adevarul.ro: Directorul IRES, Vasile Dancu: Iohannis trebuie sa ne spuna adevarul despre noi. Ce sfaturi are sociologul pentru Victor Ponta
(Continuare)
- Dan Marinescu: Care este cu adevarat influenta lui Ion Iliescu in PSD acum?
- Vasile Dancu: Nu poate fi acuzat pentru pierderea alegerilor. A fost un fel de sacrificiu personal cel facut de Ghita, cu rolul de a deschide perspectiva partidului. Ce are Iliescu in partid este un respect al celor mai importanti oameni din partid ca fiind singurul presedinte al stangii. Exista un respect pe care oamenii il au fata de fondatorul partidului. Ion Iliescu nu s-a retras intr-un turn de fildes al politicii de stanga de unde din cand in cand sa fie consultat. A fost adus de Mircea Geoana ca un garant al directiei, mai degraba cu scop electoral si tinut langa partid. Pe de alta parte, mentinerea lui Iliescu intr-o pozitie vizibila in fata a creat mereu confuzie. Dreapta a facut in campanie o diversiune foarte inteligenta. Dincolo de ce s-a intamplat in sectiile din strainatate, a aparut in ultima parte a campaniei o idee care a reusit sa influenteze multa lume: frica de comunism. Ponta a luat bataie in Piata Universitatii cand era elev de liceu, s-a produs acest transfer inspre Ponta si s-a creat frica de comunism, de Rusia, a ajutat sa se faca o spirala a ingrijorarii in care Iliescu a fost folosit. Chiar unii din interior spuneau ca este impotriva lui Ponta, ca nu il sustine, dar eu cred ca nu l-a sustinut tocmai pentru a nu accentua aceasta spirala. Este un om care simte in politica, a trait politica in vremuri grele, a simtit ca nu trebuie sa se asocieze cu Ponta, de aceea cred ca nu a vorbit in campanie. Despartirea de Iliescu trebuia facuta demult, dar nu una in care sa-l arunci la cosul istoriei, ci trebuia gasita o pozitie mai discreta in structura partidului. A fi adus mereu la masa partidului a fost o greseala, o slabiciune a conducerilor.
- Dan Marinescu: A trimis o scrisoare deschisa membrilor PSD.
- Vasile Dancu: Nu mi s-a parut ca avea ceva miez ideologic, ci era mai degraba conjuncturala. Imi aduc aminte ca de multe ori ma duceam la dezbateri cu Valeriu Stoica, faceam dezbateri ideologice despre stanga si dreapta si gaseam oameni din interiorul partidelor care spuneau ca au vazut armonie. Toti oamenii simt nevoia unui consens minimal intre partide. Pe de alta parte, intelectualii nu au capital in sens economic. Greii partidelor sunt cei care au si un capital. Exista o stanga a lui Ion Iliescu si una a mea. Eu cred ca PSD a fost mereu un partid de stanga, cu tot felul de derive. La noi stanga nu a produs vreun document serios, dintr-un congres, in care sa spuna cum aparam tinerii de marile corporatii, care sunt platiti prost. Cum se adapteaza la cultura de masa societatea, ce se intampla in schimbarea contractului social. Azi nu mai avem un contract social cu statul, avem mai degraba contracte emotionale. Azi, daca le spunem tinerilor sa ne iubim patria, nu au cum sa inteleaga. El gandeste mai corect si pragmatic si cel care propaga un principiu. Stanga lui Iliescu, in acest moment, este interesanta pentru ca nu e pusa sa gandeasca aplicat, ramane idealista. Ion Iliescu apare ca un reper chiar si la tineri.
- Dan Marinescu: Ponta e de stanga?
- Vasile Dancu: Cred ca e de stanga fiindca vine dintr-un sistem de aplicare a legii care nu opereaza cu multe nuante.
- Dan Marinescu: Credeti ca s-a incheiat cariera lui Ponta?
- Vasile Dancu: Ponta are sustinerea partidului. Ce va defini viitorul lui este vointa de putere, a vrea sa ramai in politica impotriva celorlalte semne. Nu esti bataus pana nu ai luat prima bataie. Totul este daca ai invatat sau nu ceva din chestiunea asta. Pierzi sau castigi in politica in echipa. Ai pierdut, iti asumi infrangerea. Ai castigat, e victoria echipei. Ponta a inteles o gramada de lucruri, dar aici imi amintesc ce spunea un mare consultant francez, care l-a consiliat si pe Roman, l-a construit pe Mitterand si s-a intalnit cu Emil Constantinescu. El i-a spus lui Constantinescu, daca are prea multa energie, timp si dorinta de putere, sa candideze. Eu cred ca in fata dezamagirii pe care o are Ponta, va trebuie sa se gandeasca la aceste lucruri. In fata unei dezamagiri, un om care are si altceva de facut, poate sa spuna ca s-a saturat de acest joc. E o mare incercare pentru fiecare din oameni. Eu am iesit din sistemul politic de sapte ani si am simtit usurarea fara sa ajung la nivelul de conflict interior.
- Dan Marinescu: Era mai bine daca demisiona?
- Vasile Dancu: Nu putea porni de jos. In functia de premier a fost investit in 2012, reprezinta acolo 60% din romani. Nu poti crea o criza guvernamentala pentru ca ai pierdut alegerile prezidentiale.