DeCeNews: Ultima solutie a PSD daca Basescu continua boicotarea Guvernului

Confruntat cu amenintarile presedintelui ca nu va semna decretele de numire ale noilor ministrii, PSD pregatise un plan de retorsiune impotriva lui Traian Basescu. Surse DC News au confirmat ca social-democratii si aliatii lor erau gata sa-l suspende demonstrativ pe seful statului si sa-l repuna in functie dupa ce presedintele interimar ar fi numit ministrii cabinetului Ponta III.
Daca Traian Basescu refuza in continuare sa semneze decretele de numire in functie a noilor ministrii, PSD si aliatii sai, care au majoritatea parlamentara, planuiau sa utilizeze procedura parlamentara de suspendare a presedintelui.
Ca urmare a procedurii de suspendare, scaunul de la Cotroceni ar fi fost ocupat ad-interim de presedintele Senatului. Planul PSD prevedea ca presedintele Interimar al Romaniei sa numeasca ministrii cabinetului Ponta III, dupa care decretul de suspendare a lui Basescu sa fie revocat, iar acesta sa revina in functie.
PSD prezuma ca o astfel de miscare nu ar fi fost blamata de cancelariile occidentale, care ar fi preferat suspendarea presedintelui decat refuzul acestuia de a respecta vointa Legislativului unei tari care este, conform profesorului Cristian Pirvulescu, o republica parlamentara.
De altfel, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, ca va scrie tuturor presedintilor parlamentelor din UE pentru a condamna "atitudinea nedemocratica manifestata de presedintele Traian Basescu", care blocheaza instituirea unui nou Guvern incalcand regulile democratiei.
Ministrii Guvernului Ponta III au depus, miercuri seara, juramantul, in prezenta presedintelui Traian Basescu. Seful statului a acceptat sa semneze decretele de numire dupa ce a ajuns la o intelegere politica cu premierul Victor Ponta, care s-a angajat sa-si asume raspunderea pentru un nou program de guvernare.