Concluzia analistilor Deutsche Welle: Iohannis e incompetent, CIA si SRI s-au amestecat prea mult in politica interna a Romaniei
DEUTSCHE WELLE: IOHANNIS E INCOMPETENT; CIA SI SRI S-AU AMESTECAT PREA MULT IN POLITICA (Autor: B.I.)
Intr-un moment de profunde schimbari geo-politice, Romania s-a pricopsit cu un presedinte mut si incompetent, diplomatia e complet dezorientata, iar CIA s-a amestecat prea mult, prin intermediul SRI, in toate afacerile politice interne din ultimii ani. Aceasta este concluzia analistilor Deutsche Welle, intr-un material difuzat ieri, in care se mai profeteste o modificare a pro-americanismului, asa cum s-a manifestat el in tara noastra.
- Dupa toate aparentele, daca luam in considerare absenta oricaror luari de pozitie la nivel inalt si tacerea absoluta si, de fapt, incompetenta a Presedintelui (a trimis, ce-i drept, o telegrama de felicitare presedintelui ales, Donald Trump), diplomatia romaneasca e complet dezorientata si asteapta, in prealabil, ca marile puteri sa intre in dialog si sa ofere o indicatie cu privire la noua configuratie a lumii, scrie DW.
- Posibilitatea care prinde contur, a unei intelegeri ruso-americane, si rolul incert pe care l-ar avea Germania in acest nou context, creaza o mare dilema pentru diplomatia de la Bucuresti, care se vede brusc desprinsa din certitudinile sal e(…) In aceste imprejurari, diplomatia romaneasca se gaseste intr-o situatie de nesiguranta pe care nu a mai trait-o demult. Dar cel mai grav este ca pro-americanismul bine implantat si pazit cu mare vigilenta de serviciile secrete (CIA, direct sau prin mijlocirea SRI pare a fi avut un rol mai mare de cat se banuia in toate afacerile politice interne romanesti), trece el insusi printr-o mare deruta. In definitiv, ce inseamna pro-americanism, daca el va exclude adversitatea fatisa fata de Rusia? Sau, si mai grav, daca noua administratie americana va ingheta capabilitatile militare din Romania? In plus, toate minoritatile libertare si anti-ortodoxe care exultau de stilul si orientarea prezentei americane vor tinde la randul lor sa-si retraga sentimentele si sa devina mai circumspecte daca Donald Trump va lasa sa iradieze conservatorismul pe care il sugereaza. Ce va mai insemna atunci pro-americanismul de pana acum? Si cum se va impaca el cu cealalta putere semnificativa, Germania, care tine sa fie prezenta, exercitand o supraveghere atenta a economiei romanesti? Prin urmare pro-americanismul insusi nu va mai fi pe de-a-ntregul ce a fost, trecand la randu-i printr-un proces de reformulare, se mai puncteaza in material.