Victor Ponta, premierul Romaniei si presedintele PSD, a sustinut un discurs la prezentarea Raportului privind activitatea desfasurata de Ministerul Apararii Nationale pe anul 2014 si a principalelor obiective pentru anul 2015. Puteti citi in continuare transcrierea discursului.
Domnule presedinte al Romaniei, domnule viceprim-ministru, domnule ministru, doamnelor si domnilor, stimati reprezentanti ai institutiilor de securitate nationala, stimati reprezentanti ai MApN, ai tuturor armelor care fac parte din acest minister si aceasta structura atat de importanta, vreau sa va salut si sa va spun ca ma bucur sa ne revedem dupa evenimentul anterior, din luna ianuarie, si sa va multumesc pentru activitatea din anul 2014 si in mod special de la acel moment si pana azi sa va mai adresez o multumire speciala: am fost primit la Washington, la Pentagon, centrul celei mai mari armate din lume, am fost primit cu onoruri speciale si am intrebat daca asa se intampla pentru orice prim-ministru sau ministru care vine la Washington. Mi s-a spus, Nu, asa se intampla pentru Romania, in semn de respect pentru Armata Romana, pentru cei care au fost alaturi de noi in teatre de operatiuni, pentru cei pe care ne bazam intr-o regiune speciala, si, din acest punct de vedere, cred ca multumirile si onorurile se adreseaza dumneavoastra si cu aceasta ocazie vreau sa fac aceasta precizare si sa va multumesc pentru faptul ca orice oficial politic roman care merge in vizita la partenerii nostri strategici primeste pentru dumneavoastra aceste multumiri si aceste aprecieri.
As vrea, nu atat de succint ca domnul ministru Dusa, dar in cateva cuvinte, sa spun ca 2014 a fost un an bun pentru Armata Romana, dar e important ca 2015 si 2016 sa fie si mai buni decat 2014. Inca o data o spun si nu doar din politete sau din calcule politice: salut initiativa presedintelui Iohannis de a avea un consens national, un acord politic referitor la finantarea pe termen lung a cheltuielilor militare, pentru ca este un domeniu in care batalia politica trebuie sa inceteze. Este un domeniu in care este absoluta nevoie de consens politic si mai ales de predictibilitate, de a nu depinde de fiecare data de evenimente exterioare, de economie, de cum merg cheltuielile, de diverse politici care intotdeauna se pot schimba. E important pentru dumneavoastra sa aveti aceasta stabilitate si predictibilitate, mai ales ca Romania trebuie si face foarte bine sa arate ca intelege, in primul rand, provocarile crescute in regiune si rolul pe care trebuie sa-l avem. Ma uit si m-am uitat la vecinii nostri parteneri NATO care au o alta optiune. Am vazut, Ungaria si-a redus cheltuielile militare la 0,75% din Produsul Intern Brut, Bulgaria la fel. Faptul ca Romania isi asuma la nivelul intregii clase politice importanta pe care o acordam acestui domeniu fundamental este un semn de seriozitate, de stabilitate si ne aduce foarte mult respect din partea partenerilor nostri. Esential este, cu siguranta, sa aveti alocati 2% dintr-un Produs Intern Brut care creste, nu dintr-unul care scade, si aici sigur e sarcina Guvernului, a tuturor celor care tin de zona economica, insa aceasta stabilitate si predictibilitate ne permite si va permite dumneavoastra sa gandim pe termen mediu si lung. In anul 2015 sper sa pastram graficul stabilit, vom finaliza impreuna cu partenerii americani un proiect atat de important, sistemul de aparare antiracheta, care va arata foarte clar determinarea Romaniei de a avea capabilitati si de a duce la bun sfarsit proiecte importante.
Fac o scurta paranteza, s-ar putea sa fie interesanta si pentru media: cel mai urmarit serial, sigur, fictiune politica, in acest moment in America, House of Cards”, are un moment in care presedintele Statelor Unite il primeste pe presedintele Rusiei la Casa Alba si presedintele Rusiei spune, ne intelegem pe Middle East daca esti de acord sa opresti scutul antiracheta din Europa”. Si ma gandeam daca cineva din cei care si-au scris scenariul stiau ca Romania este cu adevarat, nu doar in fictiune, un pion important, o tara importanta intr-o asemenea gandire globala care, iata, face interesul inclusiv al serialelor de televiziune.
