Senatorul Serban Nicolae a publicat pe Facebook un text pe care il puteti citi in continuare:
Azi, am prezentat colegilor din grupul senatorilor PSD, propunerea de initiere a unei motiuni de cenzura. Dupa demiterea Guvernului Ciolos, Partidul Social Democrat, alaturi de aliatii sai, U.N.P.R si A.L.D.E., trebuie sa-si asume responsabilitatea guvernarii. In acest sens, am prezentat schita motiunii de cenzura, invitand colegii ca, dupa ce decizia politica va fi luata, pe domeniile de actiune guvernamentala, sa concretizeze criticile majoritatii parlamentare.
Experimentul guvernului tehnocrat trebuie sa inceteze.
Lipsa de responsabilitate nu poate sa fie o solutie pentru guvernarea Romaniei
Au fost suficiente trei luni pentru a demonstra ca, intr-o democratie, atribuirea guvernarii pe baze conjuncturale, politicianiste, fara conditionalitati, fara responsabilitatea politica impusa de Constitutia Romaniei, unei pseudo-echipe, lipsita de viziune unitara si eterogena din toate punctele de vedere, nu poate nici macar sa conserve administrarea treburilor publice, cu atat mai putin sa dezvolte societatea romaneasca, sa reformeze, sa construiasca durabil.
Nerezultat din alegeri democratice si neasumat politic, Guvernul Ciolos se dovedeste o formula incropita, superficiala, incoerenta si neprofesionista, cea mai slaba administratie post-decembrista, chiar si in comparatie cu Guvernul Boc.
Finantele publice, sanatatea, protectia sociala, educatia, justitia, agricultura, mediul, transporturile sunt doar partea cea mai sever afectata de un exercitiu guvernamental confuz, sovaielnic si lipsit responsabilitate.
Am precizat ca, prin motiuni simple, Camerele Parlamentului pot atrage atentia asupra unor situatii sectoriale ale actiunii guvernamentale. Chiar remanierea unora dintre ministri nu ar rezolva decat superficial si pentru moment, gravele disfunctionalitati ale actualului Guvern.
Un partid politic are obligatia de a-si asuma raspunderea guvernarii tarii si de a interveni atunci cand, exercitata de alte forte, aceasta duce societatea intr-o directie gresita. Politicienii raspund politic, se prezinta periodic la examenul electoral si sunt mult mai sever expusi cenzurii publice. Partidul Social Democrat nu isi poate permite sa acumuleze capital politic pe seama esecului guvernarii tehnocrate, esec ale carui efecte negative se rasfrang atat de grav in viata romanilor.
Motiunea de cenzura si demiterea Guvernului Ciolos nu sunt obiectivele politice ale PSD, ci etape constitutionale obligatorii. Partidul Social Democrat are obligatia ca, impreuna cu partenerii sai, U.N.P.R. si A.L.D.E. sa-i propuna presedintelui Iohannis un prim-ministru si o echipa guvernamentala asumata politic, responsabila si coerenta in actul de administrare a treburilor publice.