Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica cu prilejul sesiunii solemne a Senatului dedicata celei de-a 24-a aniversari a Revolutie Romane din Decembrie 1989, pe care o puteti citi in continuare.

Comemoram astazi 24 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989.
Revolutionarii romani, mai intai cei din Timisoara, carora li s-a alaturat apoi intreg poporul, au incris atunci o pagina eroica in istoria contemporana, deopotriva nationala si europeana. Intrunirea noastra de astazi este menita sa evoce amintirea si recunostinta fata de timisoreni, fata de eroii revolutiei, sa desprinda noi semnificatii ale celui mai important eveniment social din perioada de timp care s-a scurs de la cel de-al doile razboi mondial si sa rememoram drumul parcurs in cei 24 de ani postrevolutionari, cu plusurile si minusurile acestuia.
Revolutia romana nu a fost un eveniment izolat, ci s-a inscris intr-o tendinta mai generala spre o societate mai deschisa, mai democratica, mai transparenta si in curentul unei economii de piata in curs de globalizare. Ea a fost posibila intr-un context favorabil, creat de transformarile din fosta Uniune Sovietica, din celelalte state comuniste si prin sprijinul statelor occidentale. Insa forta efectiva care a dus la declansarea si victoria revolutiei romane a constituit-o factorul intern, revolta timisorenilor si a poporului roman, sacrificiul suprem al eroilor revolutiei si lupta curajoasa a revolutionarilor, a celor care s-au revoltat si au participat, mai intai, la demolarea regimului ceausist si apoi la promovarea noilor transformari revolutionare din politica, economia, cultura, mentalitatea si comportamentul romanilor.
Daca vedem astazi, prin comparatie, unde este Romania la trecerea dintre 2013 spre 2014 cu Romania dinainte de decembrie 1989, putem aprecia ca Revolutia a fost un eveniment istoric major cu efecte pozitive asupra tuturor aspectelor calitatii vietii romanilor. Traim astazi intr-o Romanie democratica, cu alegeri libere, cu protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, fara cenzura de stat in presa si in cultura, cu o economie de piata functionala si consolidata, facem parte pe plan european si international din cele mai prestigioase si sigure asociatii de state democratice, cu economii puternice si aliante militare cum nu am mai avut pana acum.
Avand in vedere toate aceste realizari remarcabile, putem aprecia nu numai ca revolutia romana a invins, ci si ca a iesit victoriosa in lupta cu greutatile si obstacolele din calea reconstructiei societatii, economiei si culturii. Pentru aceasta, in numele Partidului Social Democrat, tin sa aduc un omagiu de recunostinta eroilor revolutiei romane, timisorenilor, tuturor celor care au luptat si care au muncit pentru ca aceasta sa aduca romanilor o viata noua, mai buna si speranta de progres.
O spun cu mandrie ca suntem un partid emanat de aceasta revolutie si, nu intamplator, am fost si suntem cel mai mare si mai popular partid din tara. Prin aceasta avem si obligatia sa militam politic pentru transpunerea in viata a idealurilor si valorilor generoase lansate in decembrie 1989. Suntem datori cu aceasta timisorenilor si tuturor cetatenilor patriei. Din aceasta perspectiva, suntem datori sa luptam cu profitorii si denigratorii revolutiei, cu denigratorii adevaratilor revolutionari, sa aflam si sa spunem adevarul despre revoluta din decembrie 1989. Si asa vom face!
Asa sa ne ajute Dumnezeu!