2016 este anul in care " si aici sper din nou sa ne tinem de program ", in care Romania va avea pilotii sai pregatiti pentru a folosi avioanele multirol ale sale si, cu acordul presedintelui Romaniei, al CSAT, avand aceasta predictibilitate de finantare, cred ca putem sa incepem deja procedurile si negocierile pentru celelalte programe de inzestrare. Stiu foarte bine, din discutiile pe care le-am avut de atatea ori, ca avem in continuare nevoie de capabilitati militare moderne si in aviatie, si la marina " sa nu uit niciodata de faimoasa baterie a submarinului pe care trebuie s-o cumparam odata si odata ", si pentru fortele terestre si faptul ca aceasta stabilitate exista, putem sa incepem proceduri care, de obicei, dureaza si care insa asigura pe termen mediu si lung un sprijin de care aveti nevoie si de care toti beneficiem.
As vrea, in final, ca sef al Guvernului, sa apreciez si alte aspecte care sunt mai rar invocate. In primul rand, sa va spun cat de important este ca si specialistii Ministerului Apararii Nationale, alaturi de cei ai Serviciului Roman de Informatii, ai Serviciului de Informatii Externe, ai celorlalte servicii de specialitate, sa participe in ceea ce este un alt domeniu in care Romania devine un lider regional, si anume CyberSecurity. Razboaiele secolului XXI se poarta categoric in alt fel decat am fost in mod obisnuit invatati si securitatea cibernetica reprezinta un domeniu de maxim pericol, dar, in acelasi timp, de maxima performanta si vreau sa va incurajez sa alocati resursele umane, financiare necesare " adica sa le alocam, Guvernul, pentru dumneavoastra, cum mi-a sugerat domnul ministru ", in asa fel incat impreuna cu celelalte servicii sa fim un lider regional extrem de important si de respectat in CyberSecurity. In egala masura, vreau sa apreciez activitatea in zona informatiilor, a Directiei Generale de Informatii a Armatei, dar si sprijinul pe care, atunci cand suntem intr-adevar in mare nevoie, il solicitam de la Armata. Slava Domnului!, iarna a fost mai blanda si am avut mai putin nevoie, dar intotdeauna cand a fost nevoie de Armata, in momente de maxima urgenta ati fost alaturi de Ministerul de Interne, de autoritatile locale si vreau sa va multumesc pentru asta.
Vreau sa nu ramana nementionate succese extraordinare pe care colegi ai dumneavoastra " pe unii dintre ei i-am vazut si in sala " le au in domenii, sa zicem, adiacente activitatii militare. Am avut ocazia sa vizitez la Spitalul Militar Central facilitati, conditii de munca pentru tinerii medici care sunt la nivel nu doar national, ci la nivel european, si vreau sa-l felicit pe domnul ministru Dusa si pe toti cei care au inteles ca putem sa dezvoltam in continuare sistemul de sanatate al Ministerului Apararii Nationale. In egala masura, stiu foarte bine ca toti absolventii dumneavoastra, atat la liceele de profil, la academii, sunt printre cei mai buni elevi si studenti din tara, cu rezultate exceptionale la bacalaureat, mai departe in activitate, si sunt lucruri pe care le spunem mai rar, dar pe care la un bilant al Ministerului Apararii trebuie sa le mentionam.
Vreau sa va incurajez, in acelasi timp, sa nu uitati ca Armata Romana inseamna si Steaua Bucuresti si, chiar daca toata lumea se gandeste doar la fotbal, domnul ministru mi-a adus aminte ca echipa de hochei n-are patinoar. Eu i-am adus aminte ca echipa de baschet n-are o sala la nivelul traditiei clubului si poate ca si acest lucru inseamna foarte mult pentru traditia si pentru respectul pe care Ministerul Apararii si Armata Romana il au in societate.
Va felicit pentru ce ati reusit pana acum, va urez mult succes si, ca de fiecare data, voi incerca sa va sprijin cu tot ceea ce este posibil. Vreau sa multumesc celor doi ministri, domnul Dobritoiu si domnul Dusa, cu care am lucrat ca prim-ministru, sa ii urez mult succes ministrului in functie, noului sef al Statului Major General si dumneavoastra tuturor un an cat mai bun. Va multumesc!