Prima fractura publica de mesaj la varful PSD s-a produs in ultimele 24 de ore.
Presedintele partidului, premierul Victor Ponta, a declarat ca senatorul Calin Popescu Tariceanu este un bun candidat pentru functia de presedinte al Senatului. Fapt care se si intampla. Vointa lui Ponta a fost acceptata de conducerile PSD-UNPR-PC.
Liviu Dragnea, presedinte executiv al PSD si vicepremier, a declarat ca nu Tariceanu ar trebui sa fie presedintelui Senatului, ca functia trebui sa revina unui membru PSD. In plus, Dragnea a mai spus ca Ponta trebuie sa fie candidatul PSD la prezidentiale si ca "trebuie sa se decida mai repede pentru acest lucru".
Premierul Victor Ponta a repetat de mai multe ori ca nu vrea sa candideze la prezidentiale si ca mai multi candidati ar avea sanse potrivit sondajelor, printre ei fiind Mugur Isarescu, Sorin Oprescu, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu. Chiar daca si Ponta figureaza in clasament, el a reiterat ca e interesat sa fie premier pina in 2016.
Diferenta de opinie si viziune intre Ponta si Dragnea reflecta prima ruptura serioasa la virful PSD, cu mesaje diferite transmise in public. Potrivit unor lideri PSD, Dragnea este foarte interesat ca Ponta sa candideze la presedintie si sa castige cursa. Caz in care se elibereaza doua functii importante : cea de presedinte PSD si cea de prim ministru. Ambele sunt vizate de Liviu Dragnea.
Ponta si cativa apropiati ai sai nu privesc cu ochi buni ideea abandonarii partidului si a sefiei Guvernului pentru postul de la Cotroceni. Greutatea strategica a unui lider este in prezent pe axa partid-guvern, la fel cum se intampla in toate tarile occidentale. Functia de presedinte, dupa plecarea lui Basescu, ar putea redeveni una normala si constitutionala, cu mandat strict pe politica externa si de aparare, nu fortajul nedemocratic de amestec in politica interna practicat 10 ani de actualul chirias de la Cotroceni.
E posibil ca Ponta sa nu doreasca lasarea partidului si a guvernului pe mina lui Dragnea. N-am nici un element de siguranta sa afirm asta, cert este ca subiectul se discuta la virful PSD de ceva vreme. Faptul ca Dragnea il impinge pe Ponta sa candizeze, poate fi interpretat si ca o dorinta a vicepremierului de a prelua efectul controlul in PSD. Dupa cum spuneam, cine detine sefia partidului de guvernamint si a executivului, concentreaza in mina sa parghii importante de putere : 600.000 de membri, ministri, parlamentari, presedinti de consilii judetene, primari, etc. O intreaga armata. Iar Ponta nu pare acum dispus a renunta la acest privilegiu pentru fotoliul prezidential, nesigur in actualul context electoral tensionat dupa ruperea USL si oricum mult mai putin ofertant decit cele doua parghii politice amintite mai sus.
Nu stiu ce vor face mai departe cei din PSD. Pentru moment, Ponta dicteaza. L-a impus pe Tariceanu la sefia Senatului. Daca fostul premier liberal va iesi din letargie si se va manifesta ca un actor politic demn de increderea si audienta de care se bucura, posibil sa fie candidatul sprijinit de Ponta la presedintie, sub retorica refacerii USL si a candidatului comun promis.
Ar fi o finala mai mult decat interesanta intre doi liberali grei, Antonescu si Tariceanu.
Iar Dragnea va trebui sa mai astepte inca 5 ani pentru a prelua partidul. Daca va mai fi cazul sa candideze Ponta in 2019. Stiti cum se spune : mai e mult pina departe...