Priviti putin la inregistrarea de mai jos: dialogul a avut loc la Realitatea TV, in cadrul emisiunii realizata de Eli Roman - "Realitatea zilei", la care am participat aseara, de la ora 21.00. Interlocutorul meu: Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD si europarlamentar.
Dupa cum lesne se poate observa, n-am primit un raspuns la intrebarea mea, ci numai lozinci. Poate ca dl Ivan nici nu avea ce sa raspunda in mod concret. Asta e linia partidului, trasata de Victor Ponta, asta trebuie sa repete, ca un papagal, pana la epuizare: lupta eroica a USL cu "regimul Traian Basescu"... (pentru cine are rabdare, AICI poate fi urmarita emisiunea integral)
Pe 7 mai se fac doi ani de cand USL a dat tarii primul guvern Ponta. Intre timp, au avut loc alegeri si fata politica a Romaniei s-a schimbat fundamental.

Sa recapitulam, pentru posteritate, ce are USL in mana la acest moment, 8 ianuarie 2014:
• Parlamentul, cu o majoritate de 70%
• Guvernul, cu toate ministerele sale si cu institutiile de forta (politie, jandarmerie etc.
• Toti prefectii, cei care aplica in teritoriu politica Guvernului
• Parchete - ai caror sefi au fost numiti de premierul Ponta
• Curtea Constitutionala, unde acum USL are 5 - 4
• Deconcentratele, regii, autoritati, comisii nationale si altele asemenea
• CNA, TVR si Radio Romania
• Majoritatea covarsitoare a Consiliilor judetene si a sefilor acestora
• Majoritatea covarsitoare a Consiliilor locale
• Majoritatea covarsitoare a primarilor
• Sefii SRI si SIE provin din randurile PSD

Mai vreti? Mai este nevoie sa continuam? Practic, USL are la degetul mic toata Romania. Un singur lucru ii lipseste: Palatul Cotroceni, dar probabil si acest ultim amanunt se va rezolva in acest an, in luna decembrie, dupa alegerile prezidentiale... Si, atunci, sa nu-mi spuna nimeni ca intrebarii mele catre Catalin Ivan nu i se poate raspunde: care este "Regimul Traian Basescu", acel regim cu care "USL lupta din greu", acel regim care impiedica USL si pe premierul Ponta sa-si puna in aplicare politicile benefice pentru Romania?
Fireste ca se poate raspunde, insa USL-ului nu-i convine sa intre intr-o dezbatere onesta. L-ar forta sa recunoasca faptul ca din promisiunile sale electorale s-a ales praful... E mult mai usor sa te complaci in demagogie punand toate nerealizarile sale in spatele unui singur om: Traian Basescu. Aliatul de nadejde al USL intru prostirea populatiei este Antena 3. Seara de seara, Gadea, Badea, Dumitrescu, Stoicescu, Grecu, Radu Tudor se iau la tranta cu aceeasi fantosa: "regimul Traian Basescu". Si da-i, si lupta, si da-i, si lupta...
Treaba asta o sa mai tina o vreme pentru o parte a electoratului. Ce va face insa USL dupa decembrie 2014? Pe cine va mai da vina Antena 3? Chiar si cei mai fanatici sustinatori ai lui Victor Ponta vor constata un adevar de bun-simt: Regele e gol... Si asta e o mare problema pentru USL (sau in "varianta" sa viitoare, PSD) in perspectiva alegerilor parlamentare din 2016.

• Editorial aparut pe Reporter Virtual, miercuri, 8 ianuarie 2014