Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: Despre adevarata tehnocratie si mediocritate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In seria nesfarsita de balbe si critici fara logica si obiect, sa notam reaparitia sclipitoare in peisaj, dupa un Paste in orice caz mai lung decat minivacanta parlamentara, a domnului Catalin Predoiu, premier desemnat al guvernului alternativ al PNL.
Ca de obicei, cugetarile sefului guvernului alternativ nu sunt decat o alternativa la guvernarea in sine, o caricaturizare in oglinda a realitatii sociale si economice a Romaniei din timpul Guvernului condus de Victor Ponta. Daca domnul Ponta si PSD vor zice ca-i alba, domnul Predoiu si noul PNL, format din vechiul PNL si nocivul PDL, vor zice musai ca-i neagra. In literatura de specialitate, obsesia negatiei cu orice pret are o denumire. In popor, domnul Predoiu ar fi taxat drept un Gica contra.
Dar obsesia asta are si limite, care, paradoxal, se intorc - si nu doar discursiv - impotriva domnului Predoiu. Daca guvernarea Ponta are, deja, efecte pozitive asupra economiei si cetatenilor, inseamna ca tot ce ne propune domnul Predoiu, in calitatea pe care i-am amintit-o, aceea de premier al guvernului alternativ, va avea efecte dezastruoase asupra tarii. Sa-l lasam, deci, sa cugete la acest aspect, dar nu prea mult, fiindca domnia sa nu se lasa cu una, cu doua. Prada aceluiasi elan critic steril, domnul Catalin Predoiu se lanseaza in afirmatii calitative absurde. Astfel, sustine premierul alternativ, Victor Ponta a fost unul dintre cei mai mediocri ministri politici - aici intra in scena oglinda simbolica de adineaori -, spre deosebire de, bineinteles, domnii Predoiu si Mihai Razvan Ungureanu, care au fost ministri tehnocrati. Ce-ar fi de semnalat aici, in afara de dorinta evidenta si obsesiva de a lovi in premierul Ponta? Pai, mai nimic! Ce anume ne-a transmis domnul Predoiu, ce adevar cutremurator ne-a relevat? Niciunul!
Fara a polemiza, trebuie sa ma intreb: ce importanta are, la acest nivel, de unde si cum vii? Nu cumva e mai important incotro te indrepti? Nu mai suntem de ceva vreme in faza: Ce ai facut in ultimii cinci ani?, dar domnul Predoiu pare sa nu stie acest lucru. Suntem in faza: Ce facem in urmatorii ani?, lucru pe care, iarasi, domnul Predoiu pare sa nu-l stie, din moment ce ramane cramponat in pretexte meschine si pretiozitati bune de spus in cel mai bun caz la un cocktail.
Pe de alta parte, daca ii adresam intrebarea: Ce ai facut in ultimii cinci ani?, cu siguranta, raspunsul nu ii va face deloc onoare. Pentru ca domnul Predoiu a fost ministru al Justitiei in doar vreo trei guverne, in cele conduse de domnii Tariceanu, Boc si Ungureanu, si, deloc spre mandria sa, in aceasta calitate a contrasemnat unele dintre cele mai ticaloase masuri adoptate impotriva romanilor.
Domnule Predoiu, un tehnocrat autentic ar fi refuzat sa semneze pentru abuzul impotriva propriului popor! Un adevarat tehnocrat ar fi venit cu solutii, nu doar cu semnatura. Un tehnocrat autentic intelege dar dispretuieste politica, stiind ca limitele acesteia sunt mai mici decat cunoasterea, dar cu toate acestea si-ar pune cunoasterea in slujba politicii, de dragul celor multi. Un tehnocrat adevarat ramane tehnocrat, stiind ca politica il va chema mereu in situatie de criza. In sfarsit, un tehnocrat adevarat, asa cum va recomandati a fi, nu ar esua niciodata in politica.
Pentru ca, domnule Predoiu, in politica, la fel ca in viata, conteaza nu cine esti, ci mai ales ce si cum faci. Nestiind toate acestea, in general vorbind, nu vei fi decat un premier mediocru al unui asa-zis guvern alternativ PNL.