AmosNews informeaza: Dragnea: PSD vrea sa colaboreze cu Iohannis
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut, joi seara, o conferinta de presa. Principalele declaratii ale sefului PSD:
- Este prima mea conferinta de presa organizata dupa alegerile de duminica si vreau cu aceasta ocazie sa le multumesc tuturor romanilor care au participat la vot.
- Acest nivel de incredere, acest numar de mandate pe care l-am obtinut ne obliga sa abordam cu toata responsabilitatea guvernarea .
- PSD isi reafirma deschiderea de a colabora si dialoga cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in toate proiectele care vizeaza securitatea, stabilitatea economica a tarii, precum si in procesul prin asigurarea unei guvernari stabile.
- Impreuna cu colegii ne-am uitat la tot ce s-a produs in spatiul public in ultimele zile. Am sperat ca s-a terminat campania electorala. Au continuat atacurile murdare si perfide.
- PSD a castigat fara echivoc si fara dubiu aceste alegeri, romanii nu au votat nici pentru PDL nici pentru PNL.
Cei care ignora votul romanilor nu numai ca gresesc, ci incalca votul acestora. Si nu vor reusi astfel sa-si recapete increderea .
- Am dat dispozitii conlegilor mei in forma oficiala care va trebui sa fie depusa la parlament, care va fi prezentata de candidatul pe care PSD il va propune.
- Tot ceea ce am promis si prezentat in timpul campaniei electorale va fi respectat la virgula.
- Am prezentat tot in timpul campaniei si schita de buget. Lucrez si acum cu colegii la redactarea fiecarei file de buget.
- O sa va prezinta un calendar de guvernare pentru anul urmator.
- Pana la formarea viitorului guvern, mai trebuie trecute cateva etape, pregatim absolut toate actele normative pentru a nu trece nicio zi, astfel ca inca din prima zi noul guvern trebuie sa intre in paine rapid.
- Incepand de la 1 ianuarie speram sa intre in vigoare legea privind eliminarea celor 102 taxe, speram de asemenea ca dl Iohannis sa promulge legea privind cresterea veniturilor cu 15% in Educatie si Sanatate.
- In caz ca aceste legi nu vor fi publicate in Monitorul Oficial, am gasit procedura ca in prima luna a anului viitor aceste legi sa fie adoptate.
- Dupa investire, crestem salariul minim la 1.450 lei / Eliminam contributiile de sanatate pentru pensii / Bursele studentesti vor creste de la 86 lei la 201 lei per student.
- Despre majoritatea parlamentara. PSD va avea in total 221 de mandate, ceea ce reprezinta 47.5%.
- Din puncte de vedere matematic, PSD impreuna cu ALDE au un numar suficient de mandate pentru a detine majoritatea in ambele Camere.
- In ceea ce priveste conditia politica, eu cred ca aceasta a fost indeplinita la vot. Cine nu are de gand sa nu respecte votul de duminica inseamna ca nu respecta democratia si suveranitatea acestui popor.
- Referitor la consultarile initiate de presedinte, vreau sa fac cateva precizari: Nu aveam pe ce baza sa purtam aceste consultari, de altfel ele nu au dus la niciun rezultat .
- In ceea ce priveste relatia cu ALDE, vreau sa va spun ca am avut astazi prima intalnire.
- In ceea ce priveste subiectul din ultimele zile privind discutia cu dl Dacian Ciolos. Vreau sa vorbesc si despre filmul acestei duscutii.
- Duminica seara am primit mai multe apeluri de la dl Ciolos. In final am raspuns si mi s-a parut firesc sa doreasca o discutie cu partidul care a castigat alegerile.
- In mod cinstit si corect l-am chemat la sediul PSD. Initial a zis da, ulterior a refuzat sa vina la sediul PSD. Am convenit ca a doua zi la ora 11 sa avem aceasta discutie la telefon. Lucra care s-a si intamplat. Si mi-a spus despre intentia de a proroga unele acte normative. Eu am spus ca din partea mea are toata deschiderea, am apreciat ca a dorit sa discute acest lucru cu mine.
- Ceea ce m-a deranjat in schimb a fost atitudinea dlui Paslaru, care nu stia cine pe cine a sunat si tot o tinea cu atacuri.
- Din moment ce m-a sunat sa imi spuna despre asta si mi-a spus ca este firesc ca noul guvern sa-si puna in practica programul de guvernare, i-am adus aminte ca noi avem in program ca TVA-ul sa scada la 18% din 2018%, reducerea accizei la carburanti tot in 2018, taxa pe stalp tot asa.
Intrebari:
Ziarist: Va merge PSD la guvern fara ALDE? Acea propunere de premier veti fi dvs?
- Astazi am avut prima intalnire cu ALDE, am mai avut discutii cu dl Tariceanu. Discutiile de astazi au fost purtate pe marginea programului de guvernare, din fericire nu sunt diferente foarte mari. Am discutat bineinteles si despre toate zvonurile aparute in ultimul timp. Dar din punctul nostru de vedere, alianta de guvernare este PSD+ALDE. Nu este nicio ezitare nici din partea noastra, nici a lor. Cu privire la propunerea PSD pe care o va face presedintelui. Nu voi face aceasta propunere avand un avantaj pentru mine, nici pentru presedinte, nici pentru partid, ci pentru romani. Propunerea va fi facuta doar la consultari, acolo va fi facuta prima data.
Ziarist: Daca presedintele nu va accepta propunerea?
- Nu am de gand sa promovez un conflict inutil, vom merge foarte cinsitit cu o propunere care spoata fi acceptata. Sper sa respecte regulile sfinte ale democratiei si votul popular.
Ziarist: Aveti un singur nume?
- Un singur nume
Ziarist: Candidatul propus premier e din PSD?
- Da, e membru PSD, are carnet de partid. Despre legea ca nu permite celor condamnati penal sa ocupe functia de prim-ministru. Prevederea din lege nu poate fi considerata o incompatibilitate, incompatibilitatea inseamna posibilitatea de a alege. Nu reprezinta nicio restrangere a drepturilor de a fi ales. Practic, acea prevedere din lege este o abolire, este o decadere pe viata ,ceea ce in nicio democratie constitutionala nu este posibila. Acea lege a fost adoptata in 2001 fara avizul Ministerului Justitiei.
- Dl Tariceanu va fi presedintele Senatului daca va dori.