Senatorul Marius Sorin Ovidiu Bota a sustinut o declaratie politica, intitulata: Exproprierea trebuie facuta cu respectarea Constitutiei! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Articolul 44 din Constitutie se refera la dreptul de proprietate privata. In actuala lege fundamentala se precizeaza la art 44, alineatul 2, ca proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular, iar la alineatul 3 ca nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire. Alineatul 5 prevede ca pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii.
Legea 255/2010 specifica, in clar, modul in care o autoritate publica poate realiza o expropriere. Astfel, Articolul 4 arata ca prima etapa a procedurii de expropriere este aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrarilor de interes national, judetean sau local. Ulterior, autoritatea care executa exproprierea este obligata la consemnarea sumei individuale aferente reprezentand plata pentru imobilele care fac parte din coridorul de expropriere si afisarea listei proprietarilor. Ultimele etape prevazute de lege sunt transferul dreptului de proprietate, respectiv finalizarea formalitatilor aferente procedurii de expropriere. Toate aceste operatiuni trebuie facute inainte de demararea proiectului socotit de utilitate publica.
Azi, companiile private si de stat invoca utilitatea publica pentru a realiza investitii care sa le aduca profit sau se folosesc de autoritatile statului ca sa invoce nevoi publice de investitii. Astfel de nevoi nu sunt neaparat de interes public/utilitate publica si de ace‎ea trebuie clarificat acest aspect. Utilitatea publica trebuie, in primul rand, sa fie acceptata de catre cei carora li se adreseaza, nu de catre cei care vor sa investeasca. Legislatia trebuie modificata si in acest sens voi pregati un proiect legislativ.
Mai nou se inventeaza proiecte ca sa avem de lucru si sa cheltuim banii, fara sa tinem cont de beneficiarii proiectului si de necesitatile lor (precum in cazul de la Gorj cu satul Runcurel, expropriat de C.E.O., sau proiectului de parcari pentru autovehicule de mare tonaj prevazut pe DN18 la Giulesti in Maramures). Cand se realizeaza o investitie de interes public, aceasta trebuie sa respecte Constitutia si sa urmareasca utilitatea publica! Interesul public nu este echivalent cu interesul unei companii de stat, care realizeaza venituri proprii exploatand acea investitie. In numele acestor investitii, de multe ori, se exagereaza si se abuzeaza de banul public pentru ca ulterior sa se realizeze venituri. Acestea nu mai sunt, in fapt, investitii care justifica exproprierea fara acordul expres al proprietarilor. In urma unui proces de expropriere trebuie sa rezulte un bun public, sau un serviciu public.