AmosNews: Cine il mai sustine pe ambasadorul american? ( Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Parteneriatul, consolidat in plan geostrategic si politic, dintre Romania si Statele Unite este un punct castigat. Si de necontestat. De niciunul dintre actorii politici. Ori analistii importanti. In schimb, parteneriatul cu ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, intre acesta si poporul roman, este rupt. L-a rupt insusi ambasadorul. Devenind avocatul unor forte politice interne si al unor institutii interne, impotriva altor forte politice si a altor institutii ale statului de drept. Iar cea mai grava fapta savarsita de Hans Klemm este afirmatia ca vorbeste in numele Statelor Unite.
Nu s-a mai intamplat asa ceva in istoria recenta. In ciuda faptului ca si alti ambasadori ai Statelor Unite la Bucuresti au avut derapaje si, invocand autoritatea conferita de Statele Unite si de parteneriatul nostru cu Washingtonul, au facut trafic de influenta in favoarea unor firme. Unul dintre ei devenind, apoi, chiar salariat al unei multinationale cu sediul la Bucuresti. Dar niciun ambasador pana acum nu a incalcat atat de flagrant Conventia de la Viena. Care interzice cu desavarsire si in termeni lipsiti de echivoc amestecul in treburile interne ale unui stat.
Nu s-a mai intamplat pana acum ca fosti sefi de stat ai Romaniei, fosti premieri, fosti ministri de Externe, fosti ministri, fosti prim-ministri si chiar presedintele Senatului, carora li se alatura nenumarati analisti, sa fie pusi in situatia de a ataca, in mod ferm, practici cel putin extravagante ale unui ambasador american la Bucuresti.
Este tot pentru prima data cand seful statului, in speta presedintele Klaus Iohannis, este somat, in mod oficial, sa reactioneze. Sa raspunda. Sa apere Conventia de la Viena. Sa apere suveranitatea Romaniei. Sa o faca explicit. Delimitandu-se de gravul derapaj de care s-a facut vinovat ambasadorul Hans Klemm. Solicitandu-i acestuia sa retracteze declaratiile insultatoare la adresa Romaniei, precum si afirmatia ca le-a facut in numele Statelor Unite. Revizuindu-si conduita. Si, in caz contrar, lui Klaus Iohannis i se solicita ca, aparand Constitutia Romaniei si suveranitatea acestui stat, sa il impacheteze, conform uzantelor internationale, pe ambasador si sa il trimita inapoi la Washington.
Sunt informat ca s-a mai petrecut un fapt grav. Si anume ca Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, neindeplinindu-si obligatiile, la solicitarea expresa a lui Hans Klemm, a refuzat sa informeze Departamentul de Stat si Casa Alba asupra uriasului scandal starnit de acesta si a reactiilor pe care le-a generat. Ceea ce, din nou, este un fapt revoltator.
Mingea este, asadar, in curtea institutiei prezidentiale. Klaus Iohannis insusi are de dat un examen. De sub steagul tricolor.