- AGERPRES: Va aflati de aproape un an in Romania. Cum vi se pare tara, cum vi se par oamenii?
- Francois Saint-Paul: Intr-adevar, am ajuns in Romania acum cateva luni, mai exact in luna mai, iar de atunci ma deplasez mult in Capitala, dar si in provincie, deoarece Romania este o tara mare, cu regiuni minunate, peisaje extraordinare si locuitori generosi. La fel ca toti colegii mei, poate chiar mai mult, pentru ca sunt francez si avem multe afinitati datorate istoriei, resimt un mare interes pentru Romania, o tara in care ma simt bine. Romania este o tara europeana, care se dezvolta, o tara care are de castigat facandu-se cunoscuta. Asadar, impresiile mele despre Romania, tara in care am sansa sa-mi desfasor activitatea, sunt extrem de pozitive.

- AGERPRES: Ce va place cel mai mult in Romania si ce nu va place?
- Francois Saint-Paul: Ceea ce imi place aici este pur si simplu Romania. Romanii, peisajele, tara in ansamblul ei. Ce nu-mi place in Franta, in Romania sau oriunde altundeva sunt lucrurile care nu plac nimanui, lucrurile care pot supara. Romania este, intr-adevar, o tara care place foarte mult francezilor care o viziteaza. Spun acest lucru de fiecare data atat francezilor care locuiesc deja in Romania, cat si francezilor carora le place sa calatoreasca.

- AGERPRES: Cum ati caracteriza relatiile bilaterale dintre Romania si Franta?
- Francois Saint-Paul: Sunt relatii excelente, relatii orientate spre viitor. Avem multe puncte de apropiere, care tin de cultura, de limba. De asemenea, francezii sunt cel de-al treilea investitor strain in Romania, suntem si cel de-al treilea furnizor. Sunt relatii multiple, in toate domeniile, nu doar economice, dar si culturale si de cooperare in numeroase domenii. Noi consideram ca avem un parteneriat privilegiat cu Romania.

- AGERPRES: Cum vi se pare situatia economica a Romaniei si in ce masura o vedeti ca pe o tara atractiva pentru investitii?
- Francois Saint-Paul: Romania este o tara care se dezvolta. Dupa o crestere economica puternica, a existat o criza in anii 2009 - 2010, la fel ca in multe alte tari. Dar tara cunoaste in prezent o reluare a tendintei de crestere pozitiva. Cred ca Romania dispune de forte importante pentru a-si imbunatati competitivitatea, iar modalitatile sunt cunoscute - sunt subiectele care sunt dezbatute permanent: cresterea ratei de absorbtie a fondurilor structurale europene, favorizarea coeziunii sociale, abordarea pozitiva nu numai in domeniul infrastructurilor, ci si in domeniul capitalului uman, reducerea zonelor de saracie, acolo unde acestea exista. Cred ca toate aceste orientari sunt importante pentru a imbunatati competitivitatea Romaniei, iar Franta este pe deplin dornica sa isi aduca sprijinul prin demersurile sale, prin competentele sale, prin apropierea sa. Romania este pentru noi o tara pe care dorim sa o sprijinim.

- AGERPRES: In ce zone vedeti cel mai mare potential de dezvoltare economica a Romaniei? Care credeti ca ar fi domeniile in care Romania s-ar putea dezvolta cel mai bine?
- Francois Saint-Paul: Atunci cand intreb firmele franceze, ele subliniaza nevoia de formare profesionala. Pe de alta parte, aceleasi intreprinderi evidentiaza calitatea angajatilor, dar si necesitatea de a avea o amenajare a teritoriului care sa favorizeze infiintarea de firme in alte zone decat cele cu o crestere puternica si fara somaj. Asadar, amenajarea teritoriului, agricultura, formarea profesionala sunt sectoare in care Romania poate progresa si poate cunoaste o imbunatatire a factorilor sai de competitivitate.