Senatorul Mihai Viorel Fifora sustinut o declaratie politica intitulata: Romania nu poate renunta la industria strategica.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Mi-am intitulat declaratia politica de astazi Romania nu poate renunta la industria strategica, cu referire la industria producatoare de Apa Grea. Saptamana trecuta 400 de angajati de la Combinatul de Apa Grea de la Halanga (Romag Prod) au organizat un protest spontan nemultumiti ca nu au primit lichidarea pe luna februarie si ca nimeni din conducerea unitatii nu le comunica date exacte privind inchiderea combinatului.
Inchiderea unitatii pana in vara acestui an ar duce la pierderea locului de munca pentru aproximativ 1800 de angajati. Aceasta temere, precum si nemultumirile privind neplata pe luna februarie sunt cele doua motive care au stat la baza protestului de saptamana trecuta. Pe buna dreptate, specialistii Combinatului de Apa Grea, se tem si pentru siguranta lor si a familiilor. Combinatul nu poate fi inchis peste noapte, noxele trebuie deteriorate si distruse in timp - conform specialistilor.
Acestea sunt datele problemei. Situatia de la Romag Prod este destul de dificila. Si eu consider ca o decizie nu trebuie luata in graba. Vorbim totusi despre cel mai mare Combinat de Apa Grea din Europa, cu cea mai mare capacitate de producere a apei grele din lume. Cum putem inchide o industrie strategica, cum putem renunta la aceasta industrie asa cum am renuntat la atatea? Atrag atentia la modul cel mai serios asupra situatiai de la Romag Prod. Sunt putine tari in lume care au tehnologia necesara pentru a produce apa grea. In loc sa modernizam Combinatul, sa cautam piete de desfacere, ne aflam pe punctul de a-i pune capac. Avem tehnologia strategica pe care multe tari nu o au. Iar noi trebuie sa gasim solutii pentru a o pastra. Suntem recunoscuti in Europa si in lume pentru acest domeniu si nu avem voie sa renuntam, mai ales in actuala conjunctura mondiala.
Bunaoara, fata de ceea ce inseamna somajul specialistilor de la Romag Prod, ne confruntam cu o alta speta care tine de ceea ce poate si stie Romania sa faca: aceea de a produce apa grea, apa superusoara si apa supergrea. Cate din tarile europene pot si stiu sa produca asa ceva? Este o intrebare la care trebuie sa reflectam.
In calitate de presedinte al Comisiei pentru Transporturi si Energie trag un semnal de alarma catre toti factorii implicati in rezolvarea situatiei. Imi propun sa am cat mai repede intalniri cu toti factorii de decizie pentru a rezolva situatia in avantajul specialistilor si in avantajul Romaniei. Chiar in aceasta saptamana voi avea o discutie cu reprezentantii Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, ai Romag Prod si cu reprezentanti ai Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri. Trebuie sa gasim o solutie pentru salvarea Combinatului.
In acelasi rand, consider ca aceasta problema este de importanta strategica si trebuie pusa pe ordinea de zi a CSAT-ului. Nu cred ca vrea cineva ca specialistii de la Romag Prod sa fie racolati cu tot cu tehnologie. De aceea, cred ca trebuie sa cooperam si sa gasim solutia cea mai buna pentru acest Combinat, pentru specialistii de acolo. Trebuie sa facem ceva pentru salvarea industriei noastre strategice.