Senatorul Sorin-Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, intitulata: Frica de a semna pentru investitii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
De mai bine de 25 de ani, Romania a pornit pe drumul democratiei si al dezvoltarii. Fara doar si poate, s-au inregistrat progrese in numeroase domenii. Cadrul legislativ a fost imbunatatit constant si este permanent actualizat, in conformitate cu provocarile lumii actuale, dar si cu schimbarile aduse de dezvoltarea mijloacelor de comunicare in masa si de noi moduri de interactionare sau de abordare a relatiilor dintre oameni.
Fireste ca exista tot timpul lucruri de facut, aspecte de ameliorat si noi reglementari care necesita atentia noastra si implicarea Parlamentului si a altor institutii ale statului. Consider ca exista numeroase aspecte din societate asupra carora ne-am concentrat atentia si care beneficiaza de o reglementare legislativa temeinica.
Cu toate acestea, constat cu mahnire ca progresul este incetinit tocmai de anumite masuri care se doresc a fi bune, dar care nu sunt corect aplicate sau care sunt exacerbate in mod nepotrivit. Conform unor studii recente efectuate de institutii din afara tarii, ministrii si functionarii publici, care altadata ar fi semnat pentru initierea unor proiecte, au inceput sa devina ezitanti in ceea ce priveste aprobarea investitiilor. Inclusiv oficialii onesti se tem ca incheierea unor acorduri privind investitiile vor atrage investigarea acestora de catre procurori, urmand astfel altor functionari deja anchetati sau arestati.
Observatorii in cauza considera ca, pe termen lung, lupta impotriva coruptiei va aduce beneficii enorme Romaniei. Momentan insa, actiunile justitiei din Romania par a duce la incetinirea investitiilor private si la intarzierea semnarii unor contracte cu firme care sa execute proiecte ale Guvernului.
Dezavantajul luptei impotriva coruptiei, mai ales in ultima perioada, este ca nimeni nu mai ia decizii. Unii oameni asteapta, poate va trece de nivelul lor si altcineva isi va da acordul. Acest lucru este regretabil, mai ales ca uneori anumite proiecte strategice pot fi intarziate din cauza unor birocrati nelinistiti. In ciuda unor eforturi ale institutiilor care sunt implicate in lupta anticoruptie de a surprinde efectele pozitive ale activitatii lor, exista numeroase aspecte negative care decurg din aceasta, principala problema fiind legata de faptul ca nivelul cheltuielilor de capital public continua sa fie foarte scazut. De multe ori, anumite autoritati stiu ca au probleme in ceea ce priveste contractele, iar ritmul de lucru si de aprobare a proiectelor este incetinit, pentru ca se tem de probleme cu justitia.
Cheltuielile cu investitiile publice ca proportie din PIB au coborat anul trecut la minimumul ultimilor sapte ani, potrivit datelor Eurostat. Ceea ce este cel mai grav este ca oamenii de afaceri nu sunt dispusi sa vorbeasca deschis despre proiectele care le sunt intarziate, de teama ca declaratiile lor sa nu provoace si mai multe amanari.
In acest moment, sa lucrezi in administratia locala pare a fi un risc. Orice poate fi interpretat si tocmai acest lucru duce la blocaj la nivel national si judetean sau in alte administratii locale, pentru ca oamenii se tem sa mai semneze ceva.
Consider ca este necesara o analiza serioasa a cadrului legislativ din acest domeniu pentru a inlatura posibile temeri ale functionarilor publici privind interpretarea excesiva si abuziva a legii in vigoare privind activitatea lor. Tocmai de aceea, va invit sa ne implicam in ameliorarea reglementarilor din domeniu cat mai repede, pentru a ne asigura ca facem tot ceea ce tine de noi pentru a accelera dezvoltarea economica a tarii si ritmul de implementare a investitiilor.