Jurnalul National: Obiectivul strategic al Romaniei (Autor: Ion Iliescu)
Ma tem ca aceasta campanie electorala, ca si precedentele, din ultimii 10 ani, a inceput prost. Discutam despre orice, de la "ofiteri acoperiti" la teama ca ne invadeaza rusii, numai despre obiectivul esential al Romaniei nu. Ma refer la imperativul reducerii drastice a decalajelor istorice de dezvoltare fata de Occidentul european.
Romania a fost intotdeauna o periferie a diverselor imperii, fie ca a fost vorba despre Imperiul Otoman, de cel tarist, de cel Austro-Ungar sau in cadrul CAER. Nici acum lucrurile nu stau mai bine, fiind o periferie a Uniunii Europene. Este o realitate, nu o acuza. Avem de ales: acceptam situatia sau ne decidem sa o schimbam. Scuza ca nu avem ce face este mult prea facila.
Trebuie sa fim constienti ca UE nu este o societate de binefacere, si nici o organizatie altruista. Este un mecanism de solidaritate, dar functioneaza dupa principiul "Dumnezeu iti da, dar nu-ti si baga in traista". Romania are acces la toate instrumentele de finantare a dezvoltarii, disponibile la Bruxelles. Dar numai de noi depinde sa le accesam si sa le folosim pentru a ne atinge obiectivul strategic: dezvoltarea.
Am folosit corect fondurile europene atrase pana acum in acest scop? Ma tem ca nu. Multe dintre investitiile facute din bani europeni nu produc efectele scontate. Nu ne-am ierarhizat corect prioritatile, nu am tinut cont de nevoile reale din teritoriu, am evitat domeniile complexe, care cer eforturi investitionale pe timp lung.
Privind la experienta tarilor membre ale UE care au reusit sa se dezvolte folosind fonduri europene, vedem ca rolul central a revenit planificarii strategice, ce cade in sarcina Guvernului. Sa nu uitam ca exista si problema decalajelor de dezvoltare intre regiunile tarii noastre, care trebuie tratata in acelasi context.
Avem acum o noua oportunitate: aceea oferita de portofoliul Politicilor Regionale, care a revenit Romaniei, prin Corina Cretu. Romania poate contribui cu idei la structurarea politicilor regionale de dezvoltare. Este modul in care putem face din acest portofoliu un succes, o contributie romaneasca la consolidarea proiectului european.
Politicile de dezvoltare, prioritatile Romaniei, trebuie decuplate de ciclurile electorale si trebuie sa devina obiectul consensului national. Sa fim constienti de faptul ca avem deja o noua problema: migratia fortei de munca. Lipsa muncitorilor calificati si a personalului cu studii superioare pune deja probleme dezvoltarii si absorbtiei fondurilor europene. Daca ne pasa de viitorul nostru comun, acestea sunt lucrurile care trebuie sa ne intereseze in campania electorala.