Senatoarea Doina Elena FEDEROVICI a sustinut o declaratie politica intitulata: In discutiile cu FMI, Guvernul Ponta a protejat interesele romanilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Guvernul Ponta a dat dovada de responsabilitate fata de cetateni si de fermitate in negocierile cu partenerii nostri internationali, refuzand o serie de prevederi care ar fi afectat direct situatia romanilor.
Foarte multe din obiectivele importante pentru Romania din noul acord pe care-l avem in derulare sunt indeplinite si asta inseamna tintele de crestere economica, disciplina bugetara, care insa n-a insemnat impiedicarea masurilor de crestere a salariului minim, a pensiilor, a celorlalte venituri, reducerea CAS cu 5% n-a generat deloc o catastrofa, ci, dimpotriva, incepe sa produca efectele pozitive pe care le-am anticipat.
Dupa cum stiti din datele oficiale, Romania, pentru prima data in istoria sa, a depasit pragul psihologic de 50 de miliarde de euro exporturi, investitiile de asemenea au crescut. Avem economia cea mai stabila si predictibila din regiune si tot ceea ce tine de managementul companiilor cu capital integral sau majoritar de stat s-a imbunatatit in mod considerabil. Ma refer la o parte din companiile din energie care au cele mai bune rezultate din ultimii ani. Cu putere de exemplu iata ca Hidroelectrica, care a fost preluata in 2012 pe pierdere, din cauza contractelor cu baieti destepti si a gestionarii politice, in anul 2014 a facut cel mai mare profit din istoria sa. La fel, companiile din transporturi, in special transporturi feroviare, care sunt in 2014 pentru prima data pe profit operational.
Aceste realizari importante ale Romaniei vrem si ne dorim foarte mult, asa cum am facut cu masurile fiscale si sociale de anul trecut, sa se reflecte si in viata de zi cu zi a fiecarui cetatean, iar agenda reala a cetateanului sa priveasca pana la urma efectele pozitive ale faptului ca s-a muncit mai mult, s-a muncit mai bine, s-au platit taxe mai multe decat in anii trecuti, a fost combatuta evaziunea fiscala, rezultate importante pentru stabilitatea si predictibilitatea noastra ca societate.
Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu avem un acord, in primul rand continuarea agendei de liberalizare a preturilor la gaze, care inseamna cresterea pretului acestora. Solicitarea delegatiei FMI, CE si a Bancii Mondiale se referea la o o crestere abrupt, din aprilie, de la 53,3 lei/mwat la 62 de lei, o crestere pe care Guvernul o consideram nesustenabila.
Al doilea punct in divergenta vizeaza companiile energetice Hunedoara si Oltenia. Solicitarea FMI era a unor restructurari masive si radicale care nu salveaza industria, ci practic ii trimit intr-o spirala care in cativa ani duce la distrugerea acestui sector in Romania.
Suntem de acord cu eficientizarea, dar nu vom accepta masuri prin care acest sector esential pentru siguranta energetica si dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni sa fie pus in pericol, nu suntem de acord cu masuri care sa duca practic la disparitia acestei industrii.
Guvernul Ponta a demonstrat, inca o data, ca este total diferit de guvernele PDL din trecut, care acceptau orice fel de conditii din partea FMI, indiferent cat de tare ar fi lovit in romanii de rand. Acest lucru nu tine doar de atitudine, ci si de faptul ca, prin modelul de guvernare in care stimularea economiei si reparatiile sociale merg foarte bine in paralel, Romania isi permite sa refuze conditii care ar dauna nivelului de trai al cetatenilor.
Pe cele doua teme precizate mai sus nu exista o abordare comuna. A ramas ca in luna aprilie, cand vor fi din nou la Bucuresti reprezentantii Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, Guvernul Romaniei sa prezinte cum crede ca este cel mai bine ca pretul la gaze sa nu mai creasca sau sa creasca intr-un ritm sustenabil pana in 2021 iar industria producatoare de energie electrica pe carbune sa aiba o perspectiva de salvare si de dezvoltare in viitor, nu o perspectiva de reducere din ce in ce mai mult, pana cand nu mai ramane absolut nimic. Pentru aceasta, Guvernul Ponta vine cu toate planurile care sunt in favoarea Romaniei si a populatiei Romaniei.
Acesta este stadiul in care ne aflam in acest moment. Romania are o economie stabila si care se dezvolta, tine de capacitatea Guvernului si a oamenilor politici, dar si de dialogul cu sindicatele, cu patronatele, sa pastram aceasta directie, care de fapt inseamna agenda reala si care este cea mai importanta pentru viata de zi cu zi a fiecarui roman.