Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata "Mandru ca sunt roman, mandru ca am votat Alianta PSD-UNPR-PC", pe care o puteti citi in continuare.
Fiind prima declaratie politica pe care o sustin dupa alegerile din 25 mai pentru Parlamentul European, permiteti-mi ca astazi subiectul abordat sa vizeze rezultatele si invatamintele pe care trebuie sa le tragem in urma acestui scrutin european.
Din punctul meu de vedere, votul de duminica arata cat se poate de clar doua lucruri:
romanii sunt mandrii de tara lor si sunt mandri ca sunt cetateni ai Uniunii Europene. Totodata, ei au incredere in guvernarea Ponta, iar rezultatele acestei guvenari sunt incontestabile!
Printr-o mobilizare exemplara la vot, am obtinut cel mai bun scor electoral al partidului nostru, dupa multi ani! Am dovedit, inca odata, si de asta putem fi mandri, ca suntem cea mai importanta forta politica din Romania!
Mandria adevarata izvoraste insa din puterea noastra de a construi o Romanie puternica si respectata, in care fiecare om sa aiba sansa un trai decent si stabil! Romania in care credem cu totii este o tara capabila sa ofere un viitor prosper si corect tuturor cetatenilor sai!
Romanii care au iesit la vot au decis cine va conduce Europa in urmatorii 5 ani si cum va arata aceasta constructie europeana in urmatorii ani. Este pentru prima oara cand numirea presedintelui Comisiei Europene depinde de votul direct al cetatenilor si ma bucur ca Stanga europeana a reusit un scor electoral foarte bun, astfel incat avem posibilitatea sa ne spunem cuvantul si sa avem un prieten al Romaniei in aceasta functie atat de importanta. Pe de alta parte, inseamna ca vom putea decide si directia in care se va indrepta Uniunea Europeana, fara populism, extremism, austeritate si fara a mai salva bancile pe spinarea cetatenilor, dar cu mai multe locuri de munca pentru tineri si mai multe libertati pentru cetateni!
Dincolo de disputele noastre politice interne, votul de duminica al romanilor este un semnal major pe care l-am dat in ceea ce priveste angajamentul nostru si viitorul nostru pro-european al tarii noastre. Faptul ca Romania nu trimite la Bruxelles si Strasbourg partide extremiste si nici populistii nu au avut sorti de izbanda (in ciuda tuturor minciunilor si atacurilor murdare din ultimele saptamani) are o importanta majora: Romania reuseste astfel sa contrabalanseze avansul din Europa de Vest a fortelor antieuropene, de extrema dreapta, care ar vrea ca noi sa fim tratati ca cetateni de mana a doua, iar Europa sa redevina o uniune de state, in care cetatenii sa nu mai fie consultati direct!
Alegerile europarlamentare s-au incheiat, insa mai urmeaza inca o batalie politica la fel de importanta, daca nu cumva si mai importanta: cea din noiembrie pentru functia de presedinte al statului. Va fi momentul atat de asteptat de catre milioane de romani, cand vom pune capat un regim autoritar si incompetent, care a secat tara de energii si resurse. Va fi momentul cand vom avea un presedinte tanar si respectat, cu viziune europeana, care nu va dezbina, ci va unii romanii!
Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata :" Exercitarea votului", pe care o puteti citi in continuare.
La nivel european, luna mai a marcat campania electorala pentru alegerile europarlamentare, eforturi si interes concretizate in participarea la vot in perioada 23-25 mai. Romania a fost si ea marcata de aceste evenimente, fiind parte din Uniunea Europeana ca membru inca din 2007.
Evolutia Uniunii Europene si importanta activitatii Parlamentului European si a Comisiei Europene sunt subiecte care trebuie sa beneficieze de atentia tuturor cetatenilor marii familiii europene. Din pacate, pe fondul recesiunii accentuate si prelungite din ultimii ani, mare parte din politicile europene si importanta acestora a fost stirbita in mod vadit. Consider ca, tocmai pe fondul acestor evenimente sociale si economice care marcheaza perioada actuala, este necesar sa ne indreptam mai mult atentia catre functionarea politicilor publice europene.
Este necesar sa ne straduim sa facem mesajul si rolul institutiilor Uniunii Europene cat mai accesibil tuturor cetatenilor, pentru a le arata impactul acestor politici asupra vietii noastre, a tuturor, in toate aspectele sale cotidiene, indiferent de nationalitate, varsta, sex sau ocupatie.
Constientizarea importantei implicarii noastre este majora si constituie parghia centrala pentru a aduce in prim plan interesele Uniunii Europene cu privire la dezvoltarea armonioasa a tuturor statelor membre.
Mai mult decat atat, este nevoie sa evitam escaladarea unor situatii care deja incep sa se contureze tot mai clar - si anume fenomenul prezentei, in Parlamentul European, a unor partide si forte ideologice extremiste si eurosceptice. Acestea reprezinta forta unei minoritati care tinde sa prinda putere in lipsa implicarii si a pasivitatii majoritatii politice de altfel, fapt ce ar putea duce, in cel mai rau caz posibil, la fisurarea identitatii Uniunii Europene prin valorificarea unor idei de segregare si anulare a principiilor statelor membre.
Forta Uniunii Europene, atat pe plan politic, cat si economic, incepe sa se contureze tot mai accentuat la nivel global si ar fi regretabil ca atat de multe eforturi sa fie incetinite de fenomene extremiste.
Desigur, lipsa interesului pentru votul la alegerile europarlamentare este un fenomen generalizat la nivel european, iar cifrele indica faptul ca nici Romania nu face exceptie in acest sens. Participarea celor din mediul rural este usor mai mare decat a celor din mediul urban, situatie care tinde insa sa se inverseze in anumite zone, in situatia in care zonele rurale si-au pierdut multi dintre locuitori, acestia indreptandu-se catre oras.
Exercitarea votului trebuie insa sa fie promovata mai ferm si mai coerent, iar de acest fapt depinde si informarea corecta a cetatenilor privind rolul Parlamentului European, locul in care se realizeaza numeroase reglementari legislative la care toate statele membre trebuie sa se alinieze mai devreme sau mai tarziu.
In definitiv, constientizarea identitatii noastre ca fiind cetateni europeni este primul pas in implicarea civica, iar acest lucru necesita eforturi din partea clasei politice, fiind un aspect de durata.