Jurnalul National: Cine se teme de Adrian Nastase? (Autor: Serban Cionoff)
Nu incape nicio urma de indoiala (daca a incaput vreodata?!) asupra ideii ca eliberarea, fie si conditionata, din inchisoare a lui Adrian Nastase da, unora - deloc putini si, mai ales, deloc lipsiti de functii grele pe tabla de sah a vietii publice romanesti - niste foarte reci fiori pe sira spinarii. Am scris inadins "sira spinarii" deoarece, in cazul unor asemenea personaje, cu greu am putea sa vorbim despre coloana vertebrala.
Dupa bunul nostru obicei de a cauta neaparat personaje oculte si de a construi scenarii din te miri ce, au si aparut si circula felurite pronosticuri despre cei pe care, o data reintrat in viata publica, Adrian Nastase s-ar si grabi sa ii pedepseasca. Suntem doar in tara in care Costache Negruzzi si-a scris istorisirea despre Alexandru Lapusneanu, iar teribila zicere despre posibilii raspopiti de dupa ridicarea, dupa boala, a domnitorului merge ca o manusa in construirea unor asemenea ipoteze, neaparat, vindicativ- sanguinare.
In realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate. Nu exclud, desigur, nici ideea ca au existat persoane pe care Adrian Nastase le-a sustinut, le-a promovat si le-a dat un rost in felurite ierarhii ale obstii si care, dupa aceea, au muscat tocmai mana care i-a hranit. Asa dupa cum nu exclud nici faptul ca exista si insi care cu greu s-ar putea sa il priveasca in ochi pe cel pe seama caruia au debitat, in cascada, nemernicii si minciuni otravite. Fireste, ca ii includ aici, cu toata scarba cuvenita, pe odiosii procurori, incropitori ai dosarelor fetide de pe urma carora a fost intemnitat - la ordin politic!- premierul sub al carui stralucit mandat Romania a devenit stat membru al NATO si al Uniunii Europene, ca si pe judecatorii care au pus in aplicare aceste nenorocite facaturi. Numai ca a reduce discutia numai la o simpla plata de polite asta mi se pare un lucru foarte gresit. Ar insemna sa nu ai perceptia corecta a personalitatii reale, profunde, a omului politic si a juristului cu adevarat de exceptie care este Adrian Nastase.
Da! este foarte adevarat ca, in realitate, Adrian Nastase reprezinta, acum, mai mult ca oricand, un grozav pericol pentru un intreg sistem si, fireste, pentru agentii sai. Si- atentie!- nu prin ceea ce vrea sa faca rau, unora sau altora, ci tocmai prin ceea ce vrea si poate sa faca bine pentru societatea romaneasca. Adica pentru ceea ce este frumos, trainic si cinstit in aceasta societate si nu pentru reziduurile sale(i)morale care si-au gasit arhetip si protector in Amiralul Dezastrului National.
Paradoxal (sau, poate, doar aparent paradoxal) tocmai faptul ca pentru o destul de lunga perioada Adrian Nastase este privat de anumite drepturi civice nu ii diminueaza capacitatea de a determina un anumit curs pozitiv, regenerator al mersului trebilor cetatii. Dimpotriva, tocmai acest statut de "spectator angajat" il elibereaza de anumite constrangeri inerente unei functii publice si ii ofera o benefica detasare de valmasagul evenimentelor cotidiene. Iar aceasta, numai aparenta abstragere din contingent, va fi, sunt convins, si cheia unui proiect de tara care va reda Romaniei stabilitate, respect al legitatii si respectare neabatuta a drepturilor omului.
In plus, iar acest lucru mi se pare deosebit de important, Adrian Nastase are - dupa acesti zece ani - un statut moral, civic si politic de exceptie. El este un simbol al rezistentei demne, barbatesti in fata totalitarismului basiscoid si, in acelasi timp, un reper inatacabil al unui foarte necesar proces al crimelor Demisului National si al bandelor sale criminale. In el se regasesc- sau ar trebui sa se regaseasca, de acum inainte - toti cei care, dintr-un motiv sau altul, au fost victimele abuzurilor patologice si ale hartuielilor cinice ale agentilor acestei profunde, degradante, IN-justitii pe masura regimului lui Caliban-Voda. Iar faptul ca in acest dureros sir de persecutii politice s-au inscris in ultimul deceniu si alte personalitati ale vietii noastre publice ii intareste capacitatea de inraurire si de convingere.
Acestea ar fi, cred, doar cateva motive pentru care regimul muribund al De-legitimatului Suprem trebuie, cu adevarat, sa se teama de Adrian Nastase. Adica de omul politic si juristul de rara clasa care a invatat, platind un atat de greu tribut, ce inseamna nedreptatea si, mai ales, ce insemna datoria morala si politica de a face tot ceea ce iti sta in putere pentru ca aceasta lugubra pagina de istorie sa nu se mai repete.
Prin el insusi, faptul ca, pentru Adrian Nastase, ca om al cetatii si al obstii, a face Binele Public sa invinga reprezinta suprema forma de revansa pentru tot ceea ce a trebuit sa indure, reprezinta cea mai teribila si neiertatoare spaima care ii macina pe Traian Basescu si pe nemernicii sai acoliti!