Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica de la tribuna Senatului Romaniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Efectele nocive asupra sanatatii ale consumului de tutun sunt de necontestat atat la nivelul fumatorilor activi, cat si a celor pasivi. In ciuda acestor probleme, tara noastra nu a resit nici pana la aceasta ora, din pacate, sa isi alinieze legislatia la cea existenta in majoritatea tarilor europene in ceea ce priveste interzicerea fumatului in spatiile publice.
Conform statisticilor realizate la nivel european (Eurobarometrul 2012), romanii au cea mai mare expunere la fumul de tutun dintre toti europenii. Actuala reglementare a fumatului in spatiile publice inchise nu este functionala si nu protejeaza cetatenii si angajatii de efectele toxice ale fumului rezultat din arderea produselor din tutun ca urmare a fumatului in spatii inchise. Solutia acceptarii unor spatii pentru fumat in interiorul cladirilor nu a functionat in Romania, in ultimii 7 ani, asa cum nu a functionat in nicio alta tara, expunerea angajatilor si a clientilor ramanand in continuare foarte mare.
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost adoptata inca din luna martie a acestui an de catre Senatul Romaniei, insa ea a ramas de atunci blocata la nivelul Camerei Deputatilor. Pe cale de consecinta, saptamana aceasta, am adresat o scrisoare deschisa conducerii Camerei Deputatilor si Comisiei pentru Sanatate si Familie prin care le-am adresat rugamintea de a adopta cat mai urgent modificarile la Legea nr. 349/2002, inclusiv amendamentele colegilor deputatilor.
Vreau sa va spun ca sustin in totalitate aceste amendamente pentru ca ele au in vedere cresterea protectiei populatiei fata de efectele nocive ale fumului de tutun: se interzice complet fumatul in toate spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in spatiile destinate prin excelenta copiilor si adolescentilor. De asemenea, se introduc definitii clare ale spatiilor in care urmeaza a fi interzis fumatul in conformitate cu prevederile Ghidului de implementare a articolului 8 din Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului privind protectia fata expunerea la fum de tutun, si in acord cu Legea 319/ 2006 privind protectia si securitatea muncii. O atentie speciala este acordata si spatiilor in care copiii isi petrec timpul liber, indiferent daca spatiile sunt in aer liber sau inchise, pentru a-i proteja atat de efectul toxic al fumului de tutun cat si de posibila asociere a comportamentului de fumator al adultilor cu activitati recreative.
In contextul actual, cu gandul la viitorul si sanatatea generatiilor tinere din Romania, consider ca oportunitatea interzicerii complete a fumatului in spatiile publice devine si mai evidenta. Modificarea Legii nr. 349/2002 este un demers asteptat de foarte mult timp, de catre foarte multi romani, tocmai de aceea am incredere ca se va actiona cu celeritate. Sunt optimist ca printr-o mobilizare exemplara, in aceasta saptamana, propunerea legislativa poate primi votul favorabil al Camerei Deputatilor. Ma bazez in acest sens pe colaborarea colegilor nostri deputati.