Facebook: David, Udrea, Bica. O generatie merge la inchisoare, lasand praf si pulbere in urma
- Iese ceva din treaba asta?, il intreba ministrul de Interne Cristian David pe fostul sau sef de cabinet, in timp ce puneau la cale un trafic de influenta in vederea retrocedarii unor terenuri din muncipiul Buzau.
Acest iese ceva?, rostit in 2007, intr-un cabinet ministerial din Romania, exprima mai mult decat dorinta marunta a unui demnitar de a pune mana pe niste bani necinstiti pentru zile negre. Va rog sa multiplicati aceasta intrebare de mii de ori, apoi raspanditi-o prin toate guvernele, ministerele, consiliile judetene si, in general, prin institutiile publice din tara, dupa care inmultiti rezultatul cu 25 de ani, cati au trecut de la revolutie. V-as ruga acum sa extindeti acest exercitiu si sa-i implicati si pe oamenii de afaceri abonati la contractele cu statul, pe unii oameni din justitie, din media, din fotbal.
Este foarte greu sa lasi ceva in urma cand tot ce te mana in lupta este raspunsul la intrebarea Iese ceva din treaba asta? Este greu sa construiesti institutii solide, sa faci drumuri si autostrazi, sa construiesti o Romanie moderna cand intrebarea ta existentiala nu este decat Iese ceva din treaba asta?. Vedem acum anchete penale si condamnari definitive ale unor fosti ministri, oameni de afaceri sau sefi din justitie care, dincolo de dimensiunea ingrozitoare a coruptiei, mai arata un lucru: acesti oameni nu s-au preocupat nici o clipa sa lase ceva bun in urma lor, sa ramana ceva acestei tari si dupa ce ei nu vor mai fi in functie.
Cristian David isi intreba seful de cabinet daca iese ceva din treaba asta referindu-se, evident, la mita pe care urma sa o primeasca, nu daca pe terenurile din Buzau ce urmau a fi retrocedate se va construi ceva util pentru locuitorii orasului. Cand Alina Bica incerca sa-si convinga colegii din comisia de la ANRP sa-i aprobe despagubiri de 380 de milioane de lei lui Stelu, nu o facea in scopul repararii unei nedreptati a regimului comunist, ci strict cu gandul sa-si multumeasca stapanii, Elena Udrea si Dorin Cocos, ca sa nu-i rupa capul, dupa cum singura se confesa.
Aceasta filozofie de viata o vedem acum si in randul unor mari oameni de afaceri care au stat, la un moment dat in fruntea bucatelor, si tot ce au facut a fost sa-si taie o felie cat mai mare pentru ei. Si atat.
M-am intrebat mult timp, oare cum nu-i crapa obrazul de rusine unui asa-zis rege al asfaltului cand la o luna- doua dupa ce si-a terminat treaba- a incasat banii si si-a strans utilajele- drumul reparat se strica din nou sau apar alte defecte pe care ar fi trebuit sa le vada de la bun inceput? Sau cum nu intra in pamant de rusine un miliardar care pune mana pe o societate de stat si nu face altceva decat sa o distruga pentru a marca profitul, lasandu-i cu ochii in soare pe oamenii de acolo. Anchetele DNA din aceste zile ne arata ce personaje marunte sunt in realitate multi dintre marii nostri capitalisti! Ce imperii mincinoase s-au construit in aceasta tara si cat de usor se prabusesc acestea dupa ce sunt decuplate de la conducta de bani publici!
Valoarea unor elite ar trebui sa se masoare in capacitatea acestora de construi lucruri serioase, trainice. Politicienii sa lase in urma lor institutii solide, capitalistii sa construiasca afaceri care sa se dezvolte si sa dureze in timp. La noi, parlamentari, ministri, oameni de afaceri si judecatori se incoloneaza pe drumul spre inchisoare, lasand doar praf si pulbere in urma. Generatia Iese ceva din treaba asta? paraseste incetul cu incetul scena publica, acompaniata de scarba imensa a unui popor care nu si-a imaginat probabil niciodata ca la varful tarii pot fi atat de multi gainari.
Aceasta mare demascare nationala pe care o face acum justitia trebuie sa ne infioare, dar si sa ne dea sperante. Cu fiecare ancheta, arestare sau condamnare, avem dovada ca apucaturile din Estului salbatic au cam apus in Romania. Ca s-au dus timpurile in care milioanele de la bugetul tarii se cheltuiau pe despagubiri frauduloase, contracte mincinoase sau lucrari publice de mantuiala. Evident, nu avem nici o garantie ca asa stau lucrurile, dar e greu de presupus ca aceasta curatenie generala a societatii poate fi oprita usor, chiar si in eventualitatea unei vointe politice ostile. Vremurile se schimba cu o asemenea rapiditate, in toata Europa nu numai in Romania (vezi institutia Parchetului European) incat e putin probabil sa mai fie lasati la butoanele tarii oameni precum Cristian David, Elena Udrea sau Alina Bica.
Adevarata provocare este daca vom sti ce sa punem in locul celor care acum sunt in drum spre inchisoare. Justitia isi face partea ei de treaba. De acum, este si sarcina noastra sa ne alegem noii conducatori.