Senatorul Leonardo Badea a sustinut o declaratie politica intitulata: ONOARE SI DEMNITATE,SAU DREPTURILE MILITARILOR ROMÂNI IN
ACTUALA CONJUNCTURA INTERNATIONAL. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Cicero spunea: Dintre toate satisfactiile omenesti nimic nu este mai onorabil si mai important decat sa meriti cu adevarat recunostinta din partea patriei.
Ideea acestei declaratii politice a venit in urma unor discutii cu cadre militare, active si in rezerva, dar mai ales cu membrii de familie ai acestora, care mi-au sesizat mai multe probleme legate de modul de calcul si de plata, sau mai exact de neplata unor drepturi banesti.
Asezata in acea parte a Europei numita si strainatatea apropiata pe care Federatia Rusa o considera drept sfera de interese exclusiva, Romania a devenit flancul de est al Uniunii Europene si al NATO, ea avand acum, de fapt, potrivit opiniei unor analisti militari, granita de facto cu Rusia, dupa anexarea Crimeii de catre aceasta
Pentru a-si consolida apararea in contextul amenintarilor reprezentate de conflictul din Ucraina si de actiunile agresive ale Rusiei, Romania va trebui sa deruleze un complex de masuri, pe mai multe planuri. Pentru structurile militare aceasta inseamna programe de modernizare a fortelor sale armate, intensificarea activitatilor de instruire si aplicatii, dar si cointeresarea si fidelizarea militarilor de cariera ai tarii, indiferent ca vorbim de institutii din domeniul apararii, ordinii si sigurantei nationale, de militari activi sau in rezerva.
Cele mai sus evocate impun conducerilor structurilor militare, dar si ale tarii, inclusiv ale Parlamentului Romaniei sa vegheze la doua aspecte fundamentale: la formarea ofiterului in spiritul si pentru sentimentul onoarei si demnitatii militare , precum si la apararea demnitatii si onoarei acestuia.
Printre calitatile militarilor - ofiteri, subofiteri sau militari angajati -sentimentul onoarei ocupa incontestabil primul loc. Pentru noi, civilii, onoarea este cea care sta la baza statutului de militar, ceea ce insemna disciplina, legalitate, civism, disponibilitate, austeritate, curaj, solidaritate. Dar onoarea, si mai precis onoarea militara, este cea care reprezinta coloana vertebrala in jurul careia se organizeaza aceasta arhitectura speciala care il distinge pe militar de ceilalti. Este cunoscut faptul ca militarii suporta, prin angajament si juramant fata de stat, o serie de privatiuni, printre care interdictia de asociere in sindicate, de a declara sau participa la greva, sa detina societati comerciale sau sa participe la administrarea acestora, sa faca parte din formatiuni politice si sa candideze.
Aceste interdictii si privatiuni au existat dintotdeauna pentru militari insa, de-a lungul timpului, pentru compensarea acestora, in Romania, la fel ca si in celelalte state civilizate ale lumii, a fost data o legislatie de tip compensatoriu concretizata in 2 legi aplicabile structurilor militare: o lege specifica de salarizare si o lege specifica de pensionare.
Acest echilibru legislativ a existent pana la data de 01.01.2011, cand Regimul Basescu - Boc a abrogat legile specifice de salarizare si de pensionare menite a compensa aceste privatiuni impuse de serviciul militar si a aprobat Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si Legea nr. 263/2010 privind sistemul unic de pensii. Prin aceasta legislatie, militarii activi si cei in rezerva sunt tratati identic cu civilii, insa militarii considera ca acest fapt este discriminatoriu cat timp lor le sunt mentinute limitarile si interdictiile. De fapt, sustin acestia, aceasta integrare in sistemul unitar nu este completa, ci s-a facut doar in partile care convin celor care nu inteleg, sau inteleg voit distorsionat situatia aparte a militarilor si a armatei.
Iata, stimati colegi, cateva dintre problemele despre care am fost informat ca preocupa cadrele militare, aspecte cunoscute sau necunoscute, luate in atentie sau voit ignorate, dar care sunt circumscrise apararii onoarei si demnitatii militare, trasaturi care nu tin numai de profilul psihomoral al individului, ci si de atitudinea statului fata de aceasta categorie socio â€" profesionala. Nerecunoasterea sau afectarea lor prin lipsa de masuri care sa ilustreze importanta pe care o dam structurilor militare romane - pioni de baza a integritatii teritoriale, a statului de drept si sigurantei nationale - pot avea, desigur, urmari asupra capacitatii de aparare a Romaniei, intr-o perioada in care linistea si stabilitatea interioara sunt cu atat mai importante, cu cat in apropierea granitelor tarii noastre instabilitatea este accentuata.
Ce ar trebui facut in directia remedierii celor expuse mai sus si pentru a da un semnal de apreciere a rolului armatei si de considerare a onoarei si demnitatii militarilor ?
- Revenirea la o legislatie de tip compensatoriu cu privire la salarizarea cadrelor militare, care sa acopere interdictiile si privatiunile impuse de cariera militara. Este cunoscut faptul ca in Armata, cadrele militare au avut drepturi de renta â€" pensie de serviciu inca de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. In situatia mentinerii cadrelor militare in sistemul unitar al personalului platit din fonduri publice, va trebui sa ne asumam eliminarea interdictiilor care confera, de fapt, disciplina, ordine si stabilitate sistemului militar si sa se procedeze la aplicarea prevederilor Codului Muncii si acestei categorii socio-profesionale
- Urgentarea dezbaterii Legii pensiilor militare si adoptarea acesteia.
- Plata drepturilor stabilite prin lege pentru cadrele militare si renuntarea la emiterea de acte normative de amanare repetata a onorarii acestora.
Toate acestea trebuie realizate in stransa legatura cu constrangerile bugetare urmarindu-se alinierea la prevederile europene, o preocupare constanta a actualului guvern.