danielsavu.ro: Cum poate un fost ofiter SRI, in prezent senator, sa controleze Serviciul Roman de Informatii
Cum bine v-ati dat seama din titlu, este chiar cazul meu. In ultima perioada, cu atat mai mult dupa demisia lui George Maior si acuzatiile Elenei Udrea la adresa generalului Florian Coldea, s-au intensificat punctele de vedere exprimate in spatiul public despre faptul ca, prin prestatia sa, Comisia parlamentara de control a SRI nu ar controla de fapt Serviciul Roman de Informatii. In plus, in opinia mai multor comentatori, Comisia ar fi cea controlata de SRI, existand chiar legende, bazate pe declaratii ale unui fost director SRI, Virgil Magureanu, vechi de-acum aproape 20 ani.
Dupa 1990, am decis sa intru in Serviciul Roman de Informatii, probabil citisem prea multe carti despre activitatea de intelligence si cum ea este privita in alte tari, unde este considerata o meserie de seniori. Am trecut toate examenele necesare, am fost chiar seful unei promotii de ofiteri veniti din viata civila si m-am pus in slujba tarii. Sunt si acum mandru de performantele mele, obtinute in acest sistem al sigurantei nationale. In 1999 insa, constatand ca intreaga mea cariera de ofiter este dependenta de vointa discretionara si puterea absoluta a unor vremelnici sefi din SRI, am demisionat, hotarat sa intru in politica si sa incerc sa schimb ceva.
Peste ani, ajuns senator, am considerat ca experienta si expertiza in domeniul sigurantei nationale, dublate de bunacredinta, ma recomanda sa fac parte din Comisia de supraveghere a activitatii SRI. Desi au fost mai multi candidati , colegii mei senatori din PSD m-au votat si cred ca nu am dezamagit pana acum increderea pe care mi-au acordat-o. In prezent, opinia publica se intreaba in emisiuni televizate si pe facebook cum e posibil ca un fost ofiter SRI sa controleze SRI.
Eu, fostul ofiter SRI, care mi-am dat demisia tocmai pentru a indrepta niste lucruri despre care nu eram de acord cum functioneaza, cred ca prin intreaga mea activitate am dovedit ca nu sunt sluga SRI, nu sunt coordonat de nimeni, ci doar de propria mea constiinta. In acelasi timp, cred cu tarie ca pentru a controla un sistem precum cel al sigurantei nationale este necesar sa stii cum functioneaza, sa ai cunostintele necesare.
Dau un singur exemplu: exista o dezbatere intreaga despre ancheta interna pe care Serviciul Roman de Informatii o deruleaza in prezent fata de acuzatiile lansate de Elena Udrea in spatiul public. Ancheta este premergatoare audierii conducerii interimare a SRI in fata Comisiei parlamentare. Pentru corecta intelegere a mecanismelor, trebuie sa explic ca nu poate fi vorba in niciun caz de o ancheta de genul Coldea il controleaza pe Coldea. Serviciul Roman de Informatii are propriul sau sistem de protectie interna, care trebuie sa elaboreze acum un raport detaliat. Acesta va reprezenta un suport de informare si analiza pentru audierea la Comisie.
Sunt convins ca profesionistii ce vor elabora acest raport nu isi vor pune in pericol intreaga cariera pentru a mistifica sau omite fapte care ar putea sa incrimineze un sef aflat temporar in functie. Cunosc felul in care lucreaza ofiterii din sistemul intern de protectie al SRI, (in mod logic, aici ar trebui sa explic cui se subordoneaza, dar nu pot sa o fac, pentru ca vorbim totusi de servicii secrete si nu de servicii publice) si de aceea afirm ca am totala incredere in acest tip de raport, care da greutate si credibilitate oricarei audieri parlamentare. Aceasta nu se poate baza doar pe intrebarile politicienilor, ci trebuie sa aiba ca repere rapoarte de specialitate.