AmosNews: Supravietuitorul (Autor: Octavian STIREANU)
Sindrofia organizata de Victor Ponta luni seara, la Parlament, poarta pecetea inconfundabila a caracterului sau.
Evenimentul a fost varianta indoor a megalomanicei lansari a candidaturii sale la presedintie, pe cel mai mare stadion din tara, in 2014, fix de ziua sa de nastere.
A tot spus ca manifestarea este dedicata trecerii unei motiuni de cenzura, cand, de fapt, era evident ca se omagia instalarea sa la putere.
Prezentand un fel de bilant al guvernarii, liderul PSD a facut apologia FRUMOASEI USL, dar si-a pigmentat din greu discursul cu aluzii toxice la adresa liberalilor.
- Nu m-am razgandit, nu m-am imprietenit cu cei pe care i-am dat jos, a spus el, la un moment dat.
A declarat ca este vorba despre un bilant al trecutului, dar toata manifestarea a fost evident croita cu gandul la campania electorala viitoare, pentru alegerile din 2016.
Pregatindu-si de pe acum soclul perpetuarii la putere, Ponta si-a identificat deja principalii adversari pentru 2016, pe care i-a si lipi de imaginea lui Basescu.
Sloganul manifestarii, regasit si pe ecusoanele prinse pe piepturile mandre ale participantilor, a fost : 3 ANI, INCEPUTUL SFARSITULUI REGIMULUI BASESCU-MRU-PREDOIU. Numele alese sunt, deloc intamplator, cele ale adversarilor reali din viitoarea campanie. Nu Gorghiu, ci MRU. Nu Blaga, ci Predoiu.
Tactica lipirii dusmanilor lui Ponta de imaginea lui Basescu a mai fost folosita de consilierii de imagine ai liderului PSD si in campania prezidentiala. Si au inregistrat un esec antologic tocmai din acest motiv. Sloganul repetat atunci pana la saturatie IOHANNIS = BASESCU (dublat de TARICEANU = USL) le-a fost fatal.
Nu este exclus ca situatia sa se repete si la alegerile viitoare, mai ales ca, pana in 2016, Basescu va avea timp sa se raspopeasca cu totul, devenind - cine ar fi crezut?! - SINGURUL LUPTATOR VERITABIL PENTRU RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI SI A LIBERTATILOR CETATENESTI IN ROMANIA! La acest domeniu, Iohannis este absent cu totul si plasat fundamental gresit, iar Ponta este evident colaborationist cu Sistemul basist.
Supravietuirea lui Victor Ponta in prim-planul puterii reale poate avea trei explicatii.
Prima consta in neputinta PNL de a se organiza in jurul unui lider veritabil, cu statura de barbat politic. Abia acum se vede cat de valoros a fost planul PSD de rejectare a lui Crin Antonescu din USL si, apoi, al liberalilor de a-l reduce la tacere in PNL.
Un asemenea plan nu putea fi gandit de Ponta, ci numai de un cerc din spatele sau, care l-a identificat pe Ponta drept un personaj ideal pentru anumite scopuri, avand tot interesul sa-l mentina cat mai mult in vitrina. Aceasta ar fi a doua explicatie.
Apoi, nu trebuie ignorata nici coabitarea de facto a premierului cu Sistemul basist. Absolut nimic din ceea ce a compus - ca oameni si legi - Sistemul basist nu s-a schimbat in bine in timpul guvernarii Ponta. Dimpotriva, Trinomul represiv a primit pe sub masa, de la Guvern, noi avantaje si privilegii.
- Procurorii vor ramane magistrati cata vreme ministrul Justitiei este un fost procuror si cata vreme premierul este un fost procuror, declara, stupefiant, mai zilele trecute, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sotul verisoarei.
In sfarsit, faptul ca trinomul DNA-SRI-ICCJ zburda in politica romaneasca permite exact ceea ce un stat neo-securist doreste mai mult: inhibarea oricarei opozitii si defilarea cu un guvern marioneta. Aceasta situatie este facilitata de o societate civila la fel de muta ca si presedintele Iohannis, in fata unui evident proces de sufocare a climatului politic.
Consecinta acestor factori este ca, la doar 5 luni de la un esec politic catastrofal, dupa care oricine ar fi fost groggy, Ponta defileaza senin in fruntea puterii. E drept, el fusese antrenat pentru situatii de supravietuire in scandalul plagiatului ori in manevrele prin care a scapat de Crin Antonescu.
Zambetul smecher cu care a primit dezvaluirea ca a fost ofiter acoperit in procuratura ramane o emblema a felului de a fi al acestui personaj.
Neprivind la nimic in urma, neinteresandu-l cadavrele politice pe care DNA i le atarna, ca pe niste trofee, in partidul sau, evaporand din PSD orice voce critica si orice personalitate care i s-ar fi putut opune, Victor Ponta nu numai ca supravietuieste, dar isi pregateste triumfal, pas cu pas (!), incoronarea definitiva in 2016, ca trambulina pentru alegerile prezidentiale din anul 2019.