Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica, intitulata: Cu intelepciune, Bugetul 2016 ar putea fi favorabil atat angajatilor, cat si angajatorilor! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Proiectul de buget pentru anul 2016 a fost supus dezbaterii publice si, dincolo de disputele deja iscate in spatiul public, e de remarcat ca documentul respecta abordarea guvernului precedent, adica impulsionarea cresterii economice, concomitent cu masuri care sa asigure solidaritatea sociala si transferul acestei cresteri catre cetateanul de rand. Aceasta a fost principala conditie pe care Partidul Social Democrat i-a pus-o premierului Ciolos pentru a vota bugetul in Parlament, iar mai departe putem discuta asupra anumitor modificari punctuale, insa nu vom accepta argumente doar de ordin contabil. Guvernul va trebui sa aduca in Parlament argumente serioase, subsumate unei viziuni specifice, cu care putem sau nu sa fim de acord!
Desigur, cel mai mare neajuns il reprezinta renuntarea pentru moment la majorarea salariului minim la 1.200 de lei. Respingem parerea dnei ministru Dragu, potrivit careia salariul minim este de natura sa distruga mediul privat! Precedentele majorari, care au adus Romania pe un loc fruntas in Europa in ce priveste dinamica salariului minim, NU au distrus economia privata! Am retinut ca nu este vorba de o renuntare la aceasta majorare, ci doar de o amanare care sa permita realizarea unei evaluari. Din punctul nostru de vedere, orice amanare a acestei masuri, cuprinsa in bugetul intocmit de guvernul Ponta si acceptata la discutiile privind sustinerea de catre PSD a noului guvern, va trebui sa fie fundamentata clar: ce anume evaluari se vor face, dupa ce criterii, care este termenul? Numai in acest fel vom avea garantia ca nu este vorba de o amanare sine die a acestei masuri.
Am luat nota si de ingrijorarile exprimate de reprezentantii Consiliului Fiscal care considera ca o crestere a cererii de consum superioara cresterii Produsului Intern Brut poate genera dezechilibre majore, asemanatoare cu cele de dinainte de criza, cand economia crestea cu 7% si consumul cu 10-12%. Austeritatea si-a dovedit deja cu prisosinta ineficienta, nu doar in Romania, ci mai peste tot in Europa, si speram doar ca nu asistam la un atac concertat la ideea de a transfera cetateanului efectele cresterii economice. Intr-o astfel de eventualitate, vom lua cu siguranta atitudine, mai ales ca pericolele care ni se vantura pe post de argumente nu au o baza reala.
Dupa ce in fiecare din ultimii 4 ani principala acuzatie adusa guvernului Ponta de catre Opozitie a fost aceea ca pentru a mentine in limitele convenite deficitul bugetar afectat de cheltuielile sociale a renuntat la investitii, cu precadere la cele de infrastructura, iata ca si guvernul Ciolos are aceeasi abordare! Guvernul a repartizat Ministerului Transporturilor o suma cu 7,6% mai mica decat cea din acest an, ceea ce afecteaza alocarile pentru anumite obiective, cum ar fi autostrazile Lugoj-Deva si Sebes-Turda, situatie care ar putea duce la sistarea lucrarilor. Dna ministru Dragu sustine ca pentru 2016 a crescut cuantumul alocarilor pentru CNADNR, dar in raport nu cu alocarea din 2015, ci cu executia preliminata. Ori au fost nenumarate situatii in care din motive administrative (birocratice) nu au fost executate anumite lucrari.
Despre aceste lucruri se vorbeste mai putin, in schimb sustinerea de la buget a investitiilor in lacase de cult a suscitat o vie disputa in spatiul public, in ciuda valorii nesemnificative a acestor alocari in raport cu dimensiunea bugetului, dar si cu contributia Bisericii la bunul mers al societatii. Probabil ca data fiind inversunarea celor care il sustin, subiectul va fi abordat si in consultarea publica pe marginea bugetului la care nou infiintatul minister al dialogului a invitat societatea civila. O initiativa interesanta pe fond, desi criticabila pe forma, a carei eficienta va putea fi evaluata in functie de propunerile care se vor face si mai ales a gradului de acceptare a amendamentelor. Vom vedea daca se va dovedi a fi mai mult decat un exercitiu laborios de imagine si in ce masura se suprapune sau substituie activitatii parlamentare.
Sa nu uitam totusi un lucru esential: acesta este doar un proiect de buget, speram ca prin amendamente sa reusim sa-l aducem la o forma cat mai acceptabila din punctul nostru de vedere.