, multe miscate, dar bine decat nimic. Poate cauta cineva in EXIF si vede si ce telefon s-a folosit, eventual ora, localizarea si alte asemenea. Comitetul de organizare a festivitatilor spera sa stranga pana la 75 de milioane de dolari pentru evenimentele legate de inaugurarea primului mandat prezidential al dlui Trump. Inca o data, nu-i nici o rusine sa cumperi un bilet pentru acces. In plus, trebuie sa intelegem ca finantarea campaniilor electorale si a activitatii politice este, in SUA, o treaba foarte serioasa, clar reglementata si care se impoziteaza foarte strict. Ca sistemul e facut in asa fel incat permite strangerea unor sume colosale si, inevitabil, influentarea politicienilor de diverse cercuri de interese, da, e adevarat, dar nu-ti poti permite sa folosesti bani negri in politica SUA. In Romania, din pacate, regula este banul negru si finantarea obscura, namoloasa. Putini politicieni si putine partide pot justifica, cinstit, fiecare banut cheltuit. La noi, strangere de fonduri pentru campanie este o raritate - a incercat Monica Macovei in 2014 si a dat pe langa lege, a reusit ceva mai bine USR in 2016, dar acestea raman exceptii. Eu nu cred ca acest dialog e adevarat. Donald Trump nu vorbeste romaneste. Cu toate ca, mai mult ca sigur, dl. Dragnea si-a obtinut accesul in aceeasi incapere cu Donald Trump, strangerea de mana si pozele ca urmare a cumpararii unor bilete, si cu toate ca nu-i nimic anormal aici, ma indoiesc ca va admite vreodata ca a dat bani pentru toate acestea. Mesajul pe care incearca sa-l transmita dl Dragnea, cu aceste poze, este ca este respectat de cel mai puternic om al planetei - or respectul nu se cumpara, se primeste.
- M-a invitat pentru ca-s si eu important, vrea sa spuna dl Dragnea, folosind insa pentru asta un moment care este, de fapt, despre vanitate la unii, atasament sincer la altii si, mai ales, despre bani.
De-aia si mistourile. Dac-ar spune adevarul, lumea ar aprecia onestitatea. Dar cand incearca sa faca din tantar armasar, oamenii simt si riposteaza. Simplu. Asta nu inseamna ca, la un moment dat, dl Dragnea nu va putea trage unele foloase din (foarte probabila sa) cheltuiala. Acum, daca e pe lista donatorilor, s-ar putea sa i se raspunda mai repede la telefon prin biroul vreunui consilier prezidential. Nu-i rau, chiar daca nu-i chiar vreo bataie pe burta cu presedintele Americii. Una peste alta, eu as zice sa speram c-au fost bani cheltuiti cu folos - nu de alta, dar sunt banii nostri, daca ma-ntelegeti ce vreau sa spun, asta doar daca dl Dragnea n-a cumparat biletele din economiile sale la salariu.