Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Noi probe ale bunei guvernari. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Intrarea in vigoare de la 1 iunie a reducerii TVA la 9% la toate produsele alimentare, la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica este o masura menita sa aduca alimente mai ieftine cu cel putin 12,5% sau pachete turistice mai rezonabile la pret, ceea ce avantajeaza populatia, dar si castiguri mai mari pentru retaileri pe fondul cresterii apetitului de consum.
Tot in categoria efectelor pozitive intra si estimarea unei diminuari a evaziunii fiscale in industria alimentara, cu cel putin 30-40%, deci o colectare mai buna a tva-ului, in perioada urmatoare, ceea ce da bine pentru bugetele publice.
Estimarile analistilor arata ca in scurt timp reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele impreuna cu masura privind reducerea pretului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct si indirect asupra unei jumatati din cosul de consum al unei familii obisnuite. In felul acesta se vor simti in mod evident efctele cresterii economice din ultimii trei ani si in nivelul de trai al romanilor.
Decizia Guvernului anuntata inca din 7 aprilie de premierului Victor Ponta referitor la reducerea TVA i-a unit pe toti actorii din piata, de la producatori, procesatori, retaileri, conumatori si autoritati, iar declaratiile de sustinere nu au intarziat sa apara. Semnalul dat de actualul Guvern a adus o reactie si din partea exportatorilor romani care considera ca reducerea TVA la alimente poate constitui un stimulent in balanta comerciala cu produse agroalimentare, in special a celor cu grad superior de prelucrare oferite la export.
Potrivit guvernatorului BNR, domnul Mugur Isarescu, transmisia modificarii TVA la nivelul preturilor depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Daca ai supraoferta, orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin parghiile pietei, duce preturile in jos. Daca asa ceva se intampla transmisia se poate duce la 100%. Numai daca se obstructioneaza piata, se fac intelegeri, carteluri, si mecanismele pietei nu mai functioneaza iar preturile nu scad. In acest sens, apreciez ca binevenita campania pregatitoare si premergatoare reducerii TVA in randul si cu participarea supermarket-urilor.
Rezultatele economico-sociale dau masura adevarata a unei bune guvernari. Iar cele de mai sus se constituie in tot atatea noi probe ale unei bune guvernari a economiei si societatii romanesti, guvernare realizata in prezent si in ultimii trei ani de puterea USL.
Evident, rezultatele deosebit de bune privind cresterea economica, reducerea evaziunii fiscale si a poverii fiscale atat de pe umerii angajatorilor, (sa nu uitam si de reducerea cu 5% a contributiilor sociale la angajator) cat si a consumatorilor prin reducerea TVA, dublarea alocatiei pentru copii â€" toate acestea la un loc si fiecare in parte - nu au cazut bine partidelor din opozitie, asa-zis liberale si de dreapta si nici analistilor care le sutin mai mult sau mai putin mascat. Domnii si doamnele din opozitie se vor la guvernare, dar au uitat ce dezastru au produs in economie, in bugetele publice si in societate atunci cand erau la guvernare. Sper ca electoratul sa nu uite, ci sa vada ce a facut fiecare din cei care s-au bucurat de votul popular.