Senatorul Bereanu Nicolae a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata " Pana nu e prea tarziu...", pe care o puteti citi in continuare.

Continutul Declaratiei Politice pe care o prezint in fata Senatului Romaniei se doreste a fi un apel la ratiune pentru rezolvarea, de indata, a situatiei conflictuale din vecinatatea tarii noastre, din Ucraina, prin mijloace exclusiv pasnice, pe baze democratice, respectandu-se vointa poporului ucrainean.
Asa cum sublinia marele diplomat roman, Nicolae Titulescu, la Liga Natiunilor, in perioada interbelica: ,, nu trebuie sa primeze dreptul fortei ci, FORTA DREPTULUI ".
Orice altfel de abordare a rezolvarii crizei din Ucraina, folosind forta si constrangerea este daunatoare si pune in pericol pacea si stabilitatea zonei si a intregii lumi.
Cu astfel de abordari exista riscul iminent de deterioare ireversibila a relatiilor internationale, de revenire la perioada nefasta a Razboiului rece, de reinstaurare a Cortinei de fier.
Suportul moral pe care imi intemeiez demersul meu parlamentar isi trage seva din vocatia exclusiv pasnica a poporului roman.
Chiar daca lupta pentru mentinerea fiintei politico-statale a fost o permanenta a istoriei multimilenare a poporului roman, pentru ca soarta ne-a asezat, asa cum glasuieste cronicarul ,, in calea tuturor rautatilor ", romanii au fost si sunt un neam pasnic. La randul sau Iustin Parvu spunea ca suntem ,, singurul popor pe care nicio putere nu l-a cucerit, chiar daca a fost impartit, despartit si asuprit de mai multe imperii. Nimeni nu a reusit sa ne cucereasca atat timp cat am fost uniti. Marile infrangeri, spune monahul Iustin, s-au bazat pe tradare".
Referindu-se la vitregiile cu care s-au confruntat inaintasii nostri, istoricul Nicolae Iorga arata urmatoarele: ,, Oricare altii s-ar fi risipit in lume. Pentru mai putin se parasesc cele mai dulci patrii. Noi, am ramas cu sabia in mana, de straja, la cele 4 zari. Si cand s-a frant pentru o clipa, ca sa se lege mai trainic otelul ( adica Sabia), am intins arma subtire a inteligentei ( adica diplomatia) si iata suntem tot acasa la noi."
Noi nu putem uita experienta trista a dramaticului an 1940 cand, in urma intelegerilor dintre Marile Puteri trupul sfant al tarii a fost sfartecat, Romania pierzand in mod nedrept provincii si teritorii ce-i apartineau si care faceau parte intima din fiinta poporului roman, pe baza unitatii de neam, limba, traditie, religie.
Este timpul sa invatam din lectiile istoriei, din greselile trecutului, pentru a evita ireparabilul, pana nu este prea tarziu.
Al doilea motiv care ma indeamna la acest apel de constiinta este potentat de faptul ca acest conflict se afla in vecinatatea fruntariilor tarii noastre. Mai mult, in spatiile conflictuale si de criza, se afla semeni ai nostri de aceeasi origine, limba, credinta si speranta. Numai in Bucovina de Nord, traiesc peste 400 000 de romani si anularea, prin decizii politice pripite a unor drepturi obtinute, cu mari dificultati, nu este de bun augur.
Si, in fine, avem cu totii nevoie de stabilitate, de pace si liniste. Oare clipa de armonie, aproape universala, instaurata la Olimpiada de la Soci nu poate fi prelungita, daca nu permanetizata? Oare viitoarea reuniune a G8 ce ar trebui sa se desfasoare in aceeasi locatie generoasa sa fie compromisa iar G8 sa devina G7?
Cui ar folosi asemenea involutii, incertitudinii, suspiciuni?
Localitati din Colegiul pe care il reprezint ar trebui sa gazduiasca in vara acestui an a XXV-a editie a Festivalului cultural ,, Intalniri Bucovinene" la care participa artisti din toate tarile unde locuiesc romani bucovineni: Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova si din alte spatii. Oare sa fie compormis acest forum cultural al prieteniei si armoniei?
Noi credem ca ,, niciodata nu este prea tarziu", pentru gasirea solutiilor si revenirea la normalitate. Poporul ucrainean are nevoie de liniste fara nici un fel de amestec si presiuni indiferent din ce parte ar veni. Suveranitatea, independenta autentica si integritatea teritoriala a Ucrainei si linistea, stabilitatea intregii zone din preajma, sunt premise pentru o pace solida, pentru raporturi normale intre toate tarile societatii contemporane.
Sunt suficiente organisme si structuri europene si mondiale si deopotriva si reglementari juridice care nu trebuie decat sa fie eficientizate si respectate de catre toti actorii vietii internationale.
Pana nu este prea tarziu sa apelam la intelepciune, rabdare si respect reciproc. Sa taca armele si sa vorbeasca diplomatii si politicienii. Ura distruge, iubirea construieste. Impreuna sa contribuim la construirea unui climat de incredere, de liniste, a unui viitor sigur pentru generatiile viitoare.