STIRIPESURSE.RO: Liviu Dragnea: Membri PSD au fost contactati pentru o solutie imorala. Urmeaza zile istorice! (Autoare: Denisa Miron)
Mai e doar o zi pana la deschiderea urnelor si romanii vor merge la vot pentru a desemna un nou Parlament. Deja se fac si se desfac jocuri politice pentru formarea viitorului executiv. PSD spera ca impreuna cu aliatii din ALDE sa poata forma guvernul, in timp ce PNL si USR spera ca scorul electoral sa le permita ca impreuna si poate alaturi de UDMR si PMP sa constituie ei noua majoritate care sa le permita sa il propuna pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat in fruntea Guvernului. In aceste conditii, intr-un ultim interviu pentru STIRIPESURSE.RO liderul PSD, Liviu Dragnea, anunta ca oameni din PSD au fost contactati/ofertati deja pentru o eventuala solutie imorala. De asemenea, el sustine ca suspiciunile privitoare la corectitudinea procesului electoral inca exista si ca de luni incolo vom avea parte de zile istorice.

Iata interviul acordat STIRIPESURSE.RO:

Reporter: Cum a fost campania electorala?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: A fost o campanie grea, o campanie in care ne-am straduit sa ne facem cunoscut programul de guvernare, sa explicam cum putem creste economia si cum putem transfera aceasta crestere in buzunarele oamenilor. Am facut eforturi mari sa nu raspundem atacurilor si provocarilor. A fost o campanie muncita, in care ne-am concentrate pe informare si nu pe circ.
Reporter: Ati transmis tot ce ati dorit cetatenilor Romaniei?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: Am spus ceea ce am avut de spus. PSD e singurul partid care are planul, cunostintele si experienta necesare pentru a guverna imediat, pentru a genera imediat efecte: crestere economica si mai multi bani in buzunarele romanilor.
Reporter: Ce v-a bucurat cel mai mult? Ce v-a suparat?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: M-a bucurat faptul ca romanii s-au aratat interesati de problemele reale pe care le intampina societatea si de solutiile pe care le avem noi. Oamenii nu se mai lasa pacaliti de vorbe goale. Vor sa stie: aveti solutii? Aveti un plan? Aveti un buget? Stiti sa ne faceti sa traim mai bine? Puteti face asta de maine? Da. Raspunsul nostru a fost da la toate aceste intrebari. M-am bucurat sa vad ca avem acest raspuns in mina. Avem un program de guvernare la cheie, avem bugetul pe 2017, avem oamenii capabili sa le puna in practica.
Ce m-a suparat? M-a suparat lipsa de caracter a lui Dacian Ciolos. Acest om pe care PSD l-a sustinut in baza unor promisiuni si a unor angajamente pe care si le-a luat, ne-a mintit. Pe mine, pe dumneavoastra, pe toti romanii. A spus ca va fi independent politic, ca va fi un tehnocrat - el si ministrii lui - iar acum vedem ca si-a luat vorbele inapoi. Cu totii sint acum angajati in lupta politica. Au folosit guvernarea ca pe o rampa de lansare in lupta electorala. In loc sa guverneze, au facut politica pe sub masa. Iar Romania a pierdut un an de evolutie pozitiva la multi parametri fiindca acesti oameni au avut un plan secret. Mi-e greu sa inteleg cum unii vad in acest comportament imoral un motiv sa-i sustina.
Reporter: A fost o campanie electorala clasica? Ce ar trebui schimbat in legislatia electorala ca oamenii sa poata afla proiectele competitorilor electorali si sa voteze in cunostinta de cauza?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: A fost o campanie atipica. Asta pentru ca noi am refuzat de la bun inceput scandalul. Am refuzat sa ne atacam adversarii politici si am preferat sa informam cetatenii. Ne-am uitat, cum s-ar zice, la piata, nu la competitie. Am cercetat cu atentie piata, am facut acest lucru in mod stiintific, si am aflat cu exactitate ce asteapta lumea de la o guvernare responsabila. Apoi ne-am construit mesajul si programul de guvernare pe aceste asteptari. Am comunicat eficient, cu mijloacele pe care legea ni le-a permis. Am facut o campanie tehnica, informativa, o campanie de continut, nu una bazata pe circ. E drept, PNL si USR, in lipsa de programe, in lipsa de idei, au fost nevoiti sa faca apel la scandal, la atacuri la persoana, la difuzarea unor minciuni. Am avut totusi sentimentul ca restringerea bugetelor de campanie a impiedicat partidele - toate, nu numai PSD - sa-si faca mai bine auzite vocile. Cei care n-au avut idei si programe de comunicat n-au suferit prea tare, dar PSD a resimtit oarecum lipsa de expunere, fiindca a avut de transmis catre societate un volum de informatie impresionant. Poate ca in viitor ar trebui sa vedem daca nu cumva legislatia electorala e un pic cam restrictiva la capitolul finantare si nu cumva restringe astfel accesul oamenilor la mesajele partidelor.
Reporter: La ce scor va asteptati duminica?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: Cind vor intra duminica in cabina de vot, oamenii vor gindi ce vor cu adevarat: vor salarii si pensii mai mari si taxe mai mici, asa cum a propus PSD in programul sau, sau vor ca X sau Y sa fie numit intr-o functie, asa cum au propus alte partide? Isi doresc o viata mai buna pentru familia lor, crese si gradinite, scoli reabilitate si profesori bine platiti care sa le educe bine copiii, asa cum a propus PSD in aceasta campanie, sau isi doresc sa voteze pe cineva doar ca sa nu iasa altcineva, asa cum le-au zis celelalte partide? Isi doresc un sistem de sanatate de calitate, cu medici bine platiti care sa aiba grija de sanatatea familiei lor, cu spitale noi si curate, cu ambulante in fiecare localitate, cum a propus PSD, sau vor sa vina la putere cineva care doar i-a criticat pe ceilalti dar nu a propus nimic pentru a face face viata romanilor mai buna? Daca oamenii isi vor pune aceste intrebari, ma astept la un scor bun pentru PSD.
Reporter: Care va fi prima masura luata de Guvernul PSD?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: Punerea imediata in aplicare a programului de guvernare. Programul incepe cu masuri urgente la nivelul tuturor ministerelor, asa incat starea economiei si viata romanilor sa se imbunatateasca imediat.
Reporter: Barbat care arata bine, cu carnet de partid. Ce ii mai trebuie viitorului prim-ministru al PSD? Inca un indiciu.
Liviu Dragnea, presedintele PSD: Ii mai trebuie un scor electoral care sa asigure formarea unei majoritati solide impreuna cu ALDE.
Reporter: Analistii si jurnalistii se asteapta la zile fierbinti de luni incolo. Cum ati caracteriza zilele acelea?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: Zile istorice. Romania are sansa sa intre intr-o zodie fasta, intr-o etapa de renastere economica si sociala. Asta daca rezultatul votului democratic va fi respectat. Daca nu, vor fi zile - asa cum ziceti dvs - fierbinti, dar aceasta fierbinteala poate insemna niste mari dureri de cap.
Reporter: Se mai poate juca Solutia imorala dupa votul din 11 decembrie?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: In ceea ce priveste PSD si, sper, ALDE, nu. Noi nu vom face aliante imorale. In partea dreapta, va spun de acum, da. Fara combinatii imorale, proiectul Ciolos nu are cum sa traga vreo speranta. Dar chiar si asa, aceste combinatii imorale mai au nevoie de ajutorul unor institutii, presupun. Guvernul meu e format din doua entitati. Stim cine e guvernul, stim si cine e meu.
Reporter: Aveti semnale ca prin diverse metode au fost contactati social-democrati pentru o astfel de solutie?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: Am semnale ca au fost contactati, dar fara rezultat. Dupa aflarea rezultatelor de duminica sint sigur ca aceste contacte se vor inteti. Vor fi presiuni asupra unor membri PSD. Sa le spunem oferte, ca sa nu facem pe nimeni sa se simta cu musca pe caciula. Dar eu sint convins ca PSD e partidul cel mai greu de intimidat in momentul de fata. Are program de guvernare, are buget, are cea mai buna oferta pentru romani, are cele mai bune sanse sa isi duca la capat planul. Nu cred ca cineva din PSD va ceda. N-ar avea nici motiv si nici scuze.
Reporter: Ati spus public de anumite retineri si temeri in legatura cu autoritatile implicate in procesul de votare. Le mentineti? De ce?
Liviu Dragnea, presedintele PSD: Da, imi mentin aceste temeri. Sa nu uitam ca s-au petrecut cateva evenimente: intarzierea datei alegerilor, schimbarea ministrului de Interne Toba cu un technocrat apropiat lui Ciolos, arestarea sefei AEP exact inainte de alegeri. Nu stiu daca sunt intamplatoare. Poate sunt, poate nu. Eu imi pastrez ingrijorarea, fiindca lectiile din 2004, 2009, 2012 si chiar 2014 sunt greu de uitat.
Reporter: Un mesaj pentru alegatori:
Liviu Dragnea, presedintele PSD: Vreau sa multumesc tuturor romanilor care si-au facut timp pentru a ne asculta in ultimele saptamani. Veniti la vot si vom lucra pentru voi, pentru a pune in practica proiectele pe care le-am prezentat.
(Sursa: stiripesurse.ro